25 Ağustos 2009

"Mesleklere standart" getiriliyor

Ömer Dinçer, Türkiye'de mesleksizlik sorunuyla karşı karşıya olunduğunu belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de mesleksizlik sorunuyla karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Mesleklere bir standart getireceğiz. Meslek liselerinin programlarını gözden geçirip iş verenlerin ihtiyacını karşılayacak elemanların yetişmesini sağlayacağız. Bunu YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.

Bakan Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "İlk Ulusal Meslek Standartları" ile "İş sağlığı ve Güvenliği Alanında" yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Ulusal Meslek Standartlarının Ulusal Yeterlilik Sisteminin ana bileşeni olduğunu belirten Dinçer, iş ve eğitim dünyası ile mutabakat, bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normlar ile Avrupa Yeterlilikler Çerçevesindeki

seviyelerle uyumluluk olduğunu söyledi. Meslek standartları iş dünyasına piyasaya duyarlı şekilde normlar ortaya konulduğunu belirten Dinçer, "Eğitim ve istihdam arasında ilişki kuruyoruz. Bireyin mesleğinin belgelenmesini ve böylece ulusal ve uluslararası düzeyde kendi mesleğini icra edebileceğini gösterecek. İş verenin nitelikli iş gücüne ulaşmasını sağlayacak" diye konuştu.

Bakan Dinçer, 363 meslek standardı oluşturmak için 12 kuruluşta 242 meslekte 10 sektörde protokol imzaladıklarını belirterek, "Belgelendirmeyi üçüncü şahısların yapabildiği bir sistem. Suistimalleri önleyecek uluslararası akretidesi olan bir kurum olacak. Yıl sonuna kadar bu meslek standartlarının yayınlanması ve 2010 yılına kadar 400-500 civarında mesleğin tanımlanmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Dinçer, meslek standartları konusunda gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve YÖK'ün mesleki ve teknik eğitim alanında çalışmaları olduğunun meslek standardı konusunda bakanlıktan bir müfredat değişikliği isteyip istemediklerinin sorulması üzerine Dinçer, "Meslek liselerinin ve Yüksek Eğitim Kurumları'nın müfredatının değişmesini talep ediyoruz. Meslek standartlarına uygun şekilde. YÖK Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı ile bir araya geleceğiz. Önümüzdeki seneye müfredatın değişmesi olmayabilir ama daha sonraki yıllarda bunu istiyoruz" dedi.

Meslek tanımlanmasından sonra mesleklerin de sertifikalandırılacağını ifade eden Dinçer, bu konuda sertifika verecek kurumların olduğunu vatandaşların sadece sınav ücreti ödeyeceklerini kaydetti. Sertifikalı olanların işe alınmalarını teşvik eden düzenlemeler yapacaklarını belirten Dinçer, otomotivde 9 doğalgazda da 11 olmak üzere 20 mesleğin tanımını yaptıklarını belirtti. Bakan Dinçer, iş sağlığı ve güvenliği alanında da yeni düzenlemeler yaptıklarını belirterek, iş kazalarının Türkiye'nin kanayan bir

yarası olduğunu iş kazalarında dünyada 100 bin işçiden 78'inin öldüğünü bildirdi.

Türkiye'de 100 bin işçi karşılığı olarak 15.5 kişi öldüğünü anlatan Dinçer, "Tuzla'da kaza olduğunda uykum kaçıyor. İş kazalarıyla ilgili bu ülkenin bir sorunu var bunu çözmek için adım atıyoruz. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili çok büyük problem var. Görünen kısmı görünmeyen kısmının küçük parçası" şeklinde konuştu.

İlan Grubunda enson güncel ilanları bulabilirsiniz. Üye olarak ilanlara daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Hertürlü iş ilanı, akademik ilanlar, basın duyuruları, topluluk duyuruları gibi toplumun geneline hitap eden duyuruları yayınlıyoruz...
Lütfen dost ve arkadaşlarınızıda grubumuza davet ediniz.

http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali