KUZU etinin fiyatında son 1 ayda meydana gelen yüzde 40 artış, kasapları ve tüketiciyi şaşırttı. Bir ay önce kilogramı 15 lira olan kuzu etinin fiyatı 21 liraya yükseldi.
Lüks semtlerdeki kasaplarda etiketlerdeki fiyatlar daha da yükselirken, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, fiyat artışına gerekçe olarak koyun kıtlığını gösterdi. Yalçındağ, “Yakında çocuklarımıza koyunu sadece hayvanat bahçelerinde gösterebileceğiz” dedi.
Kebapları, köfteleri ve sulu et yemekleriyle ünlü Türk mutfağının vazgeçilmezi kuzu eti, fiyatıyla yanına yaklaştırmıyor. 8 aydır fiyatı yükselen, son bir ayda yüzde 40 zamlanan kuzu etinin kilogramı 21 liraya çıktı. Kuzu etindeki fiyat artışı, kuzu yetiştiricilğinin azalmasıyla açıklanıyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, bugünkü sorunu yıllardır dillendirdiğini vurgulayarak, “Üreticiye desteğin artırılmasını istedik. Yetiştiricinin hayvan yemine verdiği katma değer yüzde 8, hayvanı satsa yüzde 1 katma değeri var. Devlet kaşıkla verdiği desteği vergi kepçesiyle alıyor. Zaten kıt olan koyun bir de ihraç ediliyor. Kuzu eti fiyatı aldı başını gidiyor, önlem alınmazsa bu artış yüzde 50'yi bulur” diye konuştu.
KUZU OLMAZSA DERİ DE OLMAZ
Yalçındağ, Ankara'nın köylerinden yılda 20- 30 bin kuzu çıktığını, ancak bu yıl 30 kuzu bile olmadığını öne sürerek şöyle devam etti:
“Munzur dağlarında yüzbinlerce kuzu olurdu. Şimdi geziyorum sürü göremiyorum. Balıkesir yöresinde kıvırcık kuzu yetişir. Orada da bitti. Gelecek yıla kadar kuzu yok. Yakında çocuklarımıza koyunu sadece hayvanat bahçelerinde gösterebileceğiz. Kuzu eti yemezsek ölmeyiz ama bu sektörden beslenen dönerciler, kebapçılar var. Kuzu olmazsa ayakkabının derisi olmaz, tekstil sektörü olmaz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın acil tedbir alması şart.”
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı da, kasapların et satamadığını, 1 kilogam et alan müşterinin yarım kilogram aldığını, haftada bir et yerken 15 günde bir yediğini söyledi. Mestanlı, “Kasaplar sadece kepenk açıyor, iş yok ve artık dayanma gücü de yok” dedi.
BİZİ RESTORANLAR AYAKTA TUTUYOR
İzmir'in lüks semtlerinden Alsancak'ta 41 yıldır kasaplık yapan Çınar Et'in sahibi Yaşar Daras, meslek hayatında ilk kez kuzu etinin fiyatının bu kadar yükseldiğini vurgulayarak, bölgedeki restoranlara toptan et verdikleri için ayakta kalabildiklerini söyledi. Daras, “Ayrıca civarda işadamları, avukat, mimar, doktor gibi gelir seviyesi yüksek kesim oturuyor. Eti siparişle evlere servis ediyoruz. Onlar bize etin fiyatını bile sormuyor. Ancak yoldan geçen müşteri kuzu etinin üzerindeki 25 lira etiketi görünce arkasına bakmadan çıkıyor” diye konuştu.
SATIŞLAR YÜZDE 60 DÜŞTÜ
Emeklilerin yoğun yaşadığı Üçkuyular Semti'ndeki Kısmet Kasap'ın sahibi Akın Fıçıcı ise, kemikli kuzu etinin fiyatının kemiksiz dana etini geçtiğini belirterek şunları anlattı:
“Kuzu etinin kilogramını 22 liradan satıyorum, dana etini ise 21 liradan. Müşteri etiketi görünce ‘Bizim maaşlarımız bu kadar zamlanmadı ki kuzu etini nasıl alalım’ diyor. Satışlarda yüzde 60 düşüş var. 30 yıllık kasabım. Başka bildiğim bir iş olmadığı için dükkanı açıyorum. Kuzuyu Seferihisar'dan alıyordum. Geçen yıl 3 bin 500 kuzusu olan yetiştiriciden bu yıl 600 kuzu çıktı. Et temininde de sıkıntı var.”
BRONŞİT
-
BRONŞİT 1- Şalgam suyunu balla için.2- Meyan kökü. papatya kaynatılıp
içilir.3- Hardal tozu balla karıştırılıp macun yapılır. Yemek sonraları
1'er kaşık yu...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder