22 Aralık 2009

Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif


Gezegen avcıları, Güneş'e benzer yıldızların yörüngesinde iki "süper Dünya" keşfettiler.
Amerikalı astronomlar, bu kayalık gezegenlerin Dünya'dan büyük, buz devleri Uranüs ve Neptün'den küçük olduğunu belirterek, keşiflerinin Dünya ölçülerine benzer exoplanetlerin (dış gezegen) ve potansiyel yaşanabilir gezegenlerin bulunmasında önemli bir adım olduğunu kaydettiler.

Uluslararası bir ekibe bağlı çalışan Washington'daki Carnegie Enstitüsü Karasal Manyetizma Bölümünden Paul Butler ve Santa Cruz'daki California Üniversitesinden Steven Vogt, Astrophysical Journal dergisinde yayımladıkları makalelerinde, yörüngedeki gezegenlerin çekim güçlerinin neden olduğu yıldızlardaki çok ince salınımları tespit ederek, her gezegenin büyüklük ve yörüngelerini hesapladıklarını belirttiler.

Havai'deki W M Keck Gözlemevi ile Avustralya'nın New South Wales bölgesindeki Anglo-Australian teleskobuyla yıllardır yapılan gözlemlerin verileri derlenerek yapılan keşifte bulunan küçük kütleli 3 gezegenin, Dünya'dan sadece 28 ışık yılı uzakta ve Virgo takımyıldızında çıplak gözle seçilebilen 61 Virginis yıldızının yörüngesinde döndükleri kaydedildi. Bilim adamları, bu gezegenlerden en küçüğünün kütlesinin Dünya'nın beş katı olduğunu ve yıldızın çevresinde dönüşünü dört günde tamamladığını tespit ettiler.

Diğer kayalık gezegenin de Dünya'dan 76 ışık yılı uzaktaki HD 1461 yıldızının yörüngesinde keşfedildiğini belirten araştırmacılar, bu gezegenin kütlesinin de Dünya'nınkinin 7,5 katı olduğunu kaydettiler.

İki yıldızın da Güneş'e büyüklük ve yaş bakımından benzer olduğuna dikkat çekildi.

Gezegenlerin yörüngesinin yıldızlarına çok yakın olduğu için, yaşam veya su olmadığını söyleyen bilim adamları, ancak bu gezegenlerin Güneş'in kütlesinin yarısından küçük "M-cüce" yıldızlarının yörüngesindeki diğer gezegenlere işaret ettiklerini kaydettiler.

"M-cüce" yıldızlarının çevresindeki gezegenlerin genellikle "su bölgesinde" bulunduklarını söyleyen araştırmacılar, bunun da yaşanabilir gezegen arayışlarında doğru yolda olduklarını gösterdiğini belirttiler.

Profesör Vogt, potansiyel yaşanabilir gezegenin keşfinin sadece birkaç yıl içinde yapılabileceğini söyledi.

AA

--
Yeni İç Giyim Adresiniz
http://www.sivas.mlm-future.com/shop.php?lang=tr&cms_nav_id=147
---------------------------------------------------------------------------------
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali