28 Temmuz 2009

İndirimden neler alsak?

İndirimin yan etkileri'nden nasıl korunacağınızı biliyor musunuz? Dolap beklememe garantili ürünler ve trendler hangileri? Şimdi ne alırsanız gelecek sezona da giyersiniz? Alışverişin ehilleri anlatıyor...
Modaseverler için yılın en güzel zamanı geldi. Her yerde yüzde 50 civarında indirim var. Sezon boyunca almak istediğiniz ama bütçeniz elvermediği için sahip olamadığınız birçok ürüne bir adım daha yakınsınız artık. Ancak unutmamalı ki tam randıman alınmayan indirim alışverişinin yarardan çok zararı oluyor. Birkaç beden incelme umuduyla alınan dar etekler, tarzınız olmayan pantolonlar, bırakın yürümeyi üzerinde bile duramadığınız ayakkabılar; cebinizi asıl yakacak olanlar, onlar... Peki ama indirim karmaşasına kapılmama, potansiyeli iyi değerlendirmek için neler yapmalı? Nerelerden, neler almalı? Stil danışmanlarına, moda ve alışveriş uzmanlarına danıştık, hesaplı alışverişi gerçek anlamda kâra dönüştürmenin yollarını öğrendik. Kendinizi indirime kaptırmadan önce mutlaka okumanız gereken bu tüyolar, altın değerinde!

NESLİHAN ÖZYÜKSELER
(Alışveriş yazarı)

İndirim alışverişime başladım bile. Derishow'dan elbise; Marc Jacobs'dan ayakkabı aldım. Marks&Spencer, Mavi Jeans, Mango, Topshop, Naked ve Massimo Dutti'den de gündelik ve plaj alışverişi yaptım.
Beymen, Vakko, Harvey Nichols ve Derishow alışverişleri için 'yarısının yarısı' indirimlerini bekliyorum.
İndirimlerde iki kategoride alışveriş yapılmalıdır. Birincisi, 'dayanıklı tüketim malları' yani bütçe doğrultusunda kaliteli bir çanta, ayakkabı, eğer kullanılıyorsa takım elbise, jean, manto, çizme gibi ürünler. İkincisi ise sezon trendi olan, uzun kullanılamayacak ürünler. Bunlar da heves gidermek adına düşük fiyata alınabilir.
İndirimlerde gece elbisesine yatırım yapmak akıllıca bir harekettir.
Alışverişe tek başıma çıkar, erken saatlerde ya da kapanışa yakın giderim.
Yazın şort ve parmak arası terlik, kışın eşofman ve spor ayakkabı giyerim..
Yüzüme asla fondöten sürmem, kıyafetlere bulaşmasın diye...
Hava soğuk da olsa çorap giymem. Böylece kabinde vakit kaybetmem.

ÖZLEM ÇAKIR
(İmaj danışmanı ve Ben Ne Giydiğimi Biliyor muyum? kitabının yazarı)

Bu indirimde Beymen'den bir gömlek elbise; tek parça, mimari hatlı bir kokteyl elbisesi; serin yaz akşamları için şal ve Marni kolye almayı planlıyorum.
Dünyadaki kriz modayı da çok etkilediği için sonbaharkış modası çok farklı olmayacak. Siyah, beyaz ve pudra öne çıkacak; bu renklere yatırım yapmak uygun olur.
İndirimlerde bir sonraki sezona taşınabilecek; yün, ipek, kaşmir, krep, koton gibi kaliteli kumaşlardan; koyu ve nötr renklerde; modası geçmeyen parçalar alınmalı.
Kaşmir bluzlar, kazaklar, paşminalar, koyu ya da nötr renklerde pantolonlar, düz kesimli veya mimari hatlı elbiseler, beyaz gömlekler, trençkotlar, kaliteli iş çantaları, kaliteli portföy çantalar, stiletto ve babetler alınabilir.
Alışverişe çıkmadan önce gardırobuma göz gezdirir, eksikleri ve kombinlenebilecek parçaları belirlerim.
Halka küpeler, uzun ve sıra sıra kolyelerden kaçınırım.

MELİS PEKAND
(Moda yazarı ve http://modatrendenin.blogspot.com blog'u kurucusu)

İndirim döneminde daha çok internete dadanmayı sevenlerdenim. Asos.com'dan elbise, ebay'den All Saints'in birçok ürünü, Victoria's Secret'tan yoga pantolonları, Urban Outfitters'dan herhangi bir şey, Pixie Market'ten sandalet, indirimden kovalayacaklarım arasında.
Moda konusunda Amerika'dan ziyade Avrupa kültürüne daha yakın olduğumuzu düşünüyorum. O yüzden benim indirim tercihim ve tavsiyem, Avrupalılar gibi aksesuara yüklenmek.
Ayakkabı ve özellikle çantaya yapılan yatırımlar ileride üzmüyor. Beymen ve Harvey Nichols, durak noktalar. Taksit yapıyor olmaları lüks modayı Türkiye'den almak için önemli bir sebep. Bu iş için Beymen'in Fulya'daki, Harvey Nichols'ın Viaport'taki outlet mağazalarını da öneririm.
İndirimde yakalanan kokteyl elbiselerini kaçırmamak lazım.
Trend diye paranızı savurmanın alemi yok. Trendleri ayakkabı, çanta, farklı kolyeler ve değişik kemerlerde tercih edin.

TÜLİN KERMEN
(Günaydın yazarı, stil danışmanı)

Her yaz Tods'dan ayakkabı, Armani'den lastik pabuç ve mayo, Max Mara'dan pantolon, Mapa'dan elbise, Blender'dan jean ve V2K'dan da ne beğeniyorsam alırım. Bir de Zara, Massimo Dutti, Yargıcı, Mudo ve Topshop'a girmeden duramam. Bu yıl Harvey Nichols'daki parfüm indirimini de kaçırmayacağım.
Tavsiyem, beğendiğiniz mağazalardan birer dost satış danışmanı edinmek. O size indirimden önce haber verir.
Sadece ucuz diye gereksiz şeyler almamak için alışverişe çıkmadan önce liste yapılmalı.
Ucuzluktan çok güzel düğün, doğum günü, ev hediyeleri alınır.
İpin ucu kaçar diye tek kredi kartı kullanın.

ÖZGE ULUSOY
(Oyuncu/model)

Tory Burch'ten babet, Christian Dior'dan çok yüksek topuklu pembe stilettolar ve tabanı beyaz kemik stilettolar, BCBG MAXAZRIA'dan gece elbisesi, Marc Jacobs'dan büyük dore çanta almayı planlıyorum. Denk getirebilirsem ufak bir de Balenciaga çanta hedefim var.
Bence indirimden, kıyafeti tamamlayan en önemli aksesuarlar; ayakkabı ve çanta alınmalıdır.
Eğer nadir bulunan bir ürün değilse mutlaka indirimi beklerim.
İndirim alışverişine kafam karışmasın diye tek başıma giderim.
Sürekli alışveriş ettiğim mağazalardan indirim başlamadan önce bana haber veriliyor. Bu konuda şanslıyım.

YASEMİN DEMİRKAN
(Cosmopolitan Genel Yayın Yönetmeni)

İndirim alışverişimin büyük kısmını Gap'ten yaptım. Bir sürü pantolon ve yüzde 100 koton hırkaların bütün renklerini aldım.
Paris'e gidecektim; seyahatimi indirimin başladığı güne denk getirdim. Yves Saint Laurent'dan platformlu ayakkabılar, Freelance'den bot, Gucci'den sandalet ve stiletto, Antik Batik ve D&G'den düz, siyah elbiseler, Givenchy'den rugan çanta ve Marc Jacobs'dan kahverengi bir çanta aldım.
Bir şeyi beğenirsem aynısından mutlaka bir tane daha ve diğer renklerinden de alıyorum.
İndirim alışverişini temel parçalara ayırmak daha mantıklı. Düz kesimli siyah pantolon, siyah-gri-bej hırka, kazak ve tişörtler ile kaşmir palto her zaman kullanılabilir. Moda değişse de bu tamamlayıcılar her sezon kalıcı oluyor.
Uzun, siyah gece elbiselerini, uygun beden buluyorsanız hemen alın derim.
Uzun sürecek bir alışverişe, çorapsız kullanabileceğim ve kolay çıkarılabilen düz bir ayakkabı giymeye dikkat ederim.
Çok dar olmayan bir pantolon veya etek, üstüne geniş yakalı bir tişört giymek, giysi denerken kolaylık sağlar. Tabii sentetik olmamaları da şart.

DENİZ MARŞAN
(Moda ve stil danışmanı)

Jil Sander ayakkabılar, Dries Van Noten ceket ve Thomas Wylde çanta almayı planlıyorum.
Sezonun çok moda olan ürünleri indirimde alınmamalı. Çünkü indirim başlayana kadar demode oluyorlar.
Her zaman giyilebilecek zamansız ürünlere yönelinmeli. Klasik bir çanta, birkaç sezon giyilebilecek bir ayakkabı, ceket, pantolon ve tişörtler mesela.
İşim gereği sürekli mağazalarda vakit geçirdiğim için indirimleri önceden öğreniyorum; beğendiğim parçaları önceden ayırtıyorum.
Böyle bir şansınız yoksa sabah erken gitmeye çalışın ve çok mağaza gezecekseniz üzerinize rahat bir elbise ve düz ayakkabılar giyin.

AYŞİM ÖZGÜR
(http://shopcolic.blogspot.com blog'u kurucusu)

Topshop'tan jean etek, şort ve smokin ceket, Twist ve Yargıcı'dan da beğendiğim elbiseleri almayı planlıyorum. V2K'da gördüğüm tişörtler için indirim zamanı iyi bir fırsat olacak. Fred Perry'den çanta, NR 39'dan ayakkabı almak için sabırsızlanıyorum. Bir de her zaman olduğu gibi Gap'in indiriminden rengârenk ince sweatşörtler ve kaşmir hırkalar alacağım. Harvey Nichols da indirim döneminde mutlaka uğranması gereken bir yer.
İndirimlerde aksesuar alışverişine ağırlık vermek gerekiyor. Ne kadar çok aksesuarınız olursa elinizdeki temel parçaları o kadar değiştirebiliyorsunuz.
İndirime girmesini beklediğim mağazaların haberleşme gruplarına üye olmak ya da SMS'ler, oldukça işime yarıyor.
Alışveriş yaparken bir şeyin fiyatının ne kadar indiğinin beni etkilemesine izin vermemeye çalışırım.

BAŞAK DİZER FRANSEZ
(SABAH yazarı ve stil danışmanı)

Marc Jacobs çanta ve ayakkabı, Celine cüzdan, Ezratuba'dan çok yüksek bel şalvarımsı siyah bir pantolon ve saten kısa bir şort aldım. Ayrıca zımbalı, kısa deri ceket, J Brand beyaz jean ve Oye bikini de almayı planlıyorum.
İndirimde o sezon çok moda olmuş ürünlerden ve trendlerden uzak durmak gerekir. Yani yırtık jean, gladyatör sandalet, tek omuz elbise ve neon aksesuarlardan kaçının.
Çanta ve ayakkabı indirimde kaçırılmamalıdır. Sezonda pahalı olan tasarımcı ürünlerine yoğunlaşın.
Sonbaharda giyeceğiniz açık renk jean, deri ceket, tişört, pardösü, yağmurluk ve uzun hırkalar alınabilir.
İndirimin ilk günü gitmek şart, yoksa istediğiniz beden veya rengi bulamayabilirsiniz.
İndirim alışverişine yalnız giderim; daha hızlı olurum. İndirimde hız önemlidir. Eğlence alışverişi arkadaşlarla, sezonda yapılır.

AYŞE FERHANGİL
(SABAH yazarı)

American Retro markalı elbiselerden bolca almayı düşünüyorum. Bir de indirim klasiğim olan Beymen'in ayakkabı departmanının yolunu birden çok kez tutacağım.
Bence her şey indirimden alınmalıdır. Sezon boyunca dolaşıp, alışveriş hakkımı indirimde kullananlardanım. Yüzde 50'lik indirimler, alışverişe iki kat fazla keyif katıyor.
İndiriminden yararlanmak istediğiniz mağazanın farklı şubelerine gitmek en iyisi. Giyim tarzımla benzeşen müşteri kitlesi olan Akmerkez yerine, Ankara veya Capacity'e gidiyorum. Almayı hayal ettiğim parçalar Akmerkez'de tükenirken, buralarda raf bekliyor oluyor.

AHU YAĞTU
(Oyuncu ve stil danışmanı)

İndirim dönemlerini takip ettiğim söylenemez. Türkiye'de ise, krizden ötürü insanı şoka uğratacak indirimlerle karşılaşıyoruz. Kendimizi kaybetmeyip ucuz fiyatların cazibesine kapılmadan gerçekten ihtiyaçlarımıza yönelmek en doğrusu olacaktır.
Uzun zamandır almayı planladığım jean şortu bulmayı planlıyorum. Onun dışında düğün sezonunda olduğumuz için uygun fiyatlı bir tuvalet satın almak istiyorum. Beymen ve Vakko ilk sıradaki uğrayacağım yerler arasında...
İndirim zamanında trendy ürünlerden çok, klasik veya evladiyelik (yatırım parçaları) ürünlere yönelmek aklıllıca olacaktır.
Özel indirim günlerini cep telefonuma bir gün önceden gelen mesajlarla takip ediyorum.
Çok kalabalık olmadan ve daha fazla ürün bulmak için sabah erken yola koyuluyorum.

Nerede, ne kadar indirim var?

Stefanel'in ilkbahar-yaz koleksiyonunda yüzde 50'ye varan indirim var.

Dockers
'ın 15 Ağustos'a kadar sürecek olan yaz indirimi, yüzde 30'lara varıyor.

Harvey Nichols
; Gianfranco Ferre, GF Ferre, Ferre, D&G, Just Cavalli, Brandroom, Guess, Fornarina, Laura Ashley, Etam, Mothercare, ELC ve Charles & Keith mağazalarında yüzde 50 indirim başladı. 4

Arzu Kaprol
'ün Nişantaşı Atiye Sokak, Bursa Korupark ve Antalya Lara'daki mağazalarında yüzde 30'a varan indirim var.

Burberry
'de yüzde 50, Burberry Prorsum koleksiyonunda uygulanan indirim oranı yüzde 60.

Lacoste
'da yüzde 25 indirim devam ediyor.

Petit Bateau
'da yüzde 50'lik indirim sürüyor.

Derishow
'daki yaz indirimi, yüzde 50 civarında.

Lee Cooper
'ın yazlık gömlek, tişört, şort, jean ve aksesuarlarındaki indirim, yüzde 50.

United Colors of Benetton
indirimi, yüzde 30'dan başlıyor.

Calvin Klein
'ın gömlek koleksiyonunda erkeklere özel indirim başladı. İki adet gömlek, 199 TL.

Mithat Selection
'ın tüm sezon ürünlerinde yüzde 30 oranında indirim uygulanıyor.

YKM
'nin büyük yaz indirimi başladı. World Card'la 100 TL'ye kadar yapılan alışverişlerde altı, 100 TL ve üzeri alışverişlerde ise sekiz taksit yapılıyor.

Levi's
ilkbahar-yaz koleksiyonunda yüzde 30'a varan indirim uygulanıyor.

Marks&Spencer
'ın tüm yaz koleksiyonunda yüzde 30 ve 50 arasında, plaj ürünlerinde ise yüzde 20 oranında indirim var.

Afrodit
mağazalarında yüzde 50'ye varan indirim başladı.

Damat Tween ADV
koleksiyonundaki indirim oranı yüzde 70'lere varıyor.

G-Star Raw
'da yüzde 40, Tommy Hilfiger ve bebe'de yüzde 50'ye varan indirimler devam ediyor.

Sisley
'in ilkbahar-yaz koleksiyonundaki ürünler de yüzde 50 indirimle satışa sunuluyor.

Escada
, tüm giyim ürünlerinde yüzde 40, tüm aksesuar ürünlerinde ise yüzde 50 oranında indirime girdi.
So Chic
, Moj ve Fix Silver mağazalar zincirindeki indirim, 31 Ağustos'a kadar devam ediyor. İkinci ürüne yüzde 40 indirim uygulanıyor.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali