12 Ağustos 2009

'Özgür inek' koloni oluşturdu


Manisa’da ormana kaçan gebe inek, sayıları 1500’e ulaşan yabani inek kolonisinin oluşmasına yol açtı. Özgür inekler koruma altına giriyor.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Aydınlar köyünün Tepe Göl mevkiindeki ormanlık alanda sayıları 1500’e ulaşan yabani ineğin yaşadığı belirlendi. Kasap ve lokanta işletmecileri tarafından kaçak olarak avlandıkları öne sürülen yabani ineklerin, koruma altına alınmasına yönelik çalışma başlatıldı.
Alınan bilgiye göre, 1942’de Veli Kazak’a ait gebe inek, köye 10 kilometre mesafedeki Tepe Göl mevkisindeki ormanlık alana kaçtı. Burada yavrulayan inek, köye geri getirilemedi.
Yavrusu ile yaşayan inek, köyden otlamak için getirilen diğer inekler arasında bulunan boğalarla çiftleşerek, üremesini sürdürdü. 57 yıl içinde bölgede üreyen yabani inek sayısı 1500’e ulaştı.
Bölgedeki yabani inek varlığını öğrenen Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Dursun AliYıldız, Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Ak Parti İl Genel Meclisi üyeleri ve köylülerle bölgede incelemede bulundu. Yıldız, sürünün kaçak olarak avlanmalarının önüne geçilmesi ve bölgenin turizme açılması amacıyla bir milli park yapımının planlandığını söyledi.
Spil dağı zirvesinde yılkı atları gördüğünü, ancak yaşamında ilk kez yabani inekle karşılaştığını, bunun bir doğa harikası olduğunu söyleyen Yıldız, “Köy halkımızın isteği, bu ineklerin avcılar tarafından vurulup neslinin tükenmesinin önlenmesini sağlamaktır” dedi. 

Kaçak avlıyorlar
Muhtar Şaban Kazak da dedesi Veli Kazak’a ait ineğin oluşturduğu sürüye her yıl ortalama 100 tane daha eklendiğini belirterek, “İnekler, zaman zaman kaçak olarak avlandı. Yakalanan avcıların mahkemeleri hâlâ devam ediyor. Bunun için yabani ineklerin koruma altına alınmasını istiyoruz” dedi.


Aydınlar köyü Muhtarı Şaban Kazak, dağda yaşayan ineklerin kaçak olarak avlandığını belirtirken, onlara ait kemik parçalarını gösterdi. 
AA - MUAMMER KÖKÇÜOĞLU

‘Kurbanlık oldular’
Son yıllarda yabani ineklerin avcılar tarafından av hayvanı haline getirildiğini, özellikle son 2 yıl içinde Manisalı bazı kasap ve lokanta işletmecileri tarafından silahla avlandığını anlatan Kazak, özellikle Kurban bayramlarında avcıların buradan inekleri yakalayıp, pazarda düşük fiyatlarla sattıklarını iddia etti. Kazak, “Biz elimizden geldiği kadar jandarmayla işbirliği içinde yabani inekleri korumaya çalışıyoruz. Ancak bu konuya devletimizin de el atmasını istiyoruz. Bu inekleri koruma altına almak zorundayız” dedi.


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali