15 Mayıs 2009

Bir 'bone' sınavda bütün doğruları götürdü

Açıköğretim Fakültesi öğrencisi olan Hatice Demir, kıyafeti yüzünden ilginç bir mağduriyet yaşadı. Sınava başörtüsüyle girmesine izin verilen Demir, sonuçları beklerken üniversiteden gelen belgeyle şoke oldu. Yazıda 'Kılık kıyafet kurallarına uymadığınız için 0 aldınız.' deniyordu.

Sorun yaşamamak için bir şey söylenmemesine rağmen başörtüsünü çıkartıp sınava bone ile giren Hatice Demir, yine de dersten geçirilmedi. Başka bir derslikte aynı şekilde girdiği üçüncü sınavdan ise tam not aldı.

Büyük sıkıntılar çekerek eğitimine devam ettiğini söyleyen Hatice Demir, "Yaşadığım sıkıntılar hep beni kamçıladı. 4 çocuğum var ve azmimle onlara örnek olmak istiyorum." dedi. Babasının bilgisizlik sebebiyle kendisini okutmadığına dikkat çeken Demir, maruz kaldığı olayı anlatırken gözyaşlarını tutamadı: "Bunlar eğitimci ve üniversite mezunu insanlar. Onlar neden eğitimime engel olmaya çalışıyorlar?"

38 yaşındaki Hatice Demir'in birinci sınıfı geçmek için 3 dersi kalmıştı. 3-4 Nisan tarihlerinde sınava girecek ve sınıf atlayacaktı. Yenibosna İlköğretim Okulu'ndaki sınav yerine gittiğinde gözetmenler önce başörtüsüyle giremeyeceğini söyledi. Araya okul müdürü girince sorun tatlıya bağlandı. Başörtüsünü çıkartarak bone ile soruları cevapladı. Farklı bir derslikteki üçüncü sınava da aynı şekilde girdi. Ancak geçtiğimiz gün adresine gelen sınav sonuç kâğıdı ile adeta beyninden vurulmuşa döndü. İlk iki ders için 'kılık kıyafet kurallarına uymadığınız için 0 aldınız' yazıyordu. Farklı bir derslikte girdiği üçüncü sınavın karşısında ise aldığı not vardı. Kandırıldığını anlayan Hatice Demir, "Önce sınava girmeme izin verdiler sonra üzerinde '0' yazan belge gönderdiler. Üstelik sınav gözetmeni bayan da kot pantolon giyerek kılık kıyafet kuralını ihlal etmişti." diye isyan etti.

İlköğretimden sonra okula devam edemeyen genç kadın, evlenir evlenmez eşinin de desteğiyle Açıköğretim Lisesi'ne yazıldı. Ortaokul ve liseden sonra Açıköğretim Fakültesi Halkla İlişkiler bölümüne kayıt yaptırdı. Sınıfı geçmek için 3 dersi kalan Demir, başörtülü olarak sınava giremeyeceği söylenerek önce geri çevrildi, sonra sınava alındı, ardından da kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığı gerekçesiyle sıfır ile dersten bırakıldı.

AYŞEGÜL AYBAR

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali