15 Eylül 2009

12.616 lensli kamera

12.616 lensli kameraSayıyı yanlış yazmadık ve hayır; dalga geçmiyoruz. Üstüne üstlük beklediğinizden çok daha küçük...

Tek lensli bir kamera iki boyutlu düz bir görüntü çeker. İki lensli bir 3D kamera, derinliğe de sahip üç boyutlu görüntüler oluşturur. Peki ya 12.616 lensli bir kamera?

Stanford Üniversitesi'nin geliştirdiği açık kaynaklı kamera, çok ilginç bir teknoloji kullanarak 3D'den daha öte detaya sahip fotoğraflar çekebiliyor. Bir nevi süper 3D çekim bu. Çekilen karedeki her pikselin derinliği kaydediliyor. Mükemmel bir derinlik haritası olmanın ötesinde, resmin her noktası odakta! Maksimum veriyi içeren bu fotoğraf üzerinde daha sonra klasik fotoğraf etkileri oluşturmak mümkün. Ancak bu kameranın tek amacı sanatsal fotoğrafçılık değil. Her noktanın derinlik ölçümünün yapılabilmesi demek, güvenlik amaçlı yüz tanımada mükemmeli yakalamak anlamına geliyor.

İşin ilginç yanı bu fotoğraf makinesinin gerçekten binlerce lense ihtiyaç duymaması. Hatta 3MP'lik küçük bir cep telefonu kamerası boyutlarında bir ana lens kullanması. Cihazın ana lensi çektiği görüntüyü, görüntü algılayıcının 40 mikron önüne odaklıyor. Burada görüntü 4 farklı mini kamera tarafından üst üste binen farklı açılarda fotoğraflanarak detaylı bir derinlik haritası oluşturulmuş oluyor.

Bilim adamları sensör üzerindeki pikselleri 0.7 mikrona küçültmüş. Bu sıradan dijital kameraların piksellerinden birkaç kez daha küçük bir boyut. Pikselleri 256'lık olarak gruplandırıp her grubun tepesine de bir lens koymuşlar. Prototip olan 3 megapiksellik çipte bütün lensler takılı olsaydı toplamda 12.616 kamera edecekti.



--
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali