18 Ekim 2009

İsrail "Ayrılığı" Hazmedemedi

TRT 1'de ilk bölümü yayınlanan 'Ayrılık' dizisine İsrail'den büyük tepki geldi.

TRT'nin 'dünyanın kanayan bir yarası olan Filistin topraklarında yaşananlar...' şeklinde tanıttığı diziyle ilgili Türk Büyükelçisi'nin İsrail Dışişleri'ne çağrılacağı açıklandı.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN ,

İlk bölümü salı günü 19.55’te TRT-1 ekranlarında yayınlanan ‘Ayrılık’ dizisi, İsrail’de büyük tepki topladı. Fragmanlarında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e söylediği “One minute” ifadesinin kullanıldığı dizideki sahnelerden birinde, İsrail askeri, Filistinli babanın başının üzerine kaldırdığı bebeği vuruyor. 

Dizinin ilk bölümünün yayınlanmasının ardından, Yedioth Ahranot gazetesinin haber sitesi Ynet, diziyle ilgili geniş bir yazı yayımlayıp, dizinin İsrail’de ‘travmaya’ neden olduğunu yazdı. “Türkiye’nin devlet Televizyonu TRT 1, bu hafta Gazze’deki Dökme Kurşun operasyonu sırasında geçen olayları anlatan bir diziyi yayına soktu” diyen Ynet, dizide İsrail ordusu askerlerinin, “Çocukların üzerine bilinçli olarak ateş eden, Gazzelileri idam mangalarının önüne diken, sivillere ateş eden kana susamış askerler” olarak gösterildiğini yazdı.

İsrail basını ayakta
Diziyle ilgili eleştirel bir haber de İsrail’in önde gelen TV kanallarından Kanal 2’den geldi. Kanal 2, dizinin “En üst dereceden provokasyon malzemesi içerdiğini ve gerçeklere aykırı olduğunu” ileri sürdü. Kanal 2, diziyi, “İsrail ve Yahudi düşmanlığı tesis etmeye yönelik provokasyon” olarak niteledi. Haberde, İsrail askerlerinin, “Günahsız sivilleri öldüren kana susamış askerler” olarak gösterildiğinin altı çizilip, dizinin TRT’de yayımlanıyor olmasının ‘çok manidar’ olduğu ifade edildi. Kanal 2, dizinin, “Suriye gibi karanlık ülkelerin yaptığı provokatif ve Yahudi düşmanı yayınlara eşdeğer olduğunu” ileri sürdü. Kanal 2 ayrıca, dizinin TRT gibi bir kurumda yayınlanıyor olmasının ‘yukarıdan’ gelen bir talimatla olabileceğine vurgu yaptı. Haaretz gazetesi de, diziyi manşetine taşıdı ve Lieberman’ın kızgınlık dolu sözlerine yer verdi. Jerusalem Post gazetesi de diziyi “İsrail-karşıtı” olarak tanımladı. 

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın, yeni atanacak Türk Büyükelçisini en kısa samanda Dışişleri'ne çağırıp izahat isteyeceği belirtilirken, Ynet, Lieberman'ın Büyükelçiye vekalet eden Türk Büyükelçilik görevlisinin, diziyle ilgili protesto vermek için bakanlığa çağrılması talimatını verdiği ifade etti. 

İSRAİL, "AYRILIK" DİZİSİ NEDENİYLE TÜRKİYE MASLAHATGÜZARINI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞIRDI
Dışişleri Bakanı Liberman, televizyon dizilerinin toplumu yönlendirmede önemli bir araç olduğunu belirterek, "Toplumu yönlendirme işlemi devlet kanalı aracılığıyla yapılıyor. Bu dizi gibi gerçekle hiçbir ilgisi olmayan diziler, İsrail Savunma Güçlerini masum çocukları öldüren kimseler gibi gösteriyor. Böyle bir dizi İsrail'le diplomatik ilişkileri sürdüren bir devletin kanalında değil, düşman bir ülkenin kanalında bile yayınlanmamalı" dedi.

Filistin halkının acı öyküsü
Ayrılık dizisi, salı akşamı ilk bölümüyle TRT-1’de ekrana geldi. 1948’de işgal edilen Filistin topraklarında yaşayan halkın, özellikle kadınların acı öykülerinin anlatıldığı dizinin yönetmenliğini Onur Tan yapıyor. Gazze’de ‘Dökme Kurşun’ operasyonu sırasında olanları anlatan ve Çağla Prodüksiyon’un yapımcılığında hayata geçirilen Ayrılık’ın, genel proje danışmanlığını şair, yazar, yayıncı, Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu yapıyor. Bölge ve Ortadoğu danışmanlığını gazeteci, şair Hakan Albayrak’ın üstlendiği dizide, Erdal Bilingen, Türkü Hazer, Emir Benderlioğlu, Tuvana Türkay, Tamer Levent, Sema Aybars, Semih Sergen, Almeda Abazzi ve Zafer Kayaokay başrolleri paylaşıyor. Senaryosu Sevgi Yılmaz, Zeynep Nilüfer Özçelik, Redife Zerener, Hayri Altınyurt ve Eren Azak tarafından kaleme alınan dizinin görüntü yönetmenliğini Alper Derli, sanat yönetmenliğini ise Ajda Öksüm yapıyor. Gökhan Kırdar’ın müziğine imza attığı dizi, Filistin sorununun ve dünyadaki diğer pek çok kavganın çözümünün yeryüzüne sevgi ve barış getirmek olduğunu vurguluyor. Özellikle bir toplumun temelini oluşturan kadınların yaşadığı yürek acıları, çocuklarını kaybetmenin yarattığı sarsıntıları, sevgililerini kaybetme korkusu vurgulanıyor.


--
3500 Yerli Yabancı Kanalı Bilgisayarından Ücretsiz İzle Bir Defaya Mahsus Programı İndir (49.95$)

http://c86d3hjl7kf8tju75fnm-o8l00.hop.clickbank.net/?tid=WATCH

------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali