12 Ağustos 2009

Üniversite harçları yüzde 8 zamlandı

Üniversite harçları yüzde 8 zamlandı
İlan Grubunda enson güncel ilanları bulabilirsiniz. Üye olarak ilanlara daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Hertürlü iş ilanı, akademik ilanlar, basın duyuruları, topluluk duyuruları gibi toplumun geneline hitap eden duyuruları yayınlıyoruz...
Lütfen dost ve arkadaşlarınızıda grubumuza davet ediniz.

http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr


Özellikle üniversitelerde 2. öğretimlere yapılacağı iddia edilen yüzde 500'lük zam haberleri havada kaldı. İşte harçlara zam miktarı:

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunun üniversite öğrencilerinden alınan harç miktarlarını birinci ve ikinci öğretimde yüzde 8 oranında artırdığını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinden alınacak harçlar konusuna da değindi.

Bu konuyu özellikle önemsediklerini belirten Çiçek, eğitim-öğretim yılı başlandığında üniversitelerde öğrencilerden harç alındığını anımsattı.

''Bu harçların neye göre tahakkuk ettiği, usulünün ne olduğu'' konusunda bilgi vermek istediğini söyleyen Çiçek, ''Çünkü bir kısım maksatlı, art niyetli, ideolojik grupların bu mekanizmaları, karar süreçlerini dikkate almadan konuyu istismar ettiklerini maalesef görüyoruz'' dedi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz, harçlarda birinci öğretim bakımından yüzde 8, ikinci öğretim bakımından da yüzde 8'lik bir artış yapıyoruz. Onun usulü de şöyle oluyor, devlet üniversiteleri kendi taleplerini YÖK Başkanlığına bildiriyor. Üniversiteler yüzde 300 ister, yüzde 500 ister, yüzde 100 ister. Onu biz bilemeyiz. Her üniversite kendi takdirine göre bunları yazar çizer, gönderir. Sanki Hükümet böyle bir karar almışcasına art niyetli gruplar 'Harçlar yüzde şu kadar arttı' tarzında maalesef gençliğimizin bu konudaki hassasiyetini istismar etmeye, bir kısım kanunsuz eylemlere tevessül etmeye çalışıyor.

Üniversitelerden gelen bu talepleri YÖK Başkanlığı Milli Eğitim Bakanlığına gönderir. Milli Eğitim Bakanlığı da Maliye Bakanlığı ile görüştükten, gerekli bilgileri aldıktan sonra nihai kararı hükümet verir. Dolayısıyla bu tartışmaların, bu provokasyonların sürdürüldüğü dönemde Hükümet olarak biz böyle bir karar almadık. Kararı bugün aldık. Dolayısıyla bundan evvel kim ne söylediyse, kim ne yalan ifade ettiyse bunların hepsi art niyet üzerinedir.

Bugün Hükümet olarak aldığımız karar geçmiş yıllardakine paralel olarak ve aynı usulde yüzde 8 nispetinde artırılmıştır.''

Çiçek, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun, geçmiş yıllarda olduğu gibi isteyen tüm öğrencilere harç kredisi vereceğini bildirdi. Çiçek, ''Bir örnek vermem gerekirse 2002'de 405 bin 791 kişiye harç kredisi verilmiş, 2009'a geldiğimizde 483 393 kişi harç kredisinden istifade etmiştir. Bu sene de ihtiyacı olan öğrencilerimiz varsa Kredi ve Yurtlar Kurumu bu kolaylığı sağlayacaktır'' diye konuştu.

Harçlarla ilgili ''yüzde 300-500 oranlarında zam yapılacağı'' iddialarının ''tümüyle yalan'' olduğunu kaydeden Çiçek, ''Hükümetimizin böyle bir temayülü, kararı olmamıştır'' dedi.

Cemil Çiçek, harç miktarlarına yüzde 8 oranında zam yapılması kararını bugün verdiklerini yineledi.

aa

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali