19 Haziran 2009

Sadece Zeytinyağı

Zeytinyağı

Zeytinyağının ne kadar zamandır üretilmekte olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak yağ sıkma teknolojisinin yaklaşık 3.000 yıldır kullanıldığı bilinmektedir. İzmir, Urla’da bulunan bir zeytinyağı işliği, tam 2.600 yaşındadır!

Zeytinyağının sağlık, gençlik ve güç kaynağı olduğu inancı tarih boyunca yaygındı. Eski Mısır, Yunan ve Roma' da, değişik çiçek ve otlarla zeytinyağı karıştırılarak çeşitli ilaçlar ve kozmetik ürünleri elde edililirdi.

1970' lere gelininceye kadar Akdenizli olmayanlar için zeytinyağı, kendine özgü yöresel yemeklerde kullanılan ya da marketlerin "otantik" özel yiyecekler bölümündeki raflarda kaybolup giden Akdeniz ülkelerinin büyüsü demekti. Akdeniz mutfağında aslında yemeklerin hemen hepsinin zeytinyağı ile piştiği bu dönemlerde Batılı tüketiciler, zeytinyağıyla genellikle restoranlarda tanışmaya başladılar.

1970'lerde yapılan bir araştırma sayesinde zeytinyağı daha da büyük önem kazandı. Araştırma, Batılılar arasında kalp hastalığına en az yakalananların Akdenizliler olduğunu ortaya çıkarmıştı. Akdenizliler' in bol miktarda tükettiği zeytinyağının bunda bir payı olduğu kuşkusuzdu. Gençlik ve ergenliğin vücudun daha çok kaliteli gıdaya ihtiyaç duyduğu dönem olması ve zeytinyağı kullanımının burada iyi bir seçenek olması, yaşlılıkta ise kalsiyum kaybını önleyerek kemik erimesini engellemesi, hamilelikte, içinde bulunan yağ asitlerinin hücre ve sinir sisteminin oluşturulmasında önemli bir etken teşkil etmesi, damar sertliğinin önlenmesine yardımcı olan "iyi kolesterol" ve antioksidanlar açısından zengin bulunması, zeytinyağı kullanımını arttırdı.

Böylelikle, Batı ülkelerinin zeytinyağı tüketiminde çok büyük bir talep patlaması oldu. Tüketiciler artık giderek bilinçli beslenmeyle önem vermekte, katkı maddeleri içermeyen doğal ürünleri tercih etmekteydiler. İnsanlar "daha doğal" besinlerin değerini anladıkça, zeytinyağı da bundan payına düşeni almıştır.

Ülkemizde zeytinyağı tüketimi henüz arzulanan düzeyde olmaktan oldukça uzaktır. Kişi başına zeytinyağı tüketimi Yunanistan’da 20 kg., İtalya’da 12 kg, İspanya’da 10 kg. iken bu rakam Türkiye’de 1 kg.’ın altındadır.


Türkiye’de Zeytinyağı Üretimi

Türkiye’de meyve vermekte olan yaklaşık 100 milyon zeytin ağacı mevcuttur ve 500.000 aile, geçimini zeytincilikten sağlamaktadır.

Ülkemizin zeytinyağı üretimi, zeytin üretimindeki "var yılı - yok yılı" (periyodisite) dönüşümüne paralel olarak değişkenlik gösterir.

Ülkemiz, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’un ardından dünyanın 5. büyük zeytinyağı üreticisidir. Ortalama yıllık üretimi 140.000 ton civarındadır. Bu miktarın yaklaşık 60.000 tonu yurtiçinde tüketilir, kalanı ise ihraç edilir.

Mutlaka sevdikleriniz için en güzel ve sağlıklı yemek seçimini siz bilirsiniz. Fakat sevdiklerinizin sağlığı için yemeklerınızıe, salatalarınıza, soslarınıza koyacağınız katkısız, sızma zeytinyağını üretmek ve sizlere sunmak da eşimin ve benim işimiz. Bunun için "Herkes Zeytinyağı Kullanmalı " dedik ve bir kampanya başlattık. Bu kampanyada zeytinyağı siparişlerinizden de kargo ücreti almamaya karar verdik. Aşağıda adresini verdiğimiz sitemizi ziyaret edin, damak tadınıza uygun olanını seçin. İsterseniz banka havalesi, ,isterseniz kredi kartı, isterseniz kapıda ödemeyi seçin. Ama unutmayın sadece kapıda ödemede Kargo Şirketi, tahsilat yaptığı için, kendi adına 5 Tl işlem ücreti almaktadır.

Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

Dogadan Evinize

keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM EN DOGAL ALISVERIS SITESI


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali