08 Ocak 2010

Son yıllarda en sık teşhisi konulan hastalık

Modern çağın insana getirdiği en büyük kötülük hareketsiz yaşam ve hazır gıdalarla beslenmedir. Günümüzde hareketsiz yaşam ve hazır gıdalarla beslenmenin giderek yaygınlaşması, karaciğer yağlanması ve buna bağlı hipertansiyon, koroner kalp hastalığı ve diyabet gibi birçok hastalığa da zemin hazırlıyor.

Göztepe Medical Park Hastanesi İç Hastalıkları ve Obezite Kliniği Sorumlusu Dr. Yavuz Furuncuoğlu, karaciğer yağlanmasının bazen masum olabileceği gibi, bazen de ciddi hastalıklara gebe olabileceğini söyledi. Dr. Furuncuoğlu, aşırı beslenenlerde, yağlı gıdaları bol tüketenlerde ve alkol kullanımının fazla olduğu kişilerde karaciğer yağlanmasının başladığını belirtti. Dr. Yavuz Furuncuoğlu'nun verdiği bilgilere göre, vücudu dolaşan kan, portal damarlar yolu ile karaciğere uğrar. Bağırsaklardan emilen gıdalar da ilk olarak karaciğere gelir. Bu nedenle aşırı beslenenlerde veya yağlı gıda ile beslenenlerde karaciğerde yağlanma başlar. İç organ yağlanmalarının bir göstergesi olan karaciğer yağlanması tıpta "huyoepatostetaoz" adı ile anılır. İç organ yağlanmaları hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, diyabet gibi metabolik hastalıklara da zemin hazırlaması bakımından önemlidir.

Furuncuoğlu, geçmiş yıllarda kendi hastalarında yaptığı klinik çalışmalarda karaciğer yağlanması olan kişilerin yüzde 17'sinde kalp sorunu gördüğüne ve bunun toplumdaki orandan yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle karaciğer yağlanması olan hastaların gizli kalmış koroner kalp hastalıklarının araştırılmasında fayda var. Ayrıca, karaciğer yağlanması karaciğerde iltihaba sebep olarak karaciğer enzimlerinin yükselmesine de yol açabilir. İltihabın ilerlemesi ile siroz gelişebilir. Karaciğer yağlanmasının derecesi yanında sebebine bağlı olarak riskler artabilir. Örneğin, alkole bağlı karaciğer yağlanmalarının siroza dönüşme ihtimali daha kuvvetli iken aşırı beslenmeye bağlı karaciğer yağlanmaları daha masum seyreder. Gebelikte çıkan karaciğer yağlanması çok hızlı seyreder ve ölüme kadar götürebilir.

Obezite hastalık sebebi

Aşırı beslenme ve obezite, alkol kullanımı, hepatit B, hepatit C, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, trigliserid yüksekliği, bazı ilaçlar, toksik maddeler, kortizol kullanımı, gebeliğe bağlı yağlanma, kalıtımsal bozukluklar karaciğer yağlanmasına neden olur. Karaciğer yağlanmasının tedavisi altta yatan sebebe göre değişir. En sık sebep obezite olduğundan, bilimsel yöntemlerle zayıflama ve sağlıklı beslenme düzenine geçilmesi bunu azaltabilir.

AİLE-SAĞLIK ZAMAN



--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali