11 Kasım 2009

Doğanın saklı hazinesi: Mantar

mantar

Her kültürde ve her sofrada kendisine geniş bir yer bulan mantar sağlık için son derece faydalı. Düşük kalorili, yağsız olan bu gıda, kronik hastalıkları önlüyor, hücreleri hasardan koruyarak yaşlılık sürecini yavaşlatıyor

Tatmin edici tadı ve pizza ve makarnadan, çorba ve et yemeklerine kadar kullanılan çok yönlü malzeme olan mantar en sevilen gıdaların başında geliyor. Ancak, lezzetli olduğu kadar sağlıklı mı? Bilimsel araştırmalar bu gıdanın sağlıklı olduğunu belirledi. Gerçekte de mantarlar beslenmenin saklı kalmış hazinesidir. Besinsel değerleri sayesinde parlak, renkli,- meyve ve sebzeler çoğunlukla spot ışığının altında duruyor iken mantar gibi daha az renkli fakat çok besleyici olan sebzeler genelde karanlıkta tutulur. Bu çok yazık çünkü mantarlar birçok besin sağlamaktadırlar. Mantarlar bakır ve B vitaminlerinden riboflavin, niasin, pantotenik asit gibi elzem artı antioksidanlardan selenium ve ergothioneine gibi birçok besin sağlamaktadır. Beyaz küçük mantarların D vitamin kaynağı olduğu genelde bilinmemektedir. 4-5 mantar içeren bir porsiyon 15 IU D vitamin sağlamaktadır. Amerikan Diyet Kılavuzu 2005’e göre çoğu Amerikalı yeterince potasyum almamaktadır. Mantarlar, her porsiyonda yaklaşık 300 miligram potasyum içermektedir. En güzeli ise mantarlar bir porsiyonda bütün bu besinleri sağlarken sadece 20 kalori vermekte ve sıfır yağ içermektedir.

Doğal antioksidan

Mantarlar meyve ve sebzeler içinde selenyumun en iyi kaynağıdır. Selenyum vücutta antioksidan oluşturarak hücreleri hasardan korumaya yardımı olur. Hücre hasarları kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların gelişmesine katkıda bulunabilir. Uzun dönemli çalışmalar selenyumun kanseri önlemedeki rolünü anlayabilmek için devam etmektedir. Ergothioneine mantarlarda bulunan başka bir antioksidandır, bir prosiyonda 3-4 miligram bulunmaktadır. 



--
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali