21 Temmuz 2009

Kalın enseli olmak, uykuda ölüm nedeni

Uykuda 10 saniyeden fazla nefessiz kalınması anlamına gelen uyku apnesinin özellikle küçük çeneli ve kalın enseli kişilerde fazla görüldüğü uzmanlardan tarafından açıklandı.

İnternational Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Uyku Bozuklukları Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, uykuda 10 saniyeden fazla nefessiz kalınması anlamına gelen uyku apnesinin özellikle küçük çeneli ve kalın enseli kişilerde fazla görüldüğünü bildirdi.

Tutluoğlu, "Uyku apnesi kişilerde ölüme kadar gidebilecek ağır tablolar ortaya çıkarabiliyor. Koah ile birlikte uyku apnesi varsa vücutta düşük olan oksijen iyice düşüyor. Hastanın uyku sırasında ölmesine neden olabiliyor" dedi.

Apnenin nedenleri hakkında bilgi veren Tutluoğlu, bunları şöyle sıraladı:

"Kişinin 30 yaşın üzerinde olması, tıkayıcı apne riskini artırıyor. Erkeklerde kadınlardan iki veya 3 kat fazla apne görülüyor. Eğer kişinin ailesinde uyku apnesi varsa, kendisinde de apne gelişebiliyor. Uyku apnesi siyah ırkta daha fazla görülüyor.

Omurgadaki yapısal bozukluklar ve eğrilikler apne ihtimalini yükseltiyor.Yüzdeki anomaliler ve çene yapısının küçük olması, apnede risk faktörü, çünkü çene arkaya doğru giderek solunum yolunu tıkayabiliyor. Menopoz kadınlarda uyku apnesi riskini artırıcı bir etken.

Obezite uyku apnesine yol açıyor. Uyku apnesi olanların yüzde 70'inden fazlasında obezite görülüyor. Boyun çevresi ne kadar genişse, apne riski o kadar yüksek. Erkeklerde 43, kadınlarda 42 santimetrenin üzerindeyse uyku apnesi gelişebiliyor.

Ağızda, burunda tıkayıcı sorunlar, burun kemiğindeki eğrilik apne nedeni Kemik deformiteleri uyku apnesine yol açabilir. Alkol veya ilaç kullanımı da solunum yollarının tıkanmasına neden olabiliyor. Sırt üstü yatmak ve yüksek yastıkta yatmak da apneyi artırıyor.Sigara önemli risk faktörü. Nikotin kasları gevşeterek apneyi tetikliyor. Kötü uyku alışkanlıkları yani değişik zamanlarda, değişik yerlerde uyuma ve aşırı yorgunluk da apneye neden oluyor.

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?"

Apnenin en büyük belirtisi horlama. Bazen kişi çok şiddetli bir ses çıkararak horladığının farkında olmuyor. Aynı evde yaşadığı kişiler, eşi, yakınları rahatsız olduğu gibi alt ve üst komşular da rahatsız oluyor" diyen Tutluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Horlamanın dışında uyanma atakları, huzursuz hareketler, bacak hareketleri, nefessiz kalma hissiyle uyanma da önemli belirtiler arasında yer alıyor. Gün esnasında sabah kalkınca baş ağrısı olması, gün içerisinde uyuklama, toplantılarda uyuklama, birisiyle konuşurken dahi uyuklama görülüyor. Bu durumun kişinin yakınları tarafından fark edilip mutlaka hekime yönlendirilmesi, uyku bozuklukları kliniğine başvurulması gerekiyor."

Etiketler: international hospital, göğüs hastalıkları uzmanı,uyku bozuklukları,bülent tutluoğlu,kalın ense,uykuda ölüm,uyku,

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali