11 Kasım 2009

"Ekmekteki tuz oranı düşürülsün"

Türk Kardiyoloji Derneği ile Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, ekmekteki tuz oranının düşürülmesini istedi.

İZMİR (A.A) - Türk Kardiyoloji Derneği ile Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin daha sağlıklı bir yaşam için ekmekteki tuz oranının düşürülmesi talebiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurduğu bildirildi.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan, yaptığı açıklamada, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyona neden olduğunu, bunun da kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek yetmezliği, görme kaybı, felç riski gibi birçok rahatsızlığa yol açtığını anlattı.

Tansiyon rahatsızlığını ''sessiz bir katil''diye niteleyen, tuzun da yüksek tansiyona neden olduğunu bildiren Prof. Dr. Kozan, ''Yüksek tansiyon hayati organları etkiliyor. Türkiye'de 17 milyon hipertansiyon hastası var. Bu düşmanı yenmek elimizde. Yaşam biçimini değiştirmeden sorunun üstesinden gelemeyiz. Sigara, alkolden uzak, ideal kiloyu yakalamalı, hareketli bir yaşam benimsemeli, kolesterolden, tuzdan uzak gıda tüketmeliyiz. Bizi batı tarzı fast food tarzı yiyecekler bozdu. Geleneksel yiyeceklere dönülürse sorun kalmaz. Tuzu da biraz kısarsak kalp ve damar hastalıkları riskinin önüne geçmiş oluruz'' diye konuştu.

-''EN FAZLA TUZ TÜKETEN ÜLKE TÜRKİYE''-

Türkiye'nin dünyada en fazla tuz tüketen ülke olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kozan şu bilgileri verdi:

''İnsanın günlük tuz ihtiyacı 4-6 gram arasında. Çilekte bile tuz var. Tuzun olmadığı doğal gıda yok. Günlük ortalama 18 gram tuz tüketiyoruz. Dünyadaki en geri kalmış ülkelerde bile 12 gram tuz tüketiliyor. Yemeklerde tuz oranına muhakkak dikkat edilmesi lazım. 4-6 gram tuz bir çay kaşığının sadece üst kısmı kadardır. Yemek masalarımızda tuzluk var. Hemen döküyoruz, bu alışkanlıktan vazgeçmemiz lazım.

Ekmekteki tuz oranı 2 gramın üzerinde. Bunu 1 grama indirirsek sağlıklı yaşam için iyi olacak. Bakanlığın ekmekteki tuz oranını azaltacağını düşünüyoruz. Tuz oranının kesinlikle indirilmesi lazım.''


--
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali