Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesi başlığı altında 170 yönetmelikte değişiklik yapıldığını belirterek, 420 belgenin işlemden kaldırıldığını, 215 hizmette de noter onayına gerek olmayacağını söyledi.
Cemil Çiçek, Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda ele aldıkları önemli bir diğer konunun da bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesi olduğunu söyledi. Çiçek, şöyle konuştu: ''Vatandaşlarımızın her zaman şikayeti, özellikle iş kesiminin şikayeti... Bir kısım hizmetlerin yapılmasında ya da devletten bir kısım hizmetlerin alınmasında karşılaştıkları, kırtasiyecilik, bürokrasi hakikaten her zaman değerlendirme konusu olmuştur, şikayet konusu olmuştur. Hatta bunlar bir kısım komedilere bile mevzu teşkil edecek boyutlarda olmuştur, geçmişti.''
Başbakanlık bünyesinde Müsteşar Efkan Ala başkanlığında yapılan çalışmaya ilişkin yönetmeliğin Bakanlar Kurulunda imzalandığını belirten Çiçek, şunları söyledi:''Bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesi başlığı altında 170 yönetmelikte değişiklik yapılarak yayıma hazır hale getirilmiştir. O 170 yönetmelik aslında vatandaşın güncel hayatta sıkça yaptığı işlemlerle ilgilidir. 72 hizmette yetki devri yapılmaktadır. Yani bir o makamdan, bir bu makamdan, birden fazla makamdan işlemin tekemmülü için izin almak, onay almak yerine bunu basitleştirmek ve yetki devri suretiyle bu işi daha basit hale getirmeye çalışıyoruz. 46 yetki merkezden taşraya devredilmektedir. Örnek vermek gerekirse, mesire yerlerinin belirlenmesiyle ilgili bir işlem. Bunu Orman Genel Müdürlüğü yapıyordu, ta Ankara'ya kadar bu işlemler geliyordu, şimdi bölge müdürlükleri bu kararı verebilecektir. Doğal su tesisi ve işletme izni almak için Bakanlığa kadar geliyordu, bu işlemler. Valilikte bu iş bitirilecektir. 26 yetki valilik ve bölge müdürlüğünden alt kademelere devredilmektedir. Koruyucu ailenin seçimi, burada valiye kadar işlem geliyordu, şimdi sosyal hizmet il müdürlüğü bu kararı verebilecektir. Bakıma muhtaç özürlülere yönelik özel bakım merkezleri açılış izni verilmesi valinin onayına kadar geliyordu, şimdi bu doğrudan doğruya ilgili müdürlük bünyesinde karara bağlanacaktır.''
Vatandaşlardan bir kısım yerlere müracaatlarda bir kağıdın tüm sayfasını dolduracak kadar sabıka kaydından, nüfus cüzdanı suretine kadar bazı belgelerin istendiğini anımsatan Çiçek, ''Bu yapılan düzenlemeyle 420 değişik belge işlemden kaldırılmaktadır. Mesela, huzur evlerine kabul edilecek yaşlıların düzenlemesi gereken nüfus cüzdanı örneği, ikametgah belgesi, gelir durumunu gösterir belge gibi belgeler tamamen kaldırılıyor. Sadece kimlik numarası istenecek, geri kalan işlemleri idare kendisi tamamlayacaktır. Dolayısıyla başvurulan kurum kendisi tamamlamış olacak. Özellikle yaşlılarımız bakımından, acil işlemler bakımından zaman kaybına sebebiyet veren bir çok işlem de ortadan kaldırılıyor'' diye konuştu.
Birçok yere müracaatta mutlak suretle noter onayının istendiğine dikkati çeken Çiçek, 215 hizmette noter onayının kaldırıldığını bildirdi. Sabıka kayıtlarının kurumlarca incelendiğini de anımsatan Çiçek, şöyle devam etti: ''Bunun devlet açısından ne anlama geldiğini ifade için şunu söyleyeyim, vatandaştan yılda 15 milyon adet sabıka kaydı isteniyor. Dolayısıyla bu kadar çok vatandaş sabıka kaydı için adli sicil bürolarının veya savcılıkların önünde kuyruk oluyor, zaman kaybediyor. Halbuki bunlar artık internet üzerinden kolaylıkla alınabilecek, sadece kimlik numarasıyla bu işleri çözme imkanına kavuşulabilecektir. Dolayısıyla bugün üzerinde durduğumuz, gerçekten bürokrasinin azaltılması, işlemlerin basitleştirilmesi, vatandaşın bu alanlarda daha iyi, daha zahmetsiz hizmet almasına imkan veren bir düzenlemeyi bu vesileyle karara bağlamış oluyoruz.''
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TBMM'nin de tatile girmesi nedeniyle Bakanlar Kurulu toplantısının 15 günde bir yapılacağını belirterek, yaz aylarında yapılacak hükümet ve siyasi parti çalışmaları bulunduğunu, bu manada da genel bir değerlendirme yaptıklarını kaydetti.
Bakanlar Kurulu'ndaki gündeme dair basına açıklama yapan Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, bir soruya çok sinirlendi.
Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, bugünkü Bakanlar Kurulu'nun ardından toplantının gündemine dair bir basın açıklaması yaptı. İrticayla mücadele eylem planı sorusu Çiçek'i kızdırdı. Çiçek'in soruya yanıtı şöyle oldu:
KONUŞULMADIK NE YANI KALDI BİLMİYORUM- Türkiye’nin en başarılı olduğu konu, konuyu çok uzun süredir tartışması ancak gerektiği yerde nokta koymaması.
- Hukuk açısından bakarsak, hukuki süreç devam ediyor. Hukuki sürecin devam ettiği noktada, hukuki süreci şu veya bu şekilde doğru bulmadığımızı ifade ettik. Bu sorunun konuşulmadık ne yanı kaldı bilmiyorum. Gazetelerde, köşe yazılarında her yerde tartışılmıştır.
- Kim ne söylüyor diye baktığımızda da yeni bir şey söylediğini görmedim. Keşke yargının sonucunu bekleyecek kadar hepimizin sabrı olsa. A.A
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder