13 Ocak 2010

Tasarruflu ampullere bir metreden fazla yaklaşmayın

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Daşdağ, 1 metreden daha yakın mesafede kullanılan tasarruf ampulünün elek-tromanyetik kirlilik oluşturarak ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.
Elektromanyetik dalgaların sanıldığı gibi sadece cep telefonlarında bulunmadığını kaydeden Prof. Dr. Daşdağ, "Fransız Araştırma Merkezleri CRRIREM ve VİTO tarafından yürütülen çalışmalar, ampullerin kullanıldığı mesafenin son derece önemli olduğunu vurguluyor. Araştırma merkezleri, bu ampullere 1 metreden daha yakın mesafeden maruz kalmamak gerektiğini belirtiyor. Tasarruflu ampullerin uygun mesafede kullanılmadığında ultraviyole B ve C ışınlarını yayarak cilde ve gözlere zarar verdiği tespit edildi.'' dedi.

Prof. Dr. Daşdağ, tasarruf ampulünün çalışma masalarında ve 1 metreden daha az mesafedeki yan aydınlatmalarda kullanılmaması gerektiğine dikkati çekerek, bilim adamlarının bu ampullerin kullanımında mesafenin önemli olduğunu belirttiklerini, yakın mesafelerde bu açıdan geleneksel ampul kullanılmasının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Tavana asılan ampullerin zararlı etkilerinin azaldığını ve daha güvenli olduğunu ifade eden Daşdağ, elektromanyetik dalgalardan ve kirlilikten tümüyle korunmanın mümkün olmadığını ancak kontrollü kullanım ile maruz kalınan elektromanyetik alanları minimize etmenin mümkün olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Daşdağ, cep telefonlarının da direkt insan vücuduna temas etmesi nedeniyle baz istasyonlarından daha riskli olduğunu savunarak, cep telefonlarının günde 2 saat ve daha fazla kullanımında işitme kaybı, baş dönmesi, bulanık görme ve beyinde hücre ölümlerine neden olduğunu söyledi.

ZAMAN



--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali