03 Haziran 2009

Rus din adamı Çeçen savaşçılara katıldı

Rusya'nın ünlü Müslüman vaizi Said Buryatski'nin Çeçen mücahidlere katılmasının yankıları sürüyor. Ruslar, Said'in savaşa katıldığını haber veren siteleri çökertiyor.

Rusya'nın tanınmış Müslüman davetçilerinden Şeyh Said Buryatski (Saeed Buryatskiy) Çeçen Mücahidlere iştira etti. Ünlü Rus vaizin Çeçenlere katılması ile Kuzey Kafkasya’daki direnişçilerin yakın zaman içinde çok önemli bir müttefik kazandıkları belirtildi.

Rus ve Buryat (Buryatlar Sibirya’da Moğollara çok yakın yaşayan bir azınlık grubudur) bir aileden gelen Şeyh Said Buyartski birkaç sene önce Mısır’daki İslam Enstitüsü’nden mezun oldu. Buryatski Rusya’ya döndükten sonra önde gelen genç Müslüman vaizlerden biri oldu. Rusya’nın Müslüman toplumu iyi vaizler konusunda eksik ve Buryatski bir İslam misyoneri olarak başarılar gösterdi. Hisli vaazları iyi hazırlanmış, Kur’an bilgisi ve genel din bilgisi olağan üstü olduğu ifade edilen Buryatski'nin hutbeleri, risaleleri ve kasetlerinin halk arasında çok yaygın olduğu vurgulandı. Said Buryatski, ayrıca akıcı bir biçimde Arapça’da konuşuyor.

Said Buryatski önceden (Rusya Müslümanları Din İdaresi tarafından kontrol edilen ve ana amacı Rusya’da İslam için propaganda yapmak olan) Radyo İslam’da vaaz veriyordu.

Moskova'da bulunan Arap uzmanlardan Raid Cebir, el Hayat gazetesine yazdığı makale olayı şöyle yorumluyor; "Şeyh Said Buyartski Haziran’ın ilk haftası Ruslara karşı savaşanlara katılıp, Ruslara cihad ilan etti. Şeyh Said Rusya’daki İslam davetçilerinin en seçkinlerinden biridir. Hutbeleri, risaleleri kasetlere çekilmiştir ve halk arasında çok yaygındır. Bunlardan da önemlisi Şeyh’in Kafkas bölgesinden olmayışıdır, o ne Çeçenistan’dan ne de Dağıstan’dandır. O Moskova’dan Kafkasya’ya gelmiştir. Şeyh Moskova’da yaşamış, senelerce Rus sultası altında kalmış, İslam davetinde önemli mesafe almış, birçok talebe ve mürid edinmiştir. Ta ki Rusya’nın başkentinde ve diğer yerlerinde bombası patlayana kadar. Bu gelişme direnişçiler için büyük güç ve çok kişilerin de cihada katılacağına yorumlanmıştır."

Rusya olayı haber veren siteleri çökertiyor

Rusya yönetimi, Said Buryatski'nin Çeçenlere katıldığını haber veren siteleri çökerttiği bildirildi. Buryatski'nin aniden Kafkasya direnişinin iki üst düzey liderinin Doku Umarov ve Süfyan Abdullayev eşliğinde Çeçenya’da ortaya çıkması Rusları tedirgin ettiği belirtiliyor. 19 Haziran’da Kavkaz-Center web sitesinde yayınlanan bir video görüntüsünde Buryatski Kafkasya Emirliği’nin ilanından sonra Rusya Müslümanlarının gerçekten ihtiyaçları olan şeyin emirlik olduğunu ve tüm Müslümanların bunu desteklemesi gerektiğini söylüyordu. Buryatski Umarov’u ‘emirimiz’ olarak adlandırıyordu.

Said Buryatski

Rusya, Şeyh’in savaşa katıldığını veren siteleri çökertiyor. Uzmanlar, Said Buryatski'nin Çeçenlere katılımı ile birlikte Kafkasya'daki direnişin büyümesi hatta Rus şehirlerine yayılmasından büyük korku duyduğunu kaydediyor.

Said Buryatski'nin videolarını izlemek için tıklayın:




İlgili makale için tıklayın:

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali