25 Kasım 2009

Bayram öncesi kolesterol ve şeker uyarısı

Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat çeken uzmanlar, kolesterol ve şeker seviyesinde yaşanabilecek ani artışlara karşı vatandaşları uyardı. Özellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin bayramda yağlı kırmızı et ve tatlıya mesafeli durması gerektiğini belirten uzmanlar, bayram boyunca tatlı, hamur ve kızartmanın yanı sıra et tüketiminin artmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Amerikan Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Bölüm Şefi Diyetisyen Ayşe Korkmaz, Kurban Bayramı'nda yoğun kırmızı et tüketiminin yol açabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekti. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerin, yaşı ilerlemiş aile büyüklerinin bu konuda hassas davranması gerektiğini belirtti.

Kurban Bayramı'nda et kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Korkmaz, "Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanmak gerekiyor. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalı. İçerisindeki doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yanında, dengeli bir karışım sağlamak için az zeytinyağı konulmuş salata dengeyi sağlayabilir." şeklinde konuştu.

"MANGAL KEYFİ YAPAYIM DERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN"

Kurban Bayramı'nda en çok yapılan et ürününün kavurma olduğunu mangal keyfinin de ikinci sırada olduğunu belirten Korkmaz, "Ülkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Mangal sırasında etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir. Ayrıca yüksek risk taşıyor olmasından dolayı çiğ köfte tüketiminden kaçınılmalı." ifadelerini kullandı.

Kurban bayramında ayrıca sakatat tüketiminin de artığını aktaran Diyetisyen Ayşe Korkmaz alınacak diğer önlemleri ise şöyle sıraladı: "Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı, aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli. Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli. Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli. Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı. Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli. Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur. Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveleri tercih edebilir. Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar."

--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali