27 Mayıs 2009

Nitelikli elemana Avrupa kapısı açıldı

Avrupa Birliği dün yaptığı toplantıda, AB dışındaki ülkelerden nitelikli işgücünü çekmeyi amaçlayan “mavi kart” uygulamasını resmen kabul etti.

Mavi kart uygulaması ile, Türkiye’den üniversite mezunları ve meslek sahiplerine Avrupa ‘da iş bulma imkanı açıldı.

Avrupa Birliği’nin “Mavi kart” uygulaması, ABD’nin yıllardır uyguladığı “green card-Yeşil kart” modelinin bir benzeri. Amaç, Avrupa Birliği dışındaki nitelikli işgücünü Avrupa ülkelerine çekmek. Mavi kart sahiplerine, özel nitelikli oturma müsaadesi ve çalışma izni verilecek.

İşte AB’nin “mavi kart” uygulamasının anahtarları;

İŞ SÖZLEŞMESİ ŞART- Mavi kartın en önemli koşullarından biri başvuru sahibinin AB üyesi ülkelerinden birinde bir iş sözleşmesi imzalaması. Bu sözleşmede gösterilen aylık gelirin, o ülkedeki ortalama maaşların 1,5 kat üstünde olması da gerekiyor. İstisnai durumda bu oranın 1,2 katla sınırlandırılabilieceği de karara bağlandı. Üye ülkeler, gerekli gördükleri takdirde bu koşullara ek bazı şartlar da getirebilecek.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI VE MESLEK SAHİPLERİ- AB’nin Mavi Kart uygulaması üniversite mezunları ve meslek sahiplerine yönelik olarak hazırlandı. AB üyeleri, ülkelerindeki işgücü açığına göre çeşitli mesleklerde, AB vatandaşı olmayanlara “mavi kart” sağlayacaklar.

OTURMA VE ÇALIŞMA İZNİ- Mavi kart, AB’de oturma ve çalışma izni anlamına geliyor. Üstelik mavi kart sahipleri, bulundukları ülkeye ailelerini de götürebiliyorlar.

SERBEST DOLAŞIM HAKKI- Mavi kart sahibi, bir AB ülkesinde 18 ay yasal olarak kalmasının ardından, bir başka AB ülkesine geçip, burada da çalışabilecek.

ÖRGÜTLENME, MÜLK EDİNME HAKKI- Mavi Kart sahibi göçmenler, bulundukları ülkede çalışma koşulları, ücret, örgütlenme özgürlüğü, eğitim, mülk satın alma gibi konularda, ülke vatandaşları ile aynı haklara sahip olacaklar.

EN AZ BİR YILLIK, YENİLENEBİLİR- AB’nin Mavi kartının süresi 1 ile 4 yıl arasında değişecek. Ancak süre bitiminde, yenilenme olanağı da bulunacak.

İNGİLTERE-İRLANDA VE DANİMARKA’DA YOK- AB içindeki Mavi kart programına 25 üye ülkeden sadece İngiltere, İrlanda ve Danimarka katılmıyor. Mavi kart, sadece bu ülkelerde geçerli olmayacak.

Sizde Beğendiğiniz e-postaları, kendi eserlerinizi, ilanlarınızı veya bizimle paylaşmak istediklerinizi naturelist@gmail.com mail adresine yollayabilirsiniz..

Reklammatik'le Reklam İzle sen de kazan!

Hostinginizi Alın Bir Villa Sahibi Olun

SüperTeklif'e üye ol, sen de kazan!

Hz.Muhammed_Tolstoy_Gizlenen_Kitap İNDİRR


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali