05 Ekim 2009

Çekirdeksiz nar tüketicinin gözdesi oldu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Temmuz ayında açıklanan havza bazlı üretim ve destekleme programında henüz yer almayan çekirdeksiz nar, Türkiye'de sadece Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yetişiyor ve tüketicilerin büyük ilgisini çekiyor.

Gazipaşa Tarım İlçe Müdürü Hasan Aslan, yaptığı açıklamada, Gazipaşa'nın 400 rakım ve üzeri tüm bölgelerinde yetişen çekirdeksiz nar üzerinde yapılan geliştirme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Çekirdeksiz narın tanıtımı için dört seneden bu yana 21 - 22 Ekim tarihleri arasında “Geleneksel Nar Festivali” düzenlediklerini anlatan Aslan, ürünün henüz ihraç edilmediğini, iç piyasanın ihtiyacını karşıladığını ve çekirdeksiz narda son yıllarda iç pazara yönelik üretim artışı yaşandığını söyledi.

Aslan, narda hasat dönemine girildiğini belirterek, “Gazipaşa'da üretilen narın yaklaşık yüzde 80'i çekirdeksiz. 1200 dekar alanda yıllık 2 bin ton üretim gerçekleşti” dedi.

Geleneksel Nar Festivalinde bu yıl ilk kez “Nar Güzeli” seçileceğini bildiren Aslan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin de festival kapsamında üreticiye nar semineri vereceğini açıkladı.

Gelirinin büyük kısmını tarımsal faaliyetlerden sağlayan Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, 12 bin dekar alanda yıllık 45 bin ton üretilen muz lokomotif ürün olarak başı çekiyor, muzu çilek, hıyar ve taze fasulye izliyor.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında açıklanan havza bazlı üretim ve destekleme programına alınan 16 ürün arasında, Gazipaşa'da yüksel rekoltede üretilen muz ve nar bulunmuyor.

Gazipaşa Tarım İlçe Müdürü Hasan Aslan, tarım ilçesi Gazipaşa'nın birçok ürünün yetişmesine müsait iklimi bulunduğunu söylüyor ve üretimde kapasiteyi arttırmanın, çiftçilerin bir arada hareket etmesi ve örgütlenmeyle mümkün olacağını belirtiyor.

ÇEKİRDEKSİZ Mİ?

Çekirdeksiz nar, aslında bir çekirdeğe sahip. Ancak bu çekirdek diğer türlerde olduğu gibi sert olmadığından yenirken hissedilmiyor. Bu yüzden tüketicilerin çoğu henüz bu nar türünü tanımazken, tanışanlar tercih ediyor. Narın diğer türlerden daha tatlı olması da ayrıca tercih sebepleri arasında yer alıyor.

Nar, içermiş olduğu antioksidanlar, polifenolik maddeler ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağı. Kanser, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi çok sayıda hastalığı önleyici etki gösterdiği biliniyor. Gıda, meyve suyu hammaddesi olarak veya ilaç endüstrisinde kullanılıyor.

Dünyada üretilen 2 milyon ton narın 106 bin tonu Türkiye'de yetiştiriliyor ve uluslararası piyasalardaki talebe yetişebilmek için sürekli üretim alanlarında artış görülüyor.

Türkiye, yılda yaklaşık 10 milyon dolar değerinde nar ihraç ediyor. En fazla nar ihracatı yapılan ülkeler ise Almanya, Rusya Federasyonu, Hollanda, Ukrayna ve Yunanistan.

Türkiye'de yaygın olarak yetiştiriciliği ve ihracatı yapılan nar çeşidi ise Hicaznar. Bu çeşit kırmızı kabuğu, koyu kırmızı daneleri, mayhoş tadıyla Avrupa Ülkelerinde beğeni kazanarak, çok iyi fiyatlarla yıldan yıla artan miktarda ihrac ediliyor. Ayrıca bol verimliliği, taşımaya ve muhafazaya uygunluğu ile de üstünlük sağlıyor.

Ancak son yıllarda yumuşak çekirdekli, tatlı, koyu kırmızı daneli ve kabuklu, bol sulu ve iri daneli çeşitlere olan taleplerin artmasıyla mevcut çeşitlerle bu taleplerin karşılanamaması nedeniyle, yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu amaçla Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce (BATEM) yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda yukarıda belirtilen özelliklere sahip oldukça verimli ve kaliteli nar çeşitleri geliştirildi.

Henüz az miktarda yetiştirilen yumuşak çekirdekli narın üretiminin hızla artması ve tüketicilerin daha çok tercih etmesi bekleniyor.


--
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali