21 Ocak 2010

Öksürük şuruplarına dikkat!

Yaklaşık bir aydır aralıklı ve düzensiz olarak öksürük şurubu kullanıyorum. Uzun süreli şurup kullanımının zararlı olduğunu duydum. Doğru mu? D.S./İstanbul
Evet, doğru! Öksürük şuruplarının büyük bir kısmında balgam söktürücü maddeler vardır. Bunlar klinikte madde bağımlılığı tedavisinde de kullanılan bileşiklerdir. Bu maddelerin bağımlılık yapma olasılıkları söz konusudur.

KALP KRİZİ YAPABİLİR!

Öksürük şurupları içerisinde bulunan bronş gevşetici bileşikler aynı zamanda çarpıntı, tansiyon yükselmesi, baş ağrısı ve hatta enfarktüse bile neden olabilir. Genellikle bir hafta boyunca ve günde iki ya da üç ölçeği geçmeyecek şekilde kullanılmalıdır. Şurupların içerisinde bronşlarda bulunan enfeksiyona bağlı iltihabi ödemi giderici ya da ödem çözücü özellikleri olan efedrin ve fenilpropilamin gibi maddeler çarpıntı, tansiyon yükselmesi, kalp krizi ve inmeye yol açabilir. Bu nedenle öksürük şuruplarının uzun süre kullanılmaması gerekir. Durum iyiye gittikçe şurup kesilebilir. Bazı şuruplarda kodein ve benzeri öksürük merkezini baskılayan bileşikler de vardır. Bunların da uzun süre kullanımı bağımlılık yapma riskini oluşturabilir.

ATEŞ YÜKSELİRSE ASPİRİN VERMEYİN
Aspirini ateşliyken kullanmak çok tehlikeliymiş. Bu sebeple de Avrupa'da yasaklanmış. Aspirini hangi durumlarda ve kaç miligram kullanmalıyız?
E.T./İstanbul
Aspirin kullanımının özellikle Avrupa'daki çocuklarda çok kontrollü ve takip altında kullanılmasına izin verilmiştir. Günlük 80 mg kullanılabilmektedir.

MORLUK DEYİP GEÇMEYİN

Ateşi olan çocuklarda karaciğer ve böbrekte büyük ölçüde geri dönüşümsüz hasarlar yaratabilmektedir. Bu nedenle ateşi 39 derecenin üstündeki çocuklarda aspirinin yarattığı hasarları önlemek amacıyla kısıtlamalar getirilmiştir. Erişkinlerde de mide, burun, ve göz kanamalarına yol açabilir. Aspirin kullananlarda kanama eğilimini gösteren ilk belirti, cilt altında kendiliğinden oluşan morluklardır. Bunlar irili ufaklı olabildiği gibi, madeni bir lira büyüklüğünde ve hatta daha da büyük olabilmektedir. O yüzden çocuk ve erişkinlerde aspirin yerine parasetamol kullanılmalıdır. Çocuklarda parasetamol kullanırken bir defada 500 mg. aşılmamalıdır. Daha çok 200-250 mg. tercih edilmelidir. Fazla doz alımı böbrekte hasar oluşturabilir.

YÜKSEK TANSİYONA NE İYİ GELİR?
Yüksek tansiyon ve kolesterol hastasıyım. Nar suyunun hastalıklarıma iyi geldiğini duydum. Nar suyu gerçekten yararlı mı? İçmeli miyim?
R.Z./Konya
Nar, doğadaki meyveler içinde en yüksek derecede antioksidan içeren besinlerden bir tanesidir. İçerdiği polifenoller, antosiyanid ve elajik asit, antioksidan etki gösterir. Özellikle vücutta metabolik faaliyet sırasında oluşan, serbest radikallerin damar içini örten zara yaptığı harap edici etkiyi önleyebildiği, son zamanlarda birçok çalışmada kanıtlanmıştır. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirdiği, bu nedenle grip ve soğuk algınlığının etkilerinin azaltılmasında da yararlı olabileceği ileri sürülmüştür. Yine yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde de yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır. Nar suyunun tok karna günde üç öğün, üç su bardağı içilmesi gerekir.


--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali