04 Kasım 2009

Ekinezya ve limon gripten koruyor

Ekinezya ve limon gripten koruyor
Domuz gribine karşı ekinezya ve limon tüketilmesi önerildi.


Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü Başkanı Ahmet Tınmaz, yaptığı açıklamada, 2004 yılında üretmeye başladıkları ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi.

Ana vatanı Amerika kıtası olan bitkinin Kızılderililer tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını ifade eden Tınmaz, şöyle konuştu:

“Ekinezya, Marmara Bölgesi'ne uyumlu bir bitki. Diğer bölgelerdeki adaptasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Bitkinin seleksiyon çalışmalarını yaparak tohum üretimini sürdürüyoruz ve talep eden üreticilerimize tohum temin ediyoruz. Yalova'daki bahçelerimizde ekinezyanın gelecek yıldan itibaren 50 kilogram kadar tohumunu üreteceğiz. Bitkinin 1 gramında 300 tohum bulunuyor.”

Ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlarda da kullanıldığı belirten Tınmaz, bitkinin tüm dünyada etkisini gösteren domuz gribine karşı vücut direncini artırdığını söyledi.

KAYSERİ

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği ve Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk, gripten, özellikle de son günlerde hızla yayılan domuz gribinden korunmada en iyi ve ucuz yöntemin limon tüketmek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:
“İçinde bol miktarda C vitamini ve antioksidan bulunan limon, Domuz gribi gibi viral enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği ispatlanan en önemli meyvedir. Bu nedenle vatandaşlarımıza ülkemizde de bolca üretilen ve ucuz bir korunma yöntemi olan limon ve taze sıkılmış limondan yapılan limonata tüketmelerini öneriyoruz. Limon hem gripten korunmada hem de grip sırasında vücudun direncini artırmada bulunmaz bir ilaçtır. Halkımız Domuz gribi aşısı yaptırsın ama limonata da içsin.”

Öztürk, limonun, Rusya, Kazakistan gibi soğuk ülkelerde viral enfeksiyonlardan korunulması amacıyla bolca tüketildiğini bildirdi.

KÜTAHYA

Kütahya'da, domuz gribine önlem olarak yurt dışından sipariş edilen aşıların yapılmasına Vali Şükrü Kocatepe ve sağlık çalışanlarından başlandı.

Sağlık Bakanlığınca temin edilerek Kütahya'ya gönderilen Pandemik A (H1N1) aşıları, İl Sağlık Müdürlüğünde ilk kez Vali Kocatepe ve İl Sağlık Müdürü Enver Yıldırım'a yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğünce yapılan planlamaya göre, aşının dağıtım ve uygulaması ildeki sağlık kuruluşlarında yapılacak.

TOKAT

Tokat Valisi Şerif Yılmaz, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, grip aşılarına dün başladıklarını söyledi.
Tokat'ta domuz gribiyle ilgili herhangi sıkıntı olmadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Dün Bakanlıktan emir geldi. Sağlık personeline ve Hacca gideceklere aşı uygulanmaya başlandı. Domuz gribiyle ilgili herhangi sıkıntı mevcut değil. Hastanelerde grip tedavisi gören insanlarımız var. Bunlardan Domuz gribi olduğuna dair tahlil ve emareler yok.”

Gribin normal mevsimi olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
“İlk kar da yağdı. İnsanlarımızın dikkatli olması lazım. Kendi sağlıklarına ve hijyene dikkat etmesi lazım. 30 Ekimde ilimizdeki okullarda temizlik yaptık. Bu devam eden bir süreç. Bugün yapılıp yarın kalacak diye bir şey yok. Bundan sonra önümüzdeki süreçte zaman zaman tekrarlanması gerekiyor. Kamuoyunda insanlarımızı rahatsız edecek herhangi sıkıntı yok. Gereken tedbirleri zaten alırız. Aşı olma zorunluluğu yok.”

Yılmaz, kendisinin normal grip aşısı olduğunu ancak domuz gribine karşı henüz aşı olmadığını kaydetti.


--
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali