31 Ağustos 2009

Samsung SGH-F480 İnceleme

Sanal klavye kullanarak tuş takımını ufaltan, bu sebeple ekranı büyüten dokunmatik telefonlar Apple iPhone fırtınasından sonra bir anda yükselişe geçtiler.

Başlarda yalnızca akıllı telefonlarda karşımıza çıkan bu özellik, satışların artması dokunmatik panellerin ucuzlamasına sebep olduğundan, orta seviye cep telefonlarında da karşımıza çıkıyor.
Geniş ve dokunmatik ekranlı telefonların iyi bir örneği olan SGH-F480, ufak boyutları ve 3G desteği ile benzerlerinden ayrılıyor.



Samsung’un SGH-F480 adlı modeli de orta seviyede, dokunmatik bir cep telefonu. 101 gramlık ağırlığı ve 98,4 x 55 x 11,6 mm’lik boyutlarıyla cepte fazla yer kaplamıyor ve hafif. Ürünün arkadaki pili kaplayan ve buradan ön kısma uzanarak telefonun ön yüzünü kapatan deri bir kılıfı var. Ancak kılıf kolayca açıldığından bir kapak sertliği taşımıyor. Buna karşın, ekranı çizilmelere, toza ve darbelere karşı koruyor. Ancak konuşurken kılıfın aşağı doğru sarkması hoş bir görüntü oluşturmuyor.
Geniş ve dokunmatik ekranlı telefonların iyi bir örneği olan SGH-F480, ufak boyutları ve 3G desteği ile benzerlerinden ayrılıyor.
Ürünün ön yüzünü 2,8 inçlik ekran kaplıyor. Ekranın üst kısmında hoparlör ve görüntülü
görüşme için kullanılan kamera bulunuyor. Alt kısımda ise üç adet tuş mevcut. Bunlarla çağrı kabul edip, reddedebilir ve ortadaki tuşu da menüde onay için kullanabilirsiniz.



Telefonun üst kısmında Hold tuşu bulunuyor. Bu tuşa basılı tutarak telefonu kilitleyip açabilirsiniz.



Sol yüzde ses seviyesini ayarlayabileceğiniz ya da tarayıcı kullanırken Web sayfalarına zum yapabileceğiniz iki tuş ve hafızayı artırmak için microSD bellek kartı yuvası yer alıyor.



Sağ yüzde şarj, kulaklık ve PC bağlantısı için bir yuva ve kırmızıyla işaretli bir tuş yer alıyor. Bu tuş kamerayı çalıştırıyor. Tuşa sert bir şekilde basmayınca kameraya geçmemesi kötü olmuş. Üçü bir arada bağlantı telefonun dört yanında bağlantı olmasını engelleyerek görünümü sadeleştiriyor, ancak varolan bağlantıyla uyumlu kulaklık ya da mikrofonlu kulaklık sayısının az olması da bir dezavantaj.


Cihazın 2,8 inç büyüklüğündeki ekranı, 262 bin renk görüntüleyen bir TFT LCD panelden üretilmiş. Ekran 240 x 320 piksel çözünürlüğüyle standart bir görüntü sunuyor. Dış yüzeydeki parlak koruması, çok güneşli ortamlarda ekranın net görülememesine sebep oluyor. Ekranı parlaklık ve kontrast bakımından iyi bulduk, renkleri canlı görüntülüyor.



Dokunmatik ekranın duyarlılığı ise çok iyi. Hızlı şekilde yazı yazabiliyorsunuz. Ayrıca Haptic özellikli telefon, siz yazdıkça titreyerek tuşa bastığınız hissini veriyor. Bu titreşimin şiddetinin ayarlanabilmesi ise en beğendiğimiz yanı oldu.
Arka kısımda bulunan kamera sol üst köşede yer alıyor ve 5 Megapiksel fotoğraf kayıt edebilen bir algılayıcı kullanıyor. Kameranın yanında loş ortam çekimleri için LED flaş yerleştirilmiş.



Pil kapağı ise kameranın hemen altında yer alıyor ve hafifçe bastırıp aşağı doğru itmek açmak için yeterli oluyor. Ürünün genel malzeme kalitesini yüksek bulduk, sağlam bir tutuş sağlıyor. Tasarım ve dış yapıyla ilgili tek sorun ekranın ve metalik kısımların parmak izi tutması.
Kullanıcı arayüzü de telefonların önemli bir parçası haline geldi. SGH-F480, akıllı
telefon işlevleri taşımasına karşın, Symbian, Windows Mobile ya da Android gibi bir işletim sistemi taşımıyor. Bunun yerine Samsung’un kendi hazırladığı bir işletim sistemi çalışıyor.



Ana sayfada Widget adlı küçük eklentiler yer alıyor. Bunlar sayesinde müzikçalar, saat, kronometre, mesajlar, tarih ve saat, oyunlar, radyo ve benzeri işlevlere kolayca erişebiliyorsunuz. Eklentileri ana ekrandan görebilmek için soldaki oka basmanız yeterli. Buna benzer telefonlardaki soluk görüntülere karşın, SGH-F480’de canlı bir arayüz var.

Ana ekrandan menüye girerek alışıldık ızgara sistemi menüden istediğiniz ayarı yapabilir ve farklı işlevlere erişebilirsiniz. Bu işlevler içinde gezerken herhangi bir bekleme olmaması da kullanımı rahatlatıyor. F480’in görünümünü kişiselleştirebilmek için menüde neredeyse hiç seçenek bulunmuyor. Örneğin Widget’lar kapatılamıyor, menünün görünümü ya da simgelerin boyutu değiştirilemiyor.
Telefon rehberine 1000 adet kişi detaylı şekilde kayıt edilebiliyor. SIM kart ve hafızadaki telefonları ayrı ayrı olduğu gibi, bir arada da görüntüleyebiliyor. Kişilere zil tonu atandığı gibi, video ya da görüntü atayabilmek de mümkün. Kişileri gruplara ayırıp dizebilir, doğum günlerinden haberdar olabilir, Bluetooth, e-posta ya da
SMS ile başkasına gönderebilirsiniz.



Klavyenin kullanımı telefon rehberini gezerken zorlamadığı gibi, kısa mesaj yazarken de sorun olmuyor. Numerik tuş takımı ekrana geliyor ve bunlara basıp, ayarlayabileceğiniz geri bildirim titreşimiyle rahatça mesaj yazabiliyorsunuz. Yine de, dokunmatik olduğundan çok hızlı yazanlar sıkıntı çekebilirler. Telefonun hafızasında 500 kısa mesaj saklanabiliyor.

E-postalar için de POP ya da IMAP hesaplar tanımlanabiliyor. Sisteme indirilip indirilmemeleri gibi veri akışını ciddi ölçüde etkileyen bir işlevin kullanıcıya bırakılmış olması çok iyi. Elle posta kontrol etme yerine belirli aralıklarla (30 dakika – 1gün arası) arka planda kontrol edilebiliyor. Bu da tam olmasa da, Push Mail tadının yakalanmasını sağlıyor.

Multimedya tarafına bakınca fotoğraf galerisinin dosya yöneticisiyle bütünleşmesi iyi olmuş. Dosya yöneticisinin seçme, kopyalama işlevleri burada da geçerli. Resimler arasında geçiş kolayca yapılabilmesine karşın, resimlere zum yapmak ya da küçültmek biraz zahmetli.

Müzik çalar da dokunmatik işlemler için özel hazırlanmış. Samsung’un alışıldık
müzik çalar uygulaması dosyaları şarkıcı, albüm ve janra göre dizilim yapmaya olanak veriyor. İsterseniz daha önce dinlediğiniz şarkılardan çalma listesi oluşturabileceğiniz gibi, ayrı çalma listeleri de oluşturabiliyorsunuz.
Aynı şekilde radyoya da kolayca erişilebiliyor. Radyonun RDS özelliği ile çalan şarkı ya da istasyon adı gibi bilgiler ekrana geliyor. Sony Ericsson’daki TrackID’ye benzer bir müzik tanıma uygulaması Samsung’da da bulunuyor. Şarkının bir kısmını İnternet üzerinden gönderen telefon, şarkının adını size bularak söylüyor. Her iki uygulama için de çeşitli ekolayzır seçenekleri bulunması, ses kalitesini değiştirebilmenizi sağlıyor.



Video oynatıcı ise hayal kırıklığı diyebiliriz. Kendi çektiğiniz videoları seyrederken sorun yok, ancak farklı çözünürlüklerle uyumsuz olması içerisinde video taşıma olanağını ortadan kaldırıyor. Video seyretmek için yazılımla küçültmeniz gerekiyor. Bu da oldukça zahmetli olduğundan, kamerayla çekilen videoların dışındakileri oynatmak zor.
Gelelim Samsung’un 5 Megapiksellik kamerasına. 2560 x 1920 piksel çözünürlükte fotoğraf çekebiliyor ve üzerinde LED flaş taşıyor. Ancak LED flaşın çok da yeterli olduğunu söylemek doğru olmaz. Amatör fotoğrafçılar için kamera titremesini önleme, yüz tanıma gibi ek işlevler kamera arayüzüne eklenmiş.



Fotoğrafların hafif kırmızı tona kaçtığını söyleyelim. Dolayısıyla beyaz dengesi çok başarılı değil. Ancak loş ışıkta dahi gürültü oranı düşük. Bu birçok üründe karşılaştığımız bir sorun olduğundan, beyaz dengesi ayarı elle yapılırsa, iyi sonuçlar elde edilebileceğini gösteriyor.

Video kayıt işlevi ise giriş seviyesinde. 320 x 240 çözünürlükte ve saniyede 30 kare hızında
video kayıt edebiliyor.
Bağlanabilirliğe bakınca
3G desteğinin yanı sıra, Bluetooth da üründe mevcut. HSDPA bağlantısı ile yüksek hF480’in Web tarayıcısı beğenimizi kazanmayı başardı. İki farklı modda çalışan tarayıcı, PC’deki gibi siteleri olduğu gibi ekrana getirebiliyor ya da cep telefonu için her şeyi otomatik ayarlıyor ve küçültüyor.



Siteleri ekrana tam olarak sığdırabiliyor olması rahat bir kullanım katıyor. Pencere boyutunu sol yandaki ses açıp kısan tuşlarla büyütüp küçültebilmek gerçekten çok kullanışlı olmuş. Sayfa pilotu adlı araç ise önceki sayfalara kolayca erişim sağlıyor. Sayfaların ekrana gelme hızı ve sayfa içinde gezerkenki yumuşak geçişler beğenimizi kazanan diğer yönü oldu.Cihazın
özel bir işletim sistemi olduğundan içerisindekiler dışında uygulama yüklemek mümkün değil. Saydıklarımız dışında ajanda, alarm, hesap makinesi, ses kayıt edici, Dünya saati ve birim çevirici uygulamaları cihazda yer alıyor.



Office dosyaları için de Word, Excel, Powerpoint ve PDF destekli bir uygulama mevcut, ancak değişiklik yapma olanağı yok ve yavaş çalışıyor.
ızlı İnternet bağlantısı kurabilir, öndeki kamerayla görüntülü görüşme yapabilirsiniz. 3G’nin olmadığı yerler için EDGE de destekleniyor.

Cihazda USB bağlantısı bulunuyor. Bağlantıyı yaptığınızda karşınıza veri aktarma, eşleşme gibi farklı seçenekler geliyor. Buraya kulaklığı takınca da ses profili seçim ekranı karşınıza geliyor.



Bellek yetersiz gelirse, üründe microSD bellek kartı yuvası bulunuyor. A2DP profil destekli Bluetooth, stereo kulaklıklara kablosuz bağlantı sağlıyor. Bluetooth güvenliği için cihazın bazı klasörleri görünmez yapabilmesi ise hoşumuza gitti.

Cihazın tek eksiği Wi-Fi bağlantısı olmaması. Yani operatöre bağımlı kalıyorsunuz.


Techno-Labs’in yorumu
F480 multimedya ve akıllı telefon işlevlerini başarılı bir şekilde birleştiriyor. Ekranın görüntü kalitesi yüksek ve dokunmatik işlemlere seri biçimde tepki veriyor. Buna karşın, uygulama kurulamaması ve Wi-Fi bağlantısı olmaması ciddi eksikleri. Buna karşın, arka kapağa takılabilen ve ekranı da koruyan derinin kutuya eklenmesi hoş. Çok para harcamadan 3G destekleyen ve multimedya işlevleri olan dokunmatik bir telefon almak istiyorsanız, F480 size uygun olabilir.

Toplam puan: 4 / 5
Bilgi için: www.samsung.com.tr

Artı
Dokunmatik ekran başarılı
Birçok işlevi birleştiriyor
İdeal boyutlarda

Eksi
Wi-Fi bağlantısı yok
Kamerası orta seviyede

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali