24 Haziran 2010

Her doğan bebeğin bir aile hekimi olacak

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliğini yıl sonuna kadar tüm illerde hayata geçirecek. Bundan sonra her bebek, doğduğu andan itibaren aile hekimine kaydedilecek. Bebeklerin, aile hekimleri tarafından düzenli sağlık takipleri yapılacak.

Sağlık Bakanlığı 46 ilde uygulamayı sürdürdüğü aile hekimliğini yıl sonuna kadar ülke geneline yayacak. Bakanlık, bu kapsamda aile hekimliğine geçecek illere ait yeni geçiş takvimini belirledi. Böylece 2011'den itibaren tüm ülke aile hekimliğine geçmiş olacak. Yeni takvime göre Bingöl, Yozgat, Mersin 5 Temmuz'da; Çanakkale, Malatya, Aksaray 12 Temmuz'da; Ankara 15 Temmuz'da; Tokat, Ardahan, Batman, Tekirdağ, Kars 'ta 9 Ağustos'ta; Ordu, Bitlis, Zonguldak, Muş'ta 13 Eylül'de; Sivas'ta 20 Eylül'de; Ağrı, Afyonkarahisar, Balıkesir'de 11 Ekim'de; Van, Hakkari'de 18 Ekim'de; İstanbul'da 30 Ekim'de; Siirt'te 9 Kasım'da; Mardin, Diyarbakır, Kocaeli'nde 15 Kasım'da; Şırnak'ta 6 Aralık'ta; Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Aydın, Muğla, Antalya'da 13 Aralık'ta aile hekimliğine geçecek.

Aile hekimleri ev ziyaretleri ile kendilerine kayıtlı kişileri ilk altı ay içinde yaşadıkları ortamda görecek ve daha yakından tanıyacak. Aile hekimine bir yıllık sürede hiç gitmeyen kişiler, aile hekimleri tarafından aranarak sağlık durumları hakkında bilgi alınacak. Evlilik, işe giriş, okul kaydı ve sürücü belgesi için gerekli olan raporlar ile vatandaşı ilgilendiren tüm raporlar aile hekimleri tarafından verilecek.

Kırsal alanda yaşayan ve aile sağlığı merkezi bulunmayan köy ve beldelerdeki tüm vatandaşlara gezici sağlık hizmeti sunulacak. Her bebek doğduğu andan itibaren aile hekimine kaydedilecek ve aile hekimleri tarafından düzenli sağlık takipleri yapılacak. Aile hekimini değiştirenler 3 ay boyunca yeni bir değişiklik talebinde bulunamayacak. Vatandaşlar hizmet almak istedikleri aile hekimine başvurarak kendi hekimini özgürce seçebilecek. İkametgah değişikliği dışında, geçici olarak ülke içinde gidilen her hangi bir yerde misafir hasta statüsünde aile hekimlerinden hizmet alınabilecek. Aile hekimleri tarafından, vatandaşların sağlık kayıtlarının elektronik ortamda ve güvenli bir şekilde tutulması sağlanacak.

(CİHAN)

--
Tarım ve Kırsal Kalkınma Hibe Projeleri
www.tarimprojeleri.com

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali