25 Ocak 2010

Rahat solunum için odalar nemli olmalı

Kış aylarında gribal enfeksiyon şikayetleri artıyor. Bunun yanında ev ortamındaki ısınmaya bağlı olarak oluşan kuru hava, grip hastalarında daha etkili solunum güçlüğüne neden olabiliyor.

Uzmanlar, buna karşın dikkatli olunmasını isteyerek evlerin kuru havaya karşı nemlendirilmesi uyarısında bulundu.

Özel Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ayhan Gültekin, sağlıklı bir insanda burun yolu ile akciğerlere çekilen havanın yeteri kadar nem ve ısıya sahip olarak alveollere ulaştırıldığını ifade etti.

Gültekin, bu sayede ihtiyaç duyulan oksijenin en rahat ve güvenilir bir şekilde sağlandığını vurguladı.

Gültekin, Kayseri gibi kuru ve soğuk havanın hakim olduğu iklimlerde, özellikle kalorifer sistemi ile ısınan binalardaki evlerde solunan havanın daha da kurumasının, kış aylarında iyice belirginleşen hava kirliliği solunum sisteminin yükünü bir hayli artırdığına dikkat çekti.

Gültekin, şu bilgileri verdi: "Sağlıklı bireylerin zorlandığı bu şartlar altında, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu bulunan hastaların hastalığa bağlı bulgu ve şikayetleri de artış göstermekte, hastalıklar kronikleşmektedir. Evlerde, özellikle yatak odalarında kalorifer peteği üzerine ıslak bez, havlu koyma, ıslak havlu asmak, nemlendirici cihazlar kullanmak, su ısıtıcılarının çalıştırılması ile buhar elde etmek gibi işlemler ile havadaki nem oranı artırılabilir. Sobalı evlerde ise mutlaka soba üzerine su konulmalıdır. Veya işyerinde elektrikli ısıtıcılarla ısınma imkanı sağlanıyorsa, bu bölümün nemli olması adına farklı önlemler alınması iyi olur."

Gültekin, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı belirtileri en aza indirmek için, kullanılan ilaçların yanı sıra birkaç yastık ile yarı dik vaziyette yatarak uyuma, sürekli azar azar sıvı almanın uygun olacağını belirtti.

--
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali