08 Ocak 2010

LED TV'ler hakkında her şey

Özellikle bu yıl çok konuşulan LED TV'ler hakkında aklınıza takılan bütün soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Siyah-beyaz televizyonlardan renkli televizyonlara geçiş, büyük ekran televizyonların üretimi, tüplü televizyonlardan LCD ekranlara geçiş ve Plazma televizyonların piyasaya çıkması gibi televizyon teknolojilerinin tarihinde önemli değişimlerden birisisini LED TV’lerle yaşıyoruz. Görüntü kalitesindeki belirgin artış, çok çok yüksek kontrast oranları ve inanılması güç enerji tasarrufu sunmaları sayesinde LED TV’lerin televizyon satın almayı düşünenler için en cazip seçeneklerden birisi olduğunu söyleyebiliriz.


Samsung LED TV'ler şu anda pazarın çok büyük bir bölümünü elinde tutuyor.


LED TV Nedir? Nasıl Çalışır?

LED TV’ler için aslında LCD TV’lerin ulaştığı son nokta diyebiliriz. LED TV’lerin standart LCD TV’lerden farkları, ekranda görüntü oluşturulurken kullanılan arka aydınlatma teknolojisindeki devrimsel yeniliktir. Standart LCD TV’lerde arka aydınlatma bir floresan lamba aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu lamba televizyon açıldığı anda yanar ve ekrana arkadan gönderdiği ışık sürekli açık kalır. Ekrandaki görüntüyü oluşturan her bir piksele ışık buradan gönderilir. Siyah renk için herhangi bir ışık bilgisi gitmese bile bu floresan lamba sürekli açık kaldığı için tam siyah renge ulaşılamaz. Bu da siyah ve beyaz bölgeler arasındaki kontrast farkının belirli bir seviyeyi aşamamasına neden olur. Ayrıca LCD TV’lerdeki arka aydınlatma sistemi ile görüntü sinyalinden gelen renklerin yaklaşık %70-%75’i ekrana yansıtılabilir. Bütün bunların dışında, arka aydınlatmayı sağlayan floresan lambanın sürekli açık kalması yüzünden LCD TV’lerin enerji ihtiyaçları yüksek olur. Siz de bu ihtiyacı gelen elektrik faturanızda gayet net gözlemleyebilirsiniz.

Şimdi gelelim LED TV’lere… LED TV’lerdeki büyük yenilik aslında ekran teknolojisinde ya da görüntü sinyalini ileten elektronik ekipmanlarda değil, arka aydınlatma sisteminde gerçekleşmiştir. LED TV’lerde arka aydınlatma olarak floresan lamba yerine bir dizi LED (Light-Emitting Dioede / Işık Yayan Diyot) kullanılır. Ekrandaki görüntüyü oluşturan her bir piksel için ışık, bu LED’ler aracılığıyla gönderilir. Peki, arka aydınlatma olarak bir floresan lamba yerine bir dizi LED kullanmanın ne gibi avantajları vardır?


LCD TV'lerde arka aydınlatmayı bu floresan lambalar sağlıyor

LED kullanımının ilk büyük avantajı, gelen görüntü bilgisinde siyah olan bölgelere ışık sağlayan LED’lerin kapatılarak tam siyah görüntü elde etmek için önemli bir başarı elde edilmesidir. Ekrana yansıtılacak olan görüntüde siyah bölgelere ait LED’ler kapatılarak çok yüksek kontrast oranlarına ulaşılabilir. Bu da görüntü netliğinde belirgin bir artış elde edilmesini sağlar. Örneğin, standart bir LCD TV’de 1:10.000 ile 1:50.000 arasında kontrast oranları elde edilirken bir LED TV’de 1:2.000.000 ile 1:5.000.000 arasında kontrast elde edilebilir.
LED TV’lerin ikinci büyük avantajı gösterilen renk miktarındaki artıştır. Standart LCD TV’lerde mevcut renklerin %70 ile %75’i gösterilebilirken LED TV’lerde bu oran %85’e kadar çıkabilmektedir. Bu da daha canlı görüntüler elde edilmesi için büyük bir avantaj sağlar.
  

LED TV’lerin üçüncü önemli avantajı ise enerji tasarrufu konusundaki başarılarıdır. Işık kaynağı görüntüye göre kontrol edilebildiği ve açılıp kapatılabildiği için çok ciddi boyutlarda enerji tasarrufu sağlanır. Örnek vermek gerekirse 106 ekran bir LCD televizyon ortalama 200 watt güç tüketirken aynı boyuttaki bir LED TV’de bu rakam ortalama 80–90 watt civarına kadar düşebilir.

Bütün LED TV’ler aynı mı?
LED TV’lerde arka aydınlatma olarak kullanılan LED’lerin bulundukları yerlere göre LED TV’lerin ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Bunlar doğrudan aydınlatma ve kenardan aydınlatma olarak bilinir. Her iki teknolojinin de kendisine özel avantajları bulunur. Doğrudan aydınlatma kullanıldığında çok yüksek kontrast oranlarına ulaşılabiliyorken kenardan aydınlatma teknolojisinde de çok ince tasarımlar yapabilmek mümkündür. Doğrudan aydınlatma teknolojisini kullanan LED TV’lerde kullanılan LED sayısı ve kontrol ettikleri bölgenin büyüklüğü görüntü kalitesini doğrudan etkiler. Kenardan aydınlatma teknolojisi maliyetleri düşürdüğü için bu teknolojiyi kullanan LED TV’lerin fiyatı daha uygundur. Sonuçta her iki aydınlatma teknolojisi de standart LCD TV’lerin çok üstünde bir görüntüleme performansı ve enerji tasarrufu sunar.


Kenardan aydınlatmalı LED TV'ler inanımaz incelikte üretilebiliyor.

Bu teknik bilgileri ve kullanılan teknolojileri açıkladıktan sonra size tavsiyemiz bir LED TV almadan önce teknoloji marketlerinden birisine giderek canlı olarak görüntü kalitesini diğer marka ve modellerle karşılaştırmanızdır. http://cnetturkiye.com


--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali