08 Aralık 2009

LED teknolojisi LCD'yi tahtından edecek

LCD TV'lerin yerini yarı yarıya az enerji harcayan LED TV'ler alıyor.
Teknoloji marketlerinde en çok ilgi gören likit kristal teknolojili LCD'ler ise şimdi yerini ışık yayan diyot teknolojisine sahip LED ekranlara bırakmaya hazırlanıyor. Zaman gazetesinin haberine göre, ekran üreticisi BenQ şirketinin araştırmasına göre Türkiye'de şu an 10 milyon LCD ekran var. Bunların ortalama büyüklüğü 17 inç kabul edildiğinde güç tüketimi ekran başına 35 Watt. Aynı büyüklükteki bir LED ekranın güç tüketimi ise 18,5 Watt. İki ürün arasındaki en önemli farkın enerji tüketimi olduğunu belirten BenQ Türkiye İş Geliştirme Müdürü Ergin Yavuzol, "Yaklaşık 8 sene kadar önce Türkiye pazarına giren LCD ekranlar kısa zamanda tüplü televizyonu tahtından indirdi. 2008 yılındaki tüplü ile LCD satış rakamlarına baktığımızda satılan ürünlerin yüzde 99'unun LCD olduğunu görüyoruz. Bu sene tüplü ekranların yüzde 1'e dahi ulaşmasını beklemiyoruz. Artık önümüzdeki dönemde tüplü televizyonun pazar payını yüzde 1'e indiren LCD de raflardaki yerini LED'e bırakacak. Çünkü fabrikalar üretimlerini LCD'den LED'e kaydırmaya başladı." dedi. İki ürünü mukayese eden tüketici, görüntü kalitesi ve daha az enerji tüketiminden dolayı diyot teknolojili ekranı tercih ediyor. İki ürün arasındaki fiyat farkının yakınlaşması, LCD'den daha pahalı olan LED ekranın giderek ucuzlaması da yaygınlaşmasına katkı sağlıyor. 2010 yılında tüketicinin tercihinin LED ekranda yoğunlaşması bekleniyor.

LCD ile LED monitörler arasındaki fiyat farkı yüzde 20 civarında. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu fiyat farkının daha da kapanacağı ifade ediliyor. Benq, 18,5 inç LED'i 155 dolardan satarken, aynı ekran büyüklüğündeki LCD 15 dolar daha ucuz.

BenQ Türkiye İş Geliştirme Müdürü Ya-vuzol'un açıklamasına göre iki teknolojiyi de üretenler aynı. "10 sene kadar önce kullanıma sunulan LCD, biraz daha beklenip LED'e geçilemez miydi?" sorumuza Yavuzol şöyle cevap verdi: "LCD, LED'e geçiş için bir teknoloji basamağı. Aslında 'LED ekran' diyoruz ama ekran bizim bildiğimiz LCD ekran. Şu an yapılan LCD panelin arkasına floresan aydınlatma kullanılıyor. Yani panel yine LCD, aydınlatması LED. Şu an yüzde yüz LED yok ama önümüzdeki dönemde olacak. Çünkü çalışmalar ve yatırımlar o yönde. Onun için şu an pazarda satılan televizyon ve bilgisayar ekranları üzerinde LED Blu yazar. Tam olarak LED olmamasına rağmen bu yeni ekranlar hem net görüntüden hem de ekonomik kullanımdan dolayı tercih edilecek."

Televizyoncu durgunluğu LCD satışlarıyla aşıyor

Araştırma kuruluşu GFK'nin Türkiye televizyon pazarı raporuna göre, televizyon satış adedi bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 azaldı. Araştırma sonuçlarına göre tüplü televizyon yerine düz ekran televizyonların tercih edilmesi ile başlayan pazardaki daralma, plazmanın LCD'ye karşı savaşı kaybetmesi ile yüksek oranlara ulaştı.

2009 yılı Ocak-Eylül dönemi itibarıyla toplam televizyon pazar adedi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 21 oranında geriledi. LCD televizyonlar hariç tutulduğunda daralma oranı yüzde 47 oldu. Pazarı sürükleyen LCD'ler krize rağmen büyüyerek bu yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre adetsel bazda yüzde 38 daha fazla sattı. LCD pazarında büyümeyi ürün gamındaki zenginlik ve düşük fiyatlı modelleri tetikledi.

GFK raporuna göre flat televizyonlardaki dağıtım yapısına bakıldığında, pazar cirosunun halen yarıdan fazlası geleneksel kanaldaki bayilerden geliyor. Ancak bu kanalın payı her geçen dönem daralıyor. Buna karşılık krizin etkisiyle son kullanıcının düşük segment modellere yönelmesi, bu tür ürünlerin yüksek frekansta bulunduğu zincir marketlerin yüzde 76 gibi yüksek bir oranda büyüme göstermesine sebep oluyor. Teknoloji marketleri ise emin adımlarla büyümesini sürdürüyor ve son dönemde yüzde 11 oranında cirosal bir artış gösteriyor. Sektördeki fiyat aralıklarına göre 2008'de LCD pazarı yüzde 18 oranında bin liranın altındaki modellerden oluştu. 2009'un ilk dokuz ayında bu oran yüzde 42'ye yükseldi. Bin 500 lira ve üzeri segment ise 24 puan azalarak yüzde 30'luk paya sahip oldu.

Pazara giriş yapan LED destekli LCD televizyonlar yüksek fiyatları ve bu pazardaki oyuncu sayısının az olması sebebiyle son altı ayda pazarda yüzde 0,6'lık bir paya erişti. Full HD televizyonlar ise bu dönem adetsel bazda bir sıçrama ile pazarın yüzde 30'una ulaştı.

--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali