26 Ocak 2010

TV'de 'yüksek çözünürlük' keyfi

Son yıllarda yaygınlaşan LCD, plazma ve LED TV'lerin yüksek kaliteli görüntü (yüksek çözünürlük-HD) özelliğinden tam anlamıyla yararlanılmasını sağlayan HD TV yayınları yaygınlaşıyor.

Tüm dünyada gelecekte televizyon yayıncılığında standart haline geleceği öngörülen ve gittikçe yaygınlaşan HD TV yayınları, son birkaç yıldır Türkiye'de boy göstermeye başladı.

HD yayınlara talep ise büyük ekran LCD, plazma ve LED TV'lerin yaygınlaşmasıyla giderek artıyor. Bunun en önemli nedeni, büyük ekran TV'lerde, standart yayınların düşük görüntü kalitesinin bariz şekilde fark edilir hale gelmesi.

Şu anda uydu üzerinden yayın yapan D-Smart şirketi, aralarında bazı ulusal kanallar, futbol ve spor kanalları, belgesel kanalları ve sinema kanallarının bulunduğu 8 adet HD kanala sahip.

Yine uydudan yayın yapan Digiturk'te de aralarında futbol severlerin izlediği Lig TV, spor, belgesel, sinema ve dizi kanallarının bulunduğu 5 adet kanal, HD olarak yayın yapıyor.

Kablo üzerinden hizmet sunan Teledünya firması ise 2 adet sinema kanalı ve 1 adet genel kanal olmak üzere 3 adet HD kanala sahip.

HD YAYINI İZLEMEK İÇİN
HD yayınları izlemek için, öncelikle TV'nin HD özelliğine sahip olması gerekli. Günümüzdeki hemen hemen tüm LCD, plazma ve LED TV'ler HD özelliğine sahip. Bunu, TV üzerindeki ''HD Ready'' logosundan anlamak mümkün.

HD yayınlarda, sinemadaki gibi 5.1 kanal ses yayını bulunuyor. Her ne kadar TV'lerin üzerindeki 2 hoparlörden sesi sorunsuzca dinlemek mümkün olsa da, 5.1 kanal ses özelliğinden faydalanabilmek için, 6 hoparlörlü bir ses sistemine sahip olmak gerekiyor.

Son olarak, HD yayınlar sadece uydu ve kablo üzerinde bulunduğu için, HD özellikli bir uydu alıcı veya şifre çözücü cihaza ihtiyaç var. Standart uydu alıcıları ve şifre çözücüleri HD kanalları gösteremiyor.
Uydu alıcıları ve şifre çözücü cihazları ise HD kanalları yayınlayan şirketler belli ücretler ve abonelik sistemleri karşılığı sunuyor.


--
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali