22 Aralık 2009

Cıvalı termometrenin satışı durduruldu

Cıvalı termometrenin satışı durduruldu

Bir zamanlar Saatli Maarif Takvimi ile birlikte her evin duvarını süsleyen ve çocukların ateşini ölçmek için ecza dolabında bulundurulan cıvalı termometreleri Sağlık Bakanlığı yasakladı.

Sağlık Bakanlığı, sağlık açısından tehlike oluşturduğu için, cıvalı termometrelerin (ateş ölçerler) satışını durdurdu. İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgede, özetle şu uyarılar yer aldı:

Cıva zehirliyor

Camdan yapılan bu termometreler, kolaylıkla kırılıyor ve içindeki cıva açığa çıkabiliyor ve oda ısısında kolayca buharlaşabiliyor. Cıva zehirlenmesi, özellikle buharlaşan cıvanın solunması ve gıdaların içine bulaşarak ağızdan alınmasıyla oluşuyor. Zehirlenme bulguları kolaylıkla ayırt edilebilecek nitelikte olmadığından, tanı koymak zorlaşıyor.

Ölümcül olabiliyor

Cıva, vücuttan atılamıyor ve cıva buharı, hücre zarından kolaylıkla geçerek beyne ulaşıyor. Tüm dokulara yerleşen cıva buharı, zamanla dokularda birikirse, dönüşümü olmayan nörolojik bulgularak neden oluyor. Bunlar, ölümle sonuçlanabiliyor. Hatta zamanında tanı konulması durumunda bile uygulanacak tedavi, ortaya çıkan bulguları ortadan kaldırmayabiliyor. Bu nedenle henüz tüketiciye sunulmamış ürünlerin, İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri gözetiminde imha edilmesi gerekiyor. Sağlık kurumları ve okul laboratuvarları gibi kamusal alanda hali hazırda kullanılmakta olanların yerine mümkünse cıva içermeyen muadillerinin kullanılması öneriliyor.

Kırılan termometre içindeki cıvayla temas eden kişilerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’na başvurmaları isteniyor.



--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali