01 Nisan 2010

Et ürünlerinde şok eden hileler

Sucuk, Salam, Sosis gibi işlenmiş ürünlerde dana eti yerine tavuk kemiği ve tavuk derisi satıyorlar…

Et ve süt fiyatlarındaki fahiş fiyat artışı hileli ürünleri raflara çıkardı. Köfteye et yerine soya katılırken, kırmızı et yerine hindi but’u satışı patladı. Birçok firma salam, sosis gibi şarküteri ürünlerine makinelerde öğüttükleri tavuk kemiklerini katarak sağlıksız üretimlere başvuruyor. Kırmızı et diye bize yedirilen ürünlerin içerisinde aslında hiç et bulunmamaktadır. Dışarıdan aldığınız içerisinde et olduğu düşünülen birçok gıda da piyasaya sürülerek insanların sağlığı ile oynanmaya devam ediliyor.

Gıda ürünlerindeki fiyat artışlarıyla, piyasada satılan hileli gıda oranındaki yükselişin paralellik gösterdiğine dikkat çeken EMİN ET ve ’Etçii The Butcher Shop&STEAKHOUSE’ kurucusu ve sahibi Mehmet Emin Arslan şu açıklamalarda bulundu. Biz temel prensip olarak yemediğimiz hiçbir ürünü başkasına yedirmeyiz.
“Et ve süt ürünlerindeki fiyat artışları piyasada hileli ürün patlamasına neden oldu. Köfte, sucuk ve salamlara et yerine soya katılırken, kırmızı et diye hindi budu satılmaya başlandı. 2 TL'ye yarım ekmek köfte, döner satanlara asla itibar etmeyin ki kilosu sürekli artış gösteren kırmızı etin 2 TL olarak insanlarımıza yedirilmesi insanları kandırmak ve sağlığı ile oynamaktan başka bir şey olamaz. Bu maliyetlerle 2 TL'ye yarım ekmek köfte, döner satılmaz. Bu dönerin hangi etten yapıldığı sorgulanmalı. Köfteye et diye soya katıyorlar. Hindi etinin but kısmını Dana ve Süt Kuzu eti diye satıyorlar" diyor. Dana etinden yapılmış dönerin porsiyonu 12 TL den ucuz olamaz. Dana etinden yapılmış sucuğun kilosu 35 TL den Salam ve Sosisin 30 TL ucuz olmaz. Vatandaş Markalı diye ucuz aldığı mamul aslında kendi parasıyla kendi sağlığı ile oynuyor. Halk sağlıksız gıdalar yüzünden kanser oldu.
Arslan, tüketicilerin bu tür ürünleri bilinen ve gıda sertifikası olan yerlerden almaları konusunda uyararak "Şu anda marketlerde ucuza satılan ürünlerin üzerinde yüzde 80 tavuk, yüzde 20 dana eti yazıyor. Ama bu değerlerin ne derece doğru olduğu bilinmiyor. Çünkü analiz edilmiyor. Merdiven altı dediğimiz ya da normal üretim yapan birçok firma salam sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünlerine tavuğun atıl yenilemeyecek birçok bölgesini ekliyor hatta ve hatta tavuk kemiklerini makinelerde öğütüp un haline getirdikten sonra bu ürünlerin içerisine katıyor" diyor.

KIRMIZI ET NİYETİNE HİNDİ BUDU SATILIYOR…

Mehmet Emin Arslan; Şu anda piyasada sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem ise hindi budunun kırmızı et olarak satılması. Dana kıymalara ise tavuk sakatatı karıştırılıyor.

BAHARATLANAN BOZUK SUCUKLAR YEDİRİLİYOR

Arslan; Piyasada satılan 2–3 TL'lik sucuk ve salam ürünlerine karşı "dikkatli olun" uyarası yapıyor. Hammaddesi kırmızı ya da beyaz et olan salam, sosis ve sucuklara sakatat katılıyor. Ya da soya baharatlarla karıştırılıp sucuk imal ediliyor. Bozulmuş ya da son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, içine sarımsak, baharat katılarak yeniden işleniyor ve satışa sunuluyor. Merdiven altı üreticiler ürünlerin son kullanma tarihini uzatmak için kullanılması gereken binde 5 oranındaki nitrata fazlasıyla başvuruyor. Uzmanlara göre bu da böbreklere zarar veriyor.”diye açıklamada bulundu.


--
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali