30 Nisan 2009

Dolar nereye kadar inebilir?

Yurtiçi döviz piyasası uluslararası piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle olumlu bir seyir izliyor.  

Bankacılar, dolar/TL kurunun şu aşamada 1.58 seviyesinin altına inmeyecek gibi göründüğünü, önümüzdeki günlerde yurtdışındaki olumlu havanın devam etmesi halinde ise bu seviyenin kırılabileceğini vurguluyorlar.

Bir banka yetkilisi, global olarak bütün piyasalarda iyimser bir havanın hakim olduğunu belirtti. 

Yetkili, dün ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararının beklenen doğrultuda geldiğini, ancak ekonomiyi canlandırmak için ekstra Hazine bonosu işlemlerine gerek duyulmamasının, FED'in de artık ekonomideki kötü gidişatın en azından dip yaptığı görüşünde olduğuna ilişkin bir izlenim yarattığını belirtti ve şöyle konuştu:  

"Hafta başından beri gelen tüketici güveni verisi ile Avrupa genelinde açıklanan beklenti endeksleri iyi gelmişti. Genelde piyasalarda ekonomik resesyona ilişkin 'artık kötü geride kaldı' beklentisi hakim durumda. Bir süre daha yatay görünüm sergilense ve ekonomik durgunluk devam etse de, daha kötüsü olmayacağına ilişkin düşüncenin ağırlık kazanması, özellikle hisse senedi tarafında çok güçlü hareketlere neden oluyor. Bu hareket tüm gelişmekte olan piyasalarda hem borsa hem de döviz cinsinden para birimlerine yansıyor.  

Dolar/TL kuru da tüm bu gelişmelerle birlikte yeni düşük seviyeler görmeye başladı. Kısa vade için 1.58 destek olacak diye düşünüyorum. Şu an için daha aşağı seviyelere gitmesini beklemiyorum. Ancak yurtdışındaki olumlu havanın devam etmesi durumunda 1.58 TL seviyesi kırılabilir. Böyle bir durumda 1.56 - 1.55 olası yeni göreceğimiz en düşük seviyeler olabilir."  

FED, dün düzenlediği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında beklendiği gibi faizlerin değiştirilmemesi kararı aldı. Banka, yüzde "0" ile yüzde 0,25 aralığında bulunan faiz oranlarını değiştirmedi.  

Eski FED Yöneticisi Lyle Gramley dün yaptığı açıklamada, "Şimdi oturma ve bekleme zamanı. Şu anda yeni ve farklı bir şey yapmaları için herhangi bir neden yok" şeklinde konuşmuştu. 

FED politika yapıcıları, toplantı sonrasındaki açıklamada borçlanma maliyetlerinin aşağıda tutulması ve ekonominin resesyondan çıkışını kolaylaştırmak için gerektiği takdirde mortgage destekli menkul kıymetlerin ve Hazine kağıtlarının alımı yönündeki programların büyüklüklerinin artırılabileceği sinyali verdiler.    

Ekonomide bazı dengelenme işaretleri olduğunu ifade eden FED yetkilileri ancak, şartların bir süre daha zayıf kalmaya devam edeceğine de işaret ettiler.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali