01 Haziran 2009

Yiğido'nun Devler Ligi'ne uzanan serüveni

Yiğido'nun Devler Ligi'ne uzanan serüveniTurkcell Süper Lig'de 2008-2009 sezonunu 2. sırada tamamlayarak Türkiye'yi gelecek sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde temsil etme şansı kazanan Sivasspor, 42 yıllık tarihinin en önemli başarısına imza attı.

Sivasspor'un, kurulduğu 1967 yılından bugüne dek geçen 42 yıllık mazisine bakıldığı zaman özellikle son 11 yılda yükselen bir başarı trendi içerisinde olduğu göze çarpıyor.

Sivas'ta, Kızılırmak, Yolspor ve Sivas Gençlik kulüplerinin bir araya gelmesiyle kurulan, arması bu 3 kulübü temsilen 3 yıldız olan Sivasspor, 42 yıllık mazisinde yer aldığı liglerde zaman zaman şampiyonluk, zaman zaman ise kümede kalma mücadelesi verdi.

Profesyonel liglerdeki mücadelesine ilk olarak 1967-1968 sezonunda 2. Lig Beyaz Grup'ta yer alarak başlayan, bazı sezonlarda amatör lige kadar düşen, ancak yaptığı hamlelerle yeniden profesyonel liglere dönen kırmızı-beyazlılar, 1998-1999 sezonu ile birlikte çıkışa geçti.

1998-1999 sezonunda teknik direktör Murat Özgen yönetiminde Üçüncü Futbol Ligi 2. Grup'ta şampiyonluğunu ilan ederek İkinci Futbol Ligi'ne yükselen Sivasspor, 2004-2005 sezonunda teknik direktör İsmail Kartal yönetiminde İkinci Lig'i şampiyon olarak tamamlayarak tarihinde ilk kez Birinci Futbol Ligi'ne yükseldi.

SÜPER LİG SERÜVENİ

Yiğidolar, kuruldukları 1967 yılından tam 38 yıl sonra çıktıkları Süper Lig'de başarılı bir performans sergiledi. Süper Lig'deki ilk sezonunu Alman teknik adam Werner Lorant yönetiminde 43 puanla 8. sırada tamamlayan Sivasspor, Slovak teknik adam Karol Pecze ve Türk teknik direktör Bülent Uygun yönetiminde geçen 2. sezonunu 48 puanla, aynı puana sahip Gençlerbirliği'nin averajla gerisinde 7. sırada bitirdi.

Bülent Uygun yönetiminde, son 2 sezonda “4 Büyükler” olarak bilinen Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor ile kıyasıya bir şampiyonluk mücadelesi veren Sivasspor, 2007-2008 sezonunda olduğu gibi 2008-2009 sezonunda da şampiyonluğu kıl payı kaçırdı.

2007-2008 sezonunu 79 puanlı şampiyon Galatasaray'ın 6 puan gerisinde, Fenerbahçe ve Beşiktaş ile birlikte 73 puanda tamamlayan, ancak üçlü averaj sistemi gereği lig dördüncüsü olarak Türkiye'yi UEFA İntertoto Kupası'nda temsil eden Sivasspor, 2008-2009 sezonunu ise 71 puanlı şampiyon Beşiktaş'ın 5 puan gerisinde 66 puanla 2. sırada tamamlayarak Türkiye'yi Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde temsil etme hakkı kazandı.

TOPRAK SAHALARDAN DEVLER LİGİNE

Sivasspor, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde gruplarda mücadele edebilmek için 2 ön eleme maçı yapacak.

Amatör ve üçüncü ligde yıllarca toprak sahalarda ilçe ve belde takımlarıyla mücadele eden Sivasspor, gelecek sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi ön eleme turlarında Avrupa'nın güçlü takımlarına karşı mücadele ederek bu ligde başarılı olmaya çalışacak.

Sivasspor, Osman Seçilmiş ve Mecnun Otyakmaz'ın başkanlıkları dönemini kapsayan son 10-11 yıllık sürede sportif başarılarının yanı sıra tesisleşme ve kurumsallaşmada da önemli hamleler yaptı.

Kent merkezindeki Kepçeli mevkisinde bulunan ve şu anda kullanılamaz bir durumda bulunan Hüseyin Yıldırım Sivasspor Tesislerinden, 2003 yılında İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve dönemin valisi Lütfullah Bilgin'in ismi verilen yeni tesislerine kavuşan Sivasspor, bu yeni tesislerini yaptığı yeni binalar ve spor alanlarıyla daha da modern bir hale getiriyor.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali