16 Temmuz 2009

Kepek tüketimi hipertansiyonu azaltıyor

Yeni bulgulara göre tane hububatlar ve özellikle kepek tüketiminin erkeklerde hipertansiyon vakalarını yüzde 19 azalttığı bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu, kan basıncının normalin üzerinde seyretmesinin göstergesi olan hipertansiyonun, ölümcül sonuçlar doğurabilecek önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.


Boyacıoğlu, Harvard Üniversitesi'ne bağlı Harvard Kamu Sağlığı Okulu'nun 30 binden fazla erkeğin katıldığı 'Sağlık Çalışanları İzleme Çalışması'na göre tam tane hububatların tüketimindeki artışın hipertansiyonun görülme sıklığını yüzde 19 azalttığını ifade etti.

Yapılan araştırmada, hipertansiyon, kanser, inme veya kalp hastalığı olup olmadığı bilinmeyen 40 ile 75 yaş arasındaki 31 bin 684 erkek sağlık çalışanının 18 yıl süresince izlendiğini aktaran Boyacıoğlu, tam tane hububatların en yüksek miktarlarda tüketiminin en düşük tüketimle kıyaslandığında, hububatların hipertansiyon oluşumunu azalttığının tespit edildiğinin altını çizdi.

Sağlık çalışanlarının toplam kepek tüketimine bakıldığında hipertansiyon oluşumunda ciddi düşüşler yaşandığını ifade eden Boyacıoğlu, "Hipertansiyon kalp ve damar hastalıklarına neden oluyor. Avrupa'daki ölümlerin neredeyse yarsını kalp ve damar hastalıkları oluşturuyor.

Harvard Kamu Sağlığı Okulu'nun yaptığı araştırmaya göre erkeklerde tam tane hububat tüketimi ve hipertansiyon oluşumu arasında bağımsız ters bir ilişki bulunuyor. Hipertansiyon hastalarının tam tane hububatlar ile kepeği çok fazla tüketmesi gerekiyor. Ne kadar fazla tüketilirse o kadar hipertansiyon riski azalıyor." dedi.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali