15 Ocak 2010

Geleceğin teknoloji dünyası nasıl olacak?

Gelecekte interneti Japonya ve komşuları büyütecek.

Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan, ekonomik büyüme, artan verimlilik ve teknolojik inovasyonda önder olmayı hedefleyen Japonya ve komşularının gelecekte kendilerini internetten en fazla yararlanacak ülkeler olarak konumlandırdıklarını söyledi. Ufuk Tarhan’ın World Future Society ve World Trends & Forecasts’in 2010 ve gelecek 10 yıl araştırmalarına dayanarak verdiği bilgilere göre, 2007’de ABD’de ortalama dosya indirme hızı saniyede 5 megabit iken, Kuzey Kore’de 49, Japonya’da 63 megabit seviyesindeydi. Tarhan’a göre, bu veriler bile Japonya ve komşularının gelecekte internetin büyümesinde egemen güç olarak yer alacağını net olarak gösteriyor.


Geleceğin tasarım ekonomisinde, insanların otomobil parçaları, mücevher ve hatta mutfak evyesi dahil kendi ürünlerini bilgisayarlarına indirerek maketlerini evlerinde hazırlayacaklarını ifade eden Tarhan, “Hızlı prototip hazırlama, 3-D baskı ve kendi kendine üreten yazıcı RepRap gibi cihazlar, insanların evlerindeki bilgisayarlarından nesneleri tasarlamalarına, özelleştirmelerine ve basmalarına imkân tanıyor.

Gelecekte, bu cihazların daha ucuz ve kolay versiyonları, üretim iş modellerini kökünden değiştirecek ve sonunda her müşterinin arzusuna göre özelleştirilmiş çok daha ucuz ürünler ortaya çıkacak. 2024’te yılbaşı alışverişi yapanlar, doğrudan evlerindeki 3-D yazıcılara inen basılabilir dosyalar satın alacaklar. Amazon ve başka çevrimiçi perakendeciler, eşyaları basmak için gerekli olan hammaddelerin ‘fabber’larını (dijital veriden gerçek, üç boyutlu nesneler üretebilen küçük üretim tesisleri) ve kartuşlarını da satacaklar” diye konuştu.

Daha yaygın geniş bant sayesinde, ofislerin eve taşınacağını ve bu durumun işçilere ve işverenlere daha fazla esneklik sağlayacağını ifade eden Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü;


“Araştırmalara göre, tüm Amerikalılar geniş bant bağlantılarını iyileştirip, telekomünikasyon araçlarıyla işlerini evlerinden yürütebilseler, karbondioksit emisyonlarında yüzde 4 azalma olabilecek. Bu aynı zamanda, yol yapımı harcamalarından 5 milyar dolar tasarruf, ev-iş arası yolculuğa ayrılan zamanda 1,5 milyar saat kazanç demek. Yine araştırmalara göre geniş bant ağlarının iyileşmesiyle ABD’de telekomünikasyon araçlarıyla işlerini evlerinden yapanlar, 2012 yılına kadar yaklaşık dört katına çıkıp, 19 milyona ulaşacak.”
Cep telefonu yaygınlığı 2011’de yüzde 75’e ulaşacak
Küresel olarak mobil telefonun kullanım yaygınlığının 2011 yılına kadar yüzde 75’e ulaşmasının beklendiğini belirten Ufuk Tarhan, mobil telefonların, çevrimiçi olmak için birincil cihaz olan PC’nin yerini almasıyla, Whrrl, Buddycloud, Brightkite ve Loopt gibi yeni hizmetlerin kullanıcıların yakın çevreleri hakkında daha fazla gerçek zamanlı bilgi almalarını sağlayacağını söyledi. Mobil aygıtların, aşk bağları da dahil gerçek dünyada kendiliğinden gelişen bağlantıları iyice kolaylaştıracağını dikkat çeken Tarhan, yakın gelecekte, cep telefonlarının çöpçatan rolü oynayacağını ifade etti.


Tarhan, “Telefonunuz çevrimiçi bir profilin,  sizinkilere benzeyen zevkler ya da tutkular gösterdiğini, üstelik o kişinin yakınınızda olduğunu haber verecek, müstakbel aşkınıza kendinizi tanıtmanızı önerecek. İmkânsız mı? Serendipity (beklenmedik şeyleri bulma şansı) isimli bir iPhone uygulaması şu anda MIT araştırmacıları tarafından ticarileştirilip, piyasaya sürülmek üzere” diye konuştu. 


Gelecekteki mucitlerin günlerini çözmek istedikleri problemlerin tariflerini yazmakla geçireceklerini ve daha sonra çözümleri bilgisayarların bulacağını ifade eden Tarhan, beyinden beyine telepati çağının doğacağını belirterek, şunları söyledi:


“Nöroloji bilimcisi David Poeppel, ‘iletişim’ kelimeler değil, elektromanyetik sinyaller olarak anlaşıldığı sürece beyinler arası telepatik iletişimin olası olduğunu söylüyor. Beynin gönderdiği çeşitli sinyalleri toplayan manyetoansefalografi gibi teknolojiler, belirli sinyalleri toplamak ve iletmek için kullanılabilir. Eğer beyninizi Mors alfabesinde sinyal göndermesi için eğitebilirseniz, bir başlığın içindeki sensörler mesajı toplayıp başka bir başlığa gönderebilir.”



--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali