01 Şubat 2010

Halıları atın, evi her gün havalandırın

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, '99 Sayfada Alerji' isimli kitabında, ev akarları ve ev temizliğiyle ilgili soruları yanıtladı.

Evde oluşan akarlara ve tozlara karşı ne gibi önlemler alınmalı?
Her şeyden önce evin konumu çok önemli. Akarlara alerjisi olanların evleri bol güneş almalı, rutubetli olmamalıdır. Evin izolasyonunun iyi olması gerekir. Ev her gün, yaz kış demeden camları açılarak havalandırılmalıdır. Kış için kalorifer en ideal ısınma sistemidir. Kışın evin sıcaklığının 22 santigrat dereceyi geçmemesi sağlanmalıdır. Ev döşemesi olarak da ideal olanı; parke, marley, muşamba veya taş zeminlerdir. Duvardan duvara, özellikle de beton üzerine serilmiş halıların akarlar için ideal üreme ortamları olduğu unutulmamalıdır. Kalın, toz tutan perdeler yerine sık yıkanan sentetik perdeler tercih edilmelidir. Çoğu zamanın geçirildiği oturma ve yatak odalarının olabildiğince az akar bulunacak şekilde düzenlenmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Özellikle astımlılar için bu odaların olabildiğince boş olması arzu edilir.

Bazı elektrik süpürgeleri reklamlarında, ev akarlarına karşı çözüm olduğu söyleniyor. Bu bilgi doğru mu?
Böyle iddialı elektrik süpürgelerinin olduğu doğru, ama bunların sorunu tamamıyla çözdüğünü söylememiz mümkün değil. Ama tabii, tamamen yararsız da değiller. Önemli olan, temizlik yapıldığı sırada kişinin toz ve akarlardan kendisini korumasıdır. Bir de temizlikten sonra odaların mutlaka havalandırılması lazım.

BUNLAR BEDAVA
Akarları öldürmek için bazı ilaçlar da var galiba, değil mi?
Evet, var. Akarlara karşı kullanılan pek çok ürün satılıyor piyasada. Halı, koltuk, kanepe gibi eşyalar için de, giysilerimizdeki akarları ortadan kaldırmak için de 'akar öldürücü' denilen birtakım kimyasal maddeler kullanılıyor. Ancak bu tür maddelerin yararlı olduklarını kesin olarak gösteren bilimsel araştırmalar yok. Oysa yatak odasındaki alerjen kaynaklarını, yani halıyı, koltuk ve kanepeleri kaldırmak hem çok etkili bir yöntem hem de bedava.

HAVA TEMİZLEYİCİ ALMAK YERİNE CAMLARI AÇIN
Hava temizleyici denen aletlerin akar ve tozlara karşı etkisi var mı?
Hava temizleyici aletlerin pek çok çeşidi var. Mesela HEPA filtreli olanları var, elektrostatik çökelticiler var, iyonizerli olanları var, ozon yayanları var. Üreticileri kızmasın ama ben bu tür aletlerin yararlı olmadığı kanısındayım. Bunları almak yerine; evin pencerelerinin açılarak her gün sabah akşam havalandırılması ve evdeki alerjen kaynaklarının ortadan kaldırılması, bana daha doğru ve pratik geliyor.


--
Alemin Portalı
Tüm Alem Burada
http://aleminportali.com
------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali