18 Ağustos 2009

4G için ilk ciddi adım

4G için ilk ciddi adımBolca reklamı yapılan 3G bizim için hala yeni; ama ABD bir sonraki aşamaya geçmeye hazırlanıyor.

Türkiye şu anda halen 3G'ye alışma döneminde. Hızlı mobil internet ve sağladığı faydaları tanımaya çalışıyoruz. Fakat bu işe bizden daha önce ilgi göstermeye başlayan ülkeler için 3G şimdiden eski teknoloji olarak anılmaya başladı. ABD'de faaliyet gösteren Verizon bu yıl içerisinde Boston ve Seattle'da ilk gerçek 4G hizmetini kullanıma sokacağını duyurdu bile. Verizon'un açıklamasına göre 4G ile, mobil internet bağlantıları 3G'ye göre 5 ila 10 kat daha hızlı hale gelecek. Bu sayede gerçek anlamda cepten yüksek kaliteli video izleme ve gerçek zamanlı çok oyunculu oyunlar oynamak mümkün olacak.

Verizon 2009 için sadece 2 şehri pilot bölge olarak seçti ve burada başlatılacak olan 4G hizmetinin testleri yapılacak. Fakat Verizon aslında bu testleri kapalı devre olarak çoktan gerçekleştirdi ve görmek istediği sadece kitlesel kullanımda karşılaşılabilecek ufak tefek sorunlar ve bunların en pratik çözüm yolları. Firma 2010 yılında ise aynı hizmeti 30 ülkeye taşımaya ve 100 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştırmayı hedefliyor. Yani önümüzdeki yıl 30 farklı ülkede 4G kullanıyor olacak.

Fakat Verizon bu yeni atılımın 3G'yi öldürmeyeceğini, yüksek maliyetler ve alt yapı yatırımları nedeniyle pek çok bölgede daha uzun süre 3G'nin kullanılmaya devam edeceğini ön görüyor.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali