18 Ağustos 2009

Film ve müzik indirine büyük ceza geliyor

Film ve müzik indirine büyük ceza geliyor

Film ve müzik indirine büyük ceza geliyor.

Müzik ve sinema sektörünü büyük maddi kayıplara uğratarak üretimin düşmesine neden olan, ''internetten müzik ve film dosyası indirilmesine'' sıkı takip ve cezai yaptırım getirilecek.

ANKARA (A.A) - Müzik ve sinema sektörünü büyük maddi kayıplara uğratarak üretimin düşmesine neden olan, ''internetten müzik ve film dosyası indirilmesine'' sıkı takip ve cezai yaptırım getirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapacağı değişiklikle, internetten ''fikir hırsızlığına'' karşı uyarı, idari para ve hapis cezasına kadar uzanan yaptırım hedefleniyor.

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, yapılması düşünülen yasal düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, ''fikir hırsızlığıyla'' mücadelede, ''Denetim Komisyonu Başkan ve Üyelerine İkramiye Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'' çerçevesinde illerde görev yapan denetim komisyonu üyeleri ve emniyet görevlilerine belli miktarda ikramiye verileceğini söyledi.

''Korsan'' yerine ''fikir hırsızlığı'' ifadesini kullanmaya özen gösterdiklerine işaret eden Abdurrahman Çelik, ''Bundan sonra onların ismi hırsızdır. Çünkü nasıl ki bir hırsız herhangi bir ürünü bir yerden alıp satıyorsa, alan da suçlu, satan da suçludur'' diye konuştu.

Çelik, 5846 sayılı yasada yapılacak değişikliklerin Ekim ayı sonuna yetiştirmeyi hedeflediklerini bildirdi. Çelik, yapılacak yasal düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:

''Hemen hemen diğer dünya ülkelerindekine yakın bir sistem olacak. Birkaç sefer uyarı, idari para cezası, ardından çok ısrarcı olunuyorsa hapis cezası verilebilir. Bunların hepsinin yapılma imkanı ve ihtimali var. Yine burada internet servis sağlayıcıların konumu, durumu çok önemli. Onlara da belli yaptırımlar getireceğiz. Servis sağlayıcılar, böylece bu bilgi paylaşımı konusunda daha dikkatli, hassas davranabilecek. Onlar üzerinden bazı mekanizmaları takip ettireceğiz. O takipler sonucunda bu kullanıcılarla ilgili yasal işlemi de yaptıracağız.

Eğer ilgili servis sağlayıcı kuralları yerine getirmiyorsa, ona cezai işlem uygulayacağız. Bundan sonraki süreçte ikisini de dikkatli bir süreç içine sokabilirsek tahmin ediyorum daha derli toplu olacaktır.''

ABD'de bu ceza mekanizması çalıştırıldıktan sonra ilk uyarıda yüzde 70 oranında başarı elde edildiğini belirten Çelik, ''İnternetten müzik indiren bir Amerikalı öğrenciye 675 bin dolar ceza kesildi. Bu yapıyı işletirsek başarılı olacağımıza inanıyorum'' dedi.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali