23 Ağustos 2009

İnsan yüzünü andıran dağ

İnsan yüzünü andıran dağ
Ordu'da kent ormanının bulunduğu ve 'Yoroz Kayalıkları' mevkii olarak bilinen dağ, insan yüzünü andıran özelliği ile görenlerin dikkatini çekiyor.

ORDU (İHA) - Ordu'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin, Yoroz dağındaki yatan adam silüetini görünce büyük şaşkınlık yaşıyorlar. Özellikle 500 metre yüksekliğindeki Boztepe'ye çıkanlar karşılarında insan yüzünü andıran silüeti görünce fotoğraf çekmeyi ihmal etmiyorlar.

KUTSAL DAĞ
Karadeniz’in güzel kenti Ordu’da Saraycık beldesinde bulunan Yoroz dağı.
Miletos halklarından kalma, milattan önceden gelen yerleşik site kalıntıları ile keşfedilmeyi bekleyen Yoroz, antik bir uygarlığın sırlarını içinde barındırıyor. Yoroz kelimesinin kökeni Hieron-oros’tan çıkmadır. Yoroz adının tarihsel kaynaklarda (Cramer) Rodoslu Apollonios’un eserlerinde kutsal dağ, tapınak dağı, inanç dağı olarak geçmektedir. Eski Grek dilinde Yoroz’un anlamı(Ayanoroz söylene söylene Yoroz olmuştur), ’kutsal’, Yortu kelimesi de bayram anlamını taşıyor. Buraya Yoroz adının verilmesindeki gerekçe sırt üstü yatmış görünen adam siluyetidir. Dağın sehirden çekilmiş fotoğrafının 90 derece çevrilmiş halini workshop ta görebilirsiniz

Holy mountain Yoroz
 
KUTSAL DAĞ

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali