06 Ocak 2010

Isı yalıtımına termal kamera analizi

Yapılan araştırmada, yapıların dış cephe duvar birleşim yerlerinin ısı kaybı yönünden kritik bölgeler olduğu belirlendi. Araştırmaya göre en çok ısı kaybı kolon ve kirişlerde yaşanıyor.

SİVAS - Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Buyruk, termal kameranın bundan yaklaşık 4 yıl önce bölümlerine kazandırıldığını söyledi.
        
Termal kamerayı 4 yıldır kullandıklarını anlatan Prof. Dr. Buyruk, ''Üniversitemize dilekçeyle başvurular oluyor. Çok cüzi bir miktarda üniversitenin döner sermayesine para yatırılarak başvuru yapılıyor ve binaların dıştan çekimlerini yapıyoruz'' diye konuştu.
        
Bu şekilde binanın nerelerinde enerji kaybı olup olmadığına yönelik vatandaşlara bir rapor hazırlayarak sunduklarını ifade eden Prof. Dr. Buyruk, ''Vatandaşımız da ona göre ihtiyaç duydukları sürece binalarının yalıtımı için karar veriyorlar'' dedi.
        
Bununla ilgili ayrıca yaklaşık 2 yıldır bir yüksek lisans tezi yürüttüklerini de anlatan Prof. Dr. Buyruk, şunları kaydetti:
        
''Çekimlerimizi aşağı yukarı tamamladık. Birkaç ay içinde de tezimizi sonlandıracağız. Valiliğimizden aldığımız izinle bir takım kamu kurum ve kuruluşlarının binalarını, yine izin aldığımız binaların çekimlerini yaparak bu çekimleri yorumlayarak nasıl enerji tasarrufunu daha verimli bir şekilde
yapabiliriz konusunda bir tez hazırlıyoruz.''
        
EN ÇOK ISI KAYBI KOLON VE KİRİŞLERDE
Bugüne kadar termal kamerayla yaptıkları tespitlerde en çok ısı kaybının kolon ve kirişlerde yaşandığını belirlediklerini bildiren Prof. Dr. Buyruk, ''Ve havalandırma amacıyla pencerelerin açık unutulması. En başta bunlar geliyor. Ama en öncelikle bir defa kolon ve kirişlerin yalıtılması gerekiyor. En büyük sıkıntımız orada'' ifadesini kullandı.

Binaların dış cephe duvar birleşim yerlerinin ısı kaybı yönünden kritik bölgeler olduğunun görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Buyruk, özellikle kirişlerin kesişim bölgelerinde büyük miktarlarda ısı kayıpları yaşandığını ifade etti.
        
RADYATÖR ARKALARINA ISI YALITIM LEVHASI
Radyatör arkası bölgelerden meydana gelen kayıpların da görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Buyruk, radyatör arkalarına ışınımlı ısı yalıtım levhaları onularak ısı kaybının belirli oranlarda azaltılabileceğini kaydetti.

Uygun yalıtım uygulamalarının duvarın ısı geçiş direncini artırarak ısı kaybını azaltacağını ifade eden Prof. Dr. Buyruk, doğal gaza ayda 100 TL ödeyen birinin eğer dıştan mantolama yaptıysa doğal gaz fiyatları aynı olmak koşuluyla faturasında en az 25 TL'lik düşüş gözlemleyebileceğini belirterek, ''Yani bütçenizden daha az para çıkacağının kesinlikle garantisini verebiliyorum. Kendi evimde bunu yaptım. Ve önceki yıllarda verdiğim faturamla, bu senekini karşılaştırdığımda çok ciddi tasarruf sağladığımızı gözlemledik'' diye konuştu.
        
UYGUN ISI YALITIMI YAPILMASININ ÖNEMİ     
Isı yalıtımının uygun ve düzgün bir şekilde yapılmasının önemine de değinen Prof. Dr. Buyruk, sözlerini şöyle sürdürdü:
       
''İşçilik burada çok önemli. Bir tek yalıtım levhasına kaç tane dübel konması gerekiyor, yada yapışkanı hangi oranda yapması gerekiyor? Özellikle yalıtımın dışına kullanılan sıvanın ise elastik yapıda bir sıva olması lazım. Çünkü özellikle yeni binalarda, binalardaki oturmaya bağlı olarak esnemesini de düşünmesi lazım. Eğer dış sıva kırılgan bir sıva olursa bu durumda esnemeden dolayı sıvalarda kırılmalar meydana gelecek ve dışarıdan yağan kar ve yağmurun etkisinden dolayı yalıtım malzemesinin veya sıvanın ıslanmasıyla yapılan işin çok kısa sürede yok olacağını yada deformasyonların başlayacağını da söyleyebiliriz.''


--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali