31 Ağustos 2009

İstanbullu balıkçılar, yeni av sezonuna hazır

İstanbullu balıkçılar, 1 Eylülde başlayacak yeni av sezonu öncesi tekne ve motorlarını bakımdan geçirip, ağlarını onararak hazırlıklarını tamamladı.

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, avlanmanın yasak olduğu dönemde, balıkçı teknelerinin bakımdan geçirildiğini ve ağların onarıldığını söyledi.

Yaklaşık 4 ay süren aradan sonra 1 Eylülde yeni av sezonunun başlayacağını hatırlatan Güney, bu zaman içinde denizlerdeki balık hareketlerini kontrol ettiklerini belirtti. Güney, ''Sonarlarımız, radarlarımızla veriler toplanıyor. Böylece Çanakkale Boğazı'ndan geçen her cins balık tespit edilmiş oluyor. Ayrıca olta avcılarının tuttuğu balıklar da bizim için referanstır'' dedi.

Bu verilere göre, sezon öncesinde bol olacak balıkları tahmin ettiklerini anlatan Güney, ''Şu anda Çanakkale Boğazı'ndan Hopa'ya kadar her yerde bol miktarda palamut görülüyor. Bu sezon en fazla palamut çıkacak. Bunu sırasıyla hamsi, sardalye, istavrit, çinakop ve lüfer takip edecek diye düşünüyorum. Ayrıca bu sene Karadeniz'de uskumru da çıktı. Boğaz'da da görüldü. Bu sene uskumru da olabilir'' diye konuştu.

Marmara Denizi'nde son 3 yıldır kaykay yaşandığını hatırlatan Güney, bu yıl yine tekrar eden kaykayın balıkçıları şimdiden düşündürdüğünü kaydetti.

-BALIK FİYATLARI-

Balık fiyatlarının 4-5 yıl önceki rakamlarda olduğunu vurgulayan Güney, 5 yıl öncesine göre kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarının yaklaşık 2 kat arttığını ifade etti.

Bu yıl da balık fiyatlarının değişmeyeceğini savunan Güney, ''Sezonun ilk başında biraz pahalı olabilir. Şu anda olta balıkçılarının tuttuğu palamudun çifti 15 liraya kadar satılıyor. Sezonun açılmasıyla palamudun tanesi 3-5 liraya kadar düşecektir. Ramazanda halkımıza ucuz balık yedireceğiz. Her yıl bütün fedakarlığı yapan balık avcıları, ama kazanan çiftlikçiler ve komisyoncular oluyor'' şeklinde konuştu.

-TEKNELERE AV PLANLAMASI-

Güney, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca, bazı balıklar için günlük av planlaması uygulaması başlattığını ancak geçen yıl yeterli denetim yapılamadığını vurguladı.

Mutlaka bakanlığın av planlamasının kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Güney, ''Ayrıca kasa standardının uygulanması lazım. Çıkartma yerlerinin kesinlikle hazır hale getirilmesi lazım ki balıklar kontrol altında çıkartılsın. Böylece balıklar ziyan olmaz ve halkımız ucuz, temiz balık yer ama kontrolün Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yapılması lazım'' dedi.

Güney, balıkçılık sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını, bu nedenle Türkiye İş Kurumu ile ortaklaşa eğitim çalışması yapacaklarını kaydetti.

Sektördeki 120 bin tayfanın da sosyal güvencesi olmadığına dikkati çeken Güney, yeşil kart kullanan bu kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine alınmasıyla devletin bundan kazançlı çıkacağını belirtti.

Balıkçı Murat Kulu ise bütün hazırlıkları bitirdiklerini, 1 Eylülde denize açılmak için sabırsızlandıklarını vurguladı.

Palamut, hamsi ve istavritin bu yıl bol olacağını savunan Kulu, ''Karadeniz'de palamut bol gözüküyor. Bu nedenle biz 1 Eylülde oradan başlayacağız. Balığın bereketli olması bizim için çok önemli'' diye konuştu.

Bu arada, İstanbul'un balıkçı barınaklarındaki yaklaşık 2 bin balıkçının, 8 ay sürecek yeni av sezonu için tekne ve motorlarını bakımdan geçirip, ağlarını onardıkları ve denize açılmaya hazır bekledikleri görüldü.

-KAYKAY NEDİR?-

Marmara Denizi'nde bilim adamlarının bir deniz anası türünün sebep olduğunu bildirdikleri, beyaz, jelimsi tabaka, ağları ağırlaştırarak dibe doğru çekiyor ve gözeneklerini tıkıyor.

Avlanmayı olanaksız hale getiren bu durum, balıkçılar tarafından ''salya'' veya ''kaykay'' olarak adlandırılıyor.


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali