31 Aralık 2009

Bol bol yoğurt ve süt tüketin!

* Yeni yılı daha sağlıklı geçirebilmemiz adına siz, bize ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz? A.Ş./Samsun
Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastaları, beyin damarlarında arıza olup daha önce felç geçiren kişiler; yağlı yemeklerden ve ağır tatlılardan kaçınmalıdır. Daha çok sebze yemekleriyle beslenmelidirler. Az yağlı yoğurdun beslenmeye katılmasında da fayda vardır. Diyet süt, kalsiyum ihtiyacını karşılaması açısından öğünlere eklenmelidir. Az yağlı beyaz peynir de beslenmede kalsiyum açısından yararlıdır. Genelde yağsız dana eti tercih edilmeli ama et daha az tüketilmelidir. Proteinler daha çok balık ve tavuktan alınmalı, karbonhidrat içeren besinler daha az tüketilmelidir.

Sigarayı azaltın!
Börek, çörek gibi gıdalardan olabildiğince uzak durmalı... Tatlandırıcılardan, kola gibi gazlı içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalı... Sigara ve alkol tüketimi de kısıtlanmalı... Haftada bir ya da iki kez bir bardak kırmızı şarap içilebilir. Alkol kalori verir, şeker kontrolünü bozabilir. Hem de kişinin kullandığı ilaçların yan etkisini artırabilir. Yumurtalı gıdalar, kolesterolü yükseltir.

Alkolle birlikte yağlı gıdalar alın!
* İçki içtikten sonra karaciğerimizin daha az hasar görmesini nasıl sağlarız? H.S./İstanbul

Alkolle birlikte yağlı gıdalar alırsanız, alkolün etkinliği azalır. Kan seviyesi hemen yükselmez. Bu da alkolün karaciğere yaptığı etkileri azaltır.

Meyve yiyin!
Istakoz, kebap, fındık ve fıstık da yağlı olduğu için etkiyi azaltır. Böylelikle farkında olmadan karaciğeri korumuş olursunuz. Bu tarz gıdaları tüketen kişiler, çabuk sarhoş olmaz. Bu kişilerin aldıkları gıdaların yanında meyve yemeleri de karaciğer hasarını azaltan bir diğer etkendir. Ama sonuçta tüm bunlara rağmen alkolün karaciğere yaptığı zararı önleyemiyoruz. Alkol en basitinden karaciğerin yağlanmasına neden olur.

İlacı içkiden bir saat önce için!
* Sürekli kullandığım ilaçlarım var. İçki de içmek istiyorum. Hangi içkiden sonra ilaç alınmaz? S.P./İstanbul
Her türlü alkol alımı özellikle tansiyon düşürücü ilaçlar, koroner damar açıcı haplar, depresyon tedavisinde kullanılanlar, ağrı kesiciler ve kanın pıhtılaşmasını bozan ilaçlarla birlikte alkol kullanılırsa ağır yan etkiler ortaya çıkabilir. Ağır tansiyon düşmeleri, çarpıntı, bayılma, bulantı, kusma, burun ve mide kanaması gibi yan etkiler ortaya çıkar. Alkolden sonra ayrıca antibiyotik alınması, antibiyotik zehirlenmesine de yol açar. Bu zehirlenme; ağır bulantı ve düşük tansiyon ile sonlanabilir. Alkol alımından bir saat önce ve alkol alımından en az üç saat sonra ilaç kullanmak yerinde olur.

C vitamini karaciğeri korur!
* Alkol aldıktan sonra başım çok ağrıyor. Başım ağrıdığı zaman aspirin içebilir miyim?
E.B./İskenderun
Alkolden sonra aspirin almak mideyi tahriş edebilir ve mide kanamasına yol açabilir. Bulantı ve kusma şikâyetleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle ancak parasetamol içeren ilaçlar önerilebilir. Alkolden sonra ertesi sabah 1000 mg C vitamini almanızın karaciğer üzerinde olumlu etkisi vardır. Ayrıca alkolün bağışıklık sistemine karşı olumsuz etkisini de ortadan kaldırabilirsiniz.


--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali