30 Haziran 2009

En iyi notebook hangisi? İşte test sonuçları!

Yeni nesil işlemcileri kullanan, 8 saatten fazla pil ömrü ile kullanıcıları şaşırtan, bu yeniliklere rağmen fiyatları da düşen dizüstü bilgisayarlar birbirleriyle yarıştı.

ULV işlemcili dizüstülerin amacı; kullanıcılara daha hafif ürünler ve daha fazla pil ömrü sunmak. Bu tarz dizüstülerin hedefi yaklaşık 8 saatlik pil ömrünü yakalayabilmek.

8 saatlik pil ömrü, işyerinde dizüstü kullanan bir kişinin mesai saati süresi. Yani kullanıcı dizüstü bilgisayarını tam dolum ile elektrik prizine bağlı kalmadan mesai saatleri içersinde rahatlıkla kullanabiliyor.

Bu tarz ürünlerin sayısı fazla değil. Çünkü Intel, yeni ürünlerinin toplam dizüstü pazarının yüzde 10'luk bölümünü kaplamasını istiyor. Buna göre normal dizüstüler yüzde 80, Netbook'lar yüzde 10 ve ULV dizüstüler pazarın yüzde 10'luk bölümüne sahip olacak.

Normal dizüstülerin hükümdarlığı önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Tabii ki bu değerlendirme Intel firmasının hedefi. Intel ürünlerin fiyatlarını ayarlayarak bu değerleri tutturma peşinde.

Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net'in yaptığı teste toplamda 5 adet ürün katıldı. Bunlar; Samsung Sens X360, Acer Aspire 4810T, MSI X-Slim X340, Lenovo ThinkPad X301 ve Exper EQ.

Ürünlerin hepsi Intel'in ULV özellikli işlemcilerini kullanıyor. İki ürün üzerinde optik okuyucu yok. Bir üründe ise optik okuyucu yuvası pil yuvası olarak kullanılabiliyor.

İsterseniz bu beş dizüstü bilgisayarı birbiriyle nasıl karşılaştırdığımıza bakalım ve daha sonra test sonuçlarımıza geçelim.

Nasıl test ettik?

Performans Puanı (Yüzde 50)

Performans puanını belirlemek için iki test yazılımı ve bir de oyundan faydalandık. Ofis ve multimedya performansını ölçmek için PC Mark Vantage yazılımından faydalandık. İkinci test programımız ise MobileMark 2007.

Dizüstü bilgisayar pille çalışırken bu program ile çeşitli uygulamalar gerçekleştirdik ve çıkan Productivity puanını değerlendirmeye aldık.

Son olarak dizüstü bilgisayarları COJ oyununun test uygulamasına maruz bıraktık ve çıkan fps değerlerini performans puanına ekledik. Bu dört testimizin sonuçları ışığında performans puanımızı oluşturduk. Performans puanı toplam puana yüzde 50 etki ediyor.

Teknik Özellikler Puanı (Yüzde25)

Toplam puana 1/4 etki eden bu puan cihazın üzerine entegre edilen ve kullanıcının işini kolaylaştıracak özelliklerin toplamından oluşuyor.

İşlemci komut setleri, boş bellek yuvası, disk kapasitesi, ekran kartı belleği, ek ses teknolojisi, parlak ekran, dahili mikrofon, dijital çıkış, işlev tuşları, touchpad özellikleri, usb giriş sayısı, firewire bağlantıları, pcmcia yuvaları, wireless, bluetooth, infrared, kart okuyucu, DVD yazıcı, paralel veri seri port, geniş ekran, vga çıkışı, s-video, hdmi, dvi bağlantıları ve bunun gibi özellikler bu puanı oluşturmamızda etkili oldu.

Teknik özellikler puanı toplam puana yüzde 25 etki ediyor.

Taşınabilirlik Puanı (Yüzde 25)

Taşınabilirlik puanını oluşturmak için MobileMark 2007 programını ve bir video DVD kullandık. Mobile Mark 2007 programıyla dizüstü bilgisayarın ofis ve multimedya uygulamalarındaki pil süresini ölçtük.

Daha sonra tam dolu pil ile cihazlar üzerinde video DVD uygulamasını oynattık. Ve pil süresi tam bitene kadar geçen zamanı ölçtük.

Bu iki uygulama ile çıkan sonuca cihazın boyut ve ağırlık değerlerini de ekledik. Sonuçta cihazımızın mobil kullanımdaki performansını ölçtük. Taşınabilirlik puanı toplam puana yüzde 25 etki ediyor.


Teknik özellikleri tam görebilmek için resmin üzerine tıklayın

Test Birincisi

Exper EQ, yüksek performansı ve yaklaşık 11 saate varan pil süresi ile bizden test birinciliğini söke söke aldı.

Ürün ULV PC'ler arasında oldukça yüksek bir performansa sahip. Bunun başlıca sebeplerinden biri dizüstü bilgisayar üzerinde kullanılan Intel Core 2 Duo SU9400 işlemci.

1.4 GHz hızındaki bu işlemci. Bu işlemciye ek olarak ürün üzerinde çif pil kullanabiliyorsunuz.

Exper ürün ile birlikte optik sürücü yuvasına takabileceğiniz ekstra bir pil veriyor. Normal pil ve bu pilin kullanımı ile dizüstü bilgisayarın pil ömrü 10 saatin üzerine çıkıyor.

Testlerimizde Mobile Mark uygulamasıyla pil süresinin 500 dakikanın üzerine çıktığını gördük.

Exper EQ dizüstü bilgisayarın üzerinde 2 GB DDR2 800 MHz bellek ve 250 GB depolama kapasitesine sahip sabit disk kullanılmış. 13,3 inç ekrana sahip ürünün ekran çözünürlüğü 1280 x 800 piksel. Yüksek performans ve özellikle uzun pil süresi vaat eden Exper EQ dizüstü bilgisayar ULV dizüstüler arasında başarılı bir çözüm sunuyor.


Fiyat/Performans Birincisi


Testimize katılan beş ULV işlemcili dizüstü bilgisayar arasında uygun fiyatıyla bizden Fiyat/Performans birinciliğini alan Acer Aspire 4810T, Intel Core 2 Solo U3500 işlemciye sahip. Intel'in yeni mimarisi sayesinde tek pil ile oldukça uzun bir pil ömrü sunan dizüstü bilgisayar bu konuda oldukça başarılı.

Pilini bir kere doldurdunuz mu Acer size 400 dakikanın üzerinde ömür vaat ediyor. Bu değer gerçekten büyük bir başarı. Ürünün performansı ise test birincisinin hemen ardından geliyor.

Windows Vista Home Premium işletim sistemiyle birlikte gelen dizüstü bilgisayar üzerinde optik sürücü de yer alıyor. Bu optik sürücünün açma düğmesi üzerinde değil. Acer bu açma düğmesini kasanın üst bölümünde konumlandırmış. Böylece DVD sürücüyü açmak için ya da eğilmenize gerek kalmıyor.

Ama şunu belirtmemizde fayda var. Ürünün ağırlığı rakiplerine göre biraz fazla. 1,9 kg'lık ağırlığa sahip ürün boyut açısından ise uygun değerler sunuyor. Şunu hemen belirtmeliyiz. Testimize katılan dizüstü bilgisayarlar arasındaki 14 inç ekran büyüklüğüne sahip tek dizüstü Acer. Bu yüzden biraz ağır olması normal karşılanabilir.

Diğer Ürünler

Samsung Sens X360

1280 x 800
çözünürlüğüne sahip Samsung Sens X360, 13.3 inç'lik erkanı oldukça parlak ve renk dağılımı da gayet iyi. Bu ürünü dışarıda kullandığınızda güneş ışığı çalışmanızı engellemiyor. Kullanılan Core 2 Duo SU9300 işlemcisi sadece 10 Watt'lık bir güç tüketiyor. MobileMark testimizde toplam 377 dakikalık bir çalışma gözlemledik. Bu Samsung'un verdiği 6 saat'den biraz daha fazla. Tabi ürünün pil kullanım süresi elbette önemli. Fakat performansın da önemi büyük. X360, yaptığımız PCMark Vantage testlerinde 1949'luk bir skor elde etti. Bu sonuçlar ile testimizin ikinci sırasında yer alıyor.

Ayrıca Samsung X360'a opsiyonel 9 hücreli pil alabiliyorsunuz. Bu pil ile dizüstü bilgisayar 10 saat'in üzerinde çalışabiliyor.

MSI X-Slim X340

X-Slim X340 kendisinden beklenen birçok şeyi başarıyla yerine getiren bir ürün. Sadece şık dış tasarımı, inceliği ve hafifliği ile bile tercih edilebilecek bir ürünken aynı zamanda sahip olduğu özellikler ve başarılı performansı ile de şıklık ve işlevselliği bir potada eritmeyi başarıyor.

Cihazın bazı sorunları yok mu? Elbette var. Zaten hiçbir ürün için sorunsuz demek mümkün değil. X340'ın en çok göze batan sorunu klavyesinin çok kullanışlı olmaması. Ancak yine de bu bir alışma meselesi. Alışma sürecini tamamladıktan sonra bu sorunların varlığını bile unutabilirsiniz. Ayrıca ürünün üzerinde optik sürücü olmaması pil seviyesine olumlu yansımıyor. Ürünün pil süresi rakiplerine göre vasat seviyelerde.

Sonuç olarak, hem hafif, hem şık, hem de işinizi görecek bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız MSI X-Slim X340 sizin için iyi bir tercih. Şunu belirtmemizde fayda var. MSI X-Slim X340 testimize katılan ürünler arasındaki en hafif ürün.

Lenovo ThinkPad X301

ThinkPad ailesine üye X301 hemen klâsını belli ediyor. Ürün test birincisine yakın bir performans sergilese de ne yazık ki pil süresi açısından hiç de memnun edici değerler sunmuyor. Yaptığımız testlerde ürünün tek bir dolum ile 200 dakikaya yakın ayakta kaldığını gördük. Biz X301'in daha iyi bir pil süresini yakalamasını isterdik.

Dizüstü bilgisayarların aldığı puanları
görmek için buraya tıklayın.


Sonuç

Testimize katılan dizüstü bilgisayarların hepsi Intel'in ULV işlemcilerini kullanıyor. Bu yüzden hepsinin güç tüketimi oldukça az. Bu durum ürünlerin boyutlarına da yansıyor.

Hepsi oldukça şık tasarıma sahip ve oldukça hafif. Özellikle MSI X-Slim X340, 1,3 kg ağırlığı ile rakiplerine gözdağı veriyor. Performans konusunda ise ürünlerin aralarında oldukça büyük farklar yok. Kullanılan işlemcinin performansına göre ürünlerin performansları farklılık gösteriyor. Bu durum ürünlerin fiyatlarına yansımış durumda.

Uygun fiyatlı bir ürün arıyorsanız, Acer Aspire 4810T sizin için biçilmiş bir kaftan. 400 dakikanın üzerinde pil ömrü sunan ürün bu konuda da oldukça başarılı. Ben daha fazla pil ömrü ve performans istiyorum diyorsanız, karşımıza Exper'in EQ model dizüstü bilgisayarı çıkıyor.

Bu ürün, performans lideri olmasının yanı sıra pil süresi açsından da oldukça başarılı. Exper ürün ile birlikte ikinci bir pil veriyor ve bu pili ürünün optik sürücü yuvasına takabiliyorsunuz. EQ iki pil ile birlikte 10 saatin üzerinde ayakta kalabiliyor.

Netbook'ların performansı size yeterli gelmiyor ve normal bir dizüstünün pil süresi size yetmiyor ise tavsiyemiz ULV işlemcili bir dizüstü bilgisayar almanız.


Yazan: Yavuz Şahin
SDN - http://shiftdelete.net

Etiketler: dizüstü,notebook test,ulv,inte, pil,batarya

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali