29 Nisan 2009

Türkiye-Suriye tatbikatı dünya basınında

Türkiye ve Suriye tarafından yürütülen ortak tatbikattan sadece İsrail değil, Türk ordusunun da "rahatsız" olduğu öne sürüldü. Jerusalem Post gazetesine konuşan İsrail'deki Bar İlan Üniversitesi'nden stratejik analisti Prof. Efraim İnbar, "Türk ordusu bundan memnun değil. Suriye'yi sevmiyor ve onu problematik bir devlet olarak görüyor" iddiasında bulundu.

Kudüs- Jerusalem Post gazetesi, "Türk ordusu, Suriye ile tatbikatı konusunda mutlu değil" başlığı ile yayımladığı haberinde Bar-İlan Üniversitesi Begin-Sedat Stratejik Etüdleri Merkezi Direktörü Prof. Efraim İnbar'a dayanarak "Türkiye'nin Suriye ile ortak askeri tatbikatı, sadece Kudüs'ü rahatsız etmedi. Türk ordusunu da kızdırdı" savına yer verdi. Gazeteye konuşan Prof. Efraim İnbar, "Türk ordusu, bu konuda mutlu değil. Suriye'yi sevmiyor ve onu problematik bir devlet olarak görüyor" dedi.

 

"Türk subayları ile temas içindeyim"

"Türk subayları ile temas içinde olduğu"nu da söyleyen İnbar, Ergenekon soruşturmasına gönderme yaparak "Ordu, bir müdahale konusunda çok dikkatli olmalı. Bir darbe komplosuna ilişkin soruşturma, gerginlik yarattı. Ordu sadece, devletin laik niteliğine yönelik bir tehdit olduğunu düşünürse harekete geçer" şeklinde konuştu.

Prof. İnbar, ordu tarafından Suriye ile "ortak bir simülasyonun ise marjinal bir konu" gibi görüleceği savını da dile getirirken askeri liderliğin "diplomatlara manevra yapmasına olanak tanıyacağı"nı da öne sürdü.

 

"Tatbikat Müslüman ülkelerine yakınlaşmada yeni bir kilometre taşı"

Uluslararası alanda ise, orta tatbikatın "Türkiye'nin NATO, Batı ve İsrail ile ilişkileri" konusunda "birçok soru"ya yol açtığını öne süren İnbar, tatbikatın "Türkiye'nin bölgedeki Müslüman ülkelerine yakınlaşma yolculuğunda yeni bir kilometre taşı oluşturduğu"nu savundu. İnbar şöyle devam etti:

 

"İsrail ve ABD izah bekliyor"

"Suriye, İran'ın müttefiki. Ordusu, Ruslar tarafından silahlandırılıyor. Tatbikat, Brüksel ve Washington'da soru işaretlerini yaratmış olmalı. İsrail ve ABD'nin izahı istediğinden eminim. Tatbikatın niteliğinin ne olduğunu görmek için beklemek zorundayız" dedi.

 

"Türkiye Hatay'ı işgal etti"

Jerusalem Post'a da değerlendirmelerde bulunan aynı merkezden Arap siyaseti uzmanı Dr. Mordechai Kedar ise, tatbitanın İsrail'in aleyhinde olmayabileceğini belirtirken de tatbikatın Türkiye ve Suriye'nin çıkarlarının buluşmasının sonucunda gerçekleştiğini de ifade etti.

Mordechai Kedar, "Türkiye'nin Hatay'ı işgal ettiği"ni iddia ederek "Türkiye, Suriye'nin bir bölümünü işgal ediyor ama Suriye Türkiye ile ortak askeri tatbikatları yapmaya istekli. Yani, biz hâlâ Golan Tepelerinde iken Suriye'nin bizimle işbirliğini yapmaması için bir neden yok" dedi.

Tatbikat'ın İsrail'in aleyhinde olmayabileceğini söyleyen Kedar, tatbikatın, İsrail'e Suriye'nin önüne koyabileceği bir koz sağladığını da öne sürdü.

 

"Suriye, Türkiye'nin dostu olduğunu kanıtlamak istiyor"

Daha önce 25 yıl İsrail Askeri İstihbarat Teşkilatı'nda görev yapmış olan Kedar "Türkiye bir bölgesel güç gibi görülüyor ve Suriye Türkiye'nin dostu olduğunu kanıtlamak istediği için Türkiye'yi bir güç olarak gördüğünü göstermek üzere bu oyun oynamaya hazır" dedi.

Kedar, esasen tatbikatın turunun önemli olduğunu belirtirken de "Eğer suda insan kurtarma praktiğini yapılıyorsa bir şey, eğer düşmana karşın savaşma tatbikatını yapılıyorsa çok farklı bir şey" dedi.


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali