08 Haziran 2009

Kusho:Mürekkebin Güzelligi

KUSHO

Shinichi Maruyama


Shinichi Maruyama'nın çalışmaları bilinçaltında, Japon güzellik anlayışından etkilenmiştir. Bu güzellik duygusu kusurun güzelliği ve olduğundan eksik gösterilmiş zerafete atıfta bulunarak "wabi-sabi"konusu içinde görülebilir. Bu güzellik, negatif alanın kullanımı "ma" da da vurgulanmıştır ve geleneksel bir kaya bahçesi tasarımında olduğu gibi hat sanatında da görülebilir.

Genç bir öğrenci olan Maruyama, sık sık sumi mürekkebiyle Çinli karakterler yapar. Fırçası ile kağıda dokunmadan hemen önceki endişe ve kararsızlık hissini sever… Her yeni fırça darbesinin benzersiz sonucundan hep heyecan duyar. Çocukluğa ait; mürekkep, su ve boş sayfa anılarını hatırlayarak büyük bir "fırça" ve mürekkep kovası yaptı. Boş stüdyo alanı önünde dururken kararsız, endişeli heyecanı yine hissetti. Su ve mürekkebin her "darbe"si benzersiz ve gelip geçicidir.

Shinichi Maruyama


Shinichi Maruyama's work is subconsciously influenced by the Japanese sense of beauty. This sense of beauty can be found in the concept of "wabi-sabi", referring to the beauty of imperfection and understated elegance. Additionally this beauty is also expressed in "ma", the use of negative space, found in the art of calligraphy, as well as, in the design a of a traditional rock garden.

As a young student, Maruyama often wrote Chinese characters in sumi ink. He loved the nervous, precarious feeling of sitting before an empty white page, the moment just before my brush touched the paper. He was always excited to see the unique result of each new brushing.

Remembering those childhood moments, of ink、water, and empty page, he fashioned a large 'brush' and bucket of ink. He gets the same feeling, a precarious nervous excitement, standing before the empty studio space. Each 'stroke' of ink and water is unique, ephemeral. He can never copy or recreate them. He says, "I know something fantastic is happening, a 'decisive moment', but I can't fully understand the event until I look at these images."

Çeviri (translation by) : Berna AKCAN




















Shinichi MARUYAMA Hakkında

Shinichi Maruyama 1968'de Nagano Japonya'da doğmuştur. Harika dağlarla çevrili üniversitede okuduğu yıllarda dağ tırmanışına ilgi duymuş ve bu nefis manzarayı muhafaza etmek isteyerek fotoğraf çekmeye başlamıştır. 1991'de mezun olduktan sonra Chiba Üniversitesi'nde film ve fotoğrafçılık branşlarında yoğunlaşmış ve Hindistan'daki Tibet kültürü hakkında belgesel bir çalışma olan kişisel projesi " Spiti Vadisi'ne" için fotoğraf çekmeye başlamıştır. "Spiti Vadisi'ne" ve "Spiti" adlı iki kitabının basılmasının yanısıra 2001'de sergi de açmıştır. 2003'te , "Nihonga" ve "Gökyüzünü Boyamak, an'ı yakalamak" adlı iki sergisini gerçekleştireceği NewYork'a taşınmıştır. Bu sergileri, London Photo 2007'de bu bahar ve Chelsea NewYork Silverstein Fotoğrafçılık'ta görülebilir.



www.shinichimaruyama.com


About Shinichi MARUYAMA


Shinichi Maruyama was born in 1968 in Nagano, Japan. Surrounded by beautiful mountains, in High School he became immersed in mountain climbing, and wanting to preserve the stunning landscapes, began taking photographs. After graduating in 1991, majoring in Film/photography at Chiba University, Maruyama began taking photos for his personal project "Into the Spiti Valley", a documentary work about Tibetan culture in India, the exhibition later opened in 2001 along with the publication of two books "Into The Spiti Valley" and "Spiti". He moved to New York in 2003 where he created his latest two series, 'Nihonga' and 'Paint the sky, Capture the moment', which were shown at London Photo 2007 this spring and can be viewed at Silverstein Photography in Chelsea, New York.


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali