10 Temmuz 2009

Minority Report Gerçek Mi Oluyor?

Alman Darmstadt Üniversitesi cinayet işleme riski olan öğrencileri önceden tanımlayan bir bilgisayar programı geliştirdi.

Almanya'da denemeler yapılıyor. İsviçreliler ise programı kullanmaya hazırlanıyor. Zürih programı kullanan ilk kent olacak. Polis ve psikiyatrlar programın kullanımı için eğitiliyor.

Dyrias isimli program bugüne kadar ABD, Almanya ve Finlandiya'da okul arkadaşlarına ateş açarak herkesi şoke eden çocukların profillerinden yola çıkarak hazırlandı. Program çocuklara 32 soru soruyor ve öğrencilerin şiddet olaylarına imza atma riskini 6 üzerinden değerlendiriyor.

Tages-Anzeiger gazetesinin haberine göre Zürih, programı okullarda denemeye karar veren ilk kent oldu. Eğitim ve Spor Departmanı, polisin ve eğitim görevlilerinin programla ilgili eğitildiğini açıkladı. Yetkililer yalnızca şiddete eğilimli ya da silah tutkusu olan öğrencilerin testten geçirileceğini söyledi. Psikiyatrlara göre programın sonuçları kesin olarak kabul edilmemeli. Polis yetkilileri ise bir gencin yüksek riskte çıkması halinde ceza verilmeyeceğini ama polis ve psikiyatrların duruma müdahele edeceğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali