07 Ağustos 2009

Trafik cezası kredi kartıyla da ödenecek

Vatandaşın hayatını kolaylaştırmak ve vergi tahsilatını artırmak isteyen Maliye, yeni bir uygulamaya daha geçiyor.

Daha önce Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) internet üzerinden tahsil eden Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), trafik para cezalarını da sanal ortama taşıyor.

Bilgi işlem altyapı sistemini güçlendiren İdare, önümüzdeki günlerde trafik para cezalarını kredi kartı ile tahsil edecek. Tahsilatı artırma çalışmalarının devam ettiğini aktaran yetkililer, "MTV tahsilatlarını elektronik ortama taşıyarak hem gelir artışı sağladık hem de vatandaşın işini kolaylaştırdık. Şimdi de trafik para cezasını ödemek için vergi dairesine gitmeye gerek kalmayacak. GİB'in sitesi aracılığı ile ödemeler kredi kartı ile yapılabilecek." dedi. MTV borçlarının sadece İdare'nin internet sitesinde kredi kartı ile tahsil edildiğine dikkat çeken aynı yetkili, yıl sonuna kadar bankalar ile yapılacak anlaşma sonrasında ödemelerin tüm bankalar tarafından yapılabileceğini kaydetti. Küresel krizin etkisiyle bütçe gelirlerinin düşmesine rağmen para ve vergi cezalarında yüzde 30'u bulan artışlar gözlendi. Yılbaşında aylık 41 milyon TL'lik trafik para cezası tahsilatı yapılırken aynı rakam haziranda 57,2 milyon liraya yükseldi.

Bu arada vatandaşa yılın ilk beş ayında 1 milyar 459 milyon liralık para cezası kesildi. Önceki yıl bu rakam 1 milyar 254 milyon TL idi. Para cezalarının içerisinde en büyük kalem vergiden kaynaklandı. Yılın ilk beş ayında kesilen cezalar yüzde 25'in üzerinde artış gösterdi. Ocak-Mayıs 2008 döneminde esnaf ve vatandaşa toplam 758 milyon 124 bin TL'lik vergi cezası kesilirken rakam bu yılın aynı döneminde 966 milyon 626 bin liraya yükseldi. (ZAMAN)

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali