Konyalı girişimci Abdülkerim Uysal, yaptığı açıklamada, insanların toplu olarak kullandığı tuvaletlerde hijyen sorunu olduğunu ve çok sayıda kişinin aynı musluğu kullanması zorunluğunun sağlık açısından bazı riskleri de ortaya çıkardığını belirtti.
Bu düşünceden hareketle sürekli ''ne yapabilirim?'' diye düşündüğünü anlatan Uysal, bunun sonucunda pedallı musluk fikrinin oluştuğunu söyledi.
Uysal, pedallı musluğun hijyenin ön planda olduğu bazı iş kollarında kullanıldığını gördüğünü, ancak halk arasında bunun bilinmediğini belirterek, ''Ticari amaçlı kullanılıyordu, ancak bu kullanım hem pahalı hem yaygın değildi. Ben bunu yaygınlaştırmak için çalışmalar yaptım ve alt yapısını bisiklet fren sisteminin oluşturduğu basit bir pedallı musluk sistemi geliştirdim'' dedi.
Yaklaşık bir yıllık uğraşların sonunda geliştirdiği pedallı musluğun, mevcut sistemlere göre çok daha ucuz olduğunu dile getiren Uysal, şunları kaydetti:
''Bir buçuk ay önce seri üretimine başladığımız muslukları 25 TL'den satışa sunduk. Hijyen ve tasarruf açısından aynı görevi yerine getiren fotoselli muslukların 300 TL civarında olması, ürettiğim sistemi daha cazip hale getiriyor. İlk üretimimiz olan 100 pedallı musluğu, Konya'nın çeşitli noktalarındaki tuvaletlere yerleştirildi ve vatandaşların hizmetine sunuldu. İnsanlar artık bir günde yüzlerce kişinin elinin değdiği musluğa dokunmak zorunda kalmıyor. Bunun yanı sıra işletmeler de önemli su tasarrufu sağlamış oluyor.''
Uysal, pedallı musluğu tercih edenlere, kullanıcı pedaldan ayağını çektikten sonra bir damla bile suyun boşa gitmeyeceğini garanti ettiklerini belirterek, sistemin klozetlerde de kullanılabileceğini kaydetti.
Pedallı musluk için Türk Patent Enstitüsüne ''Faydalı Model'' başvurusu yaptığını kaydeden Uysal, Konya'da bulunan bir alışveriş merkeziyle, sistemin şubelerine kurulmasıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını sözlerine ekledi.
TUVALET İŞLETMECİSİ, SİSTEMDEN MEMNUN
Pedallı musluk sisteminin kurulduğu Şems Mahallesi'ndeki tuvalet işletmecisi Ali Eski de vatandaşlardan olumlu tepkiler aldığını söyledi.
Sistem hakkında şu ana kadar tek bir olumsuz eleştiri yapılmadığını vurgulayan Eski, şöyle konuştu:
''Vatandaşlar özellikle hijyen noktasında memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Ancak tasarruf açısından da son derece önemli bir ürün. Daha önce birçok kişi muslukları açık bırakıp çıkıyordu. Bu nedenle suyun büyük bir kısmı israf oluyordu. Aylık 200 TL gelen su faturası pedallı musluk kullanmaya başladıktan sonra 100 TL'ye düştü.''
Etiketler:hijyen, konya, pedallı musluk, su, su tasarrufu, tuvalet, umumi wc, wc, ümimi tuvalet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder