10 Mayıs 2010

Son Dakika: Deniz Baykal İstifa Etti

CHP Genel Başkanı herkesi şaşırtıcan kararı basın mensupları ile paylaştı. Son günlerdeki olayları değerlendiren ve suskunluğunu şimdiye kadar koruyan Baykal, yaptığı açıklama ile istifa ettiğini açıkladı.

ANKARA (A.A) - 10.05.2010 -Gizli kaset ve suikast haberlerinin ardından bazı gazetecilere telefonla açıklama yapan ancak bugüne kadar kameralar karşısına çıkmayan Deniz Baykal basının karşısında. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisini sarsan “gizli kaset” olayı üzerine istifa kararı aldığını açıkladı. Baykal istifa etti...
Deniz Baykal şunları söyledi:
Günlerdir beklenen değerlendirmemi ve kararımı açıklıyorum. Bu bir kaset olayı değildir. Bir komplodur. Komplo hukuk dışı, ahlak dışı bir tertip demektir. Bir komplo yaparken bazen haneye tecavüz edersiniz. Duvarlara gizli kameralar yerleştirirsiniz.
Alırsınız kesersiniz, biçersiniz, aktarırsınız, montaj yaparsınız, çarpıtırsınız. Dünyanın her yerinde bütün dinlerin, rejimlerin, ahlak anlayışlarının güvencesi altında olan insanoğlunun mahremiyetine tecavüz edersiniz. Ar, haya ve utanç bu insanlar için değerini yitirir. İnsanların şerefleri onların umurlarında değildir. Önümüzdeki komployu gerçekleştirenler, bunu sapık oldukları için, siyasi kazanç sağlamak için değil siyaset yapmak için düzenlemişlerdir. Ahlaklarına vicdanlarına uygun bir siyaset. Bu komplo bugünkü siyasetin eseridir. Yıllardır bekletilen bir kaset yoktur. Bir kaset ele geçirilmiş değildir. Bir komplo imal edilmiştir. Taze, iki haftalık bir komplo vardır. Bu komplonun hedefi bir kişi değil, CHP’nin neredeyse tek başına yürüttüğü cumhuriyete, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne sahip çıkan sivil dikta rejimlerine karşı vermekte olduğu mücadelesidir. Bu komplo CHP’nin Anayasa ve rejim kavgası vermekte olduğu son iki hafta içinde düzenlenmiş ve piyasaya sürülmüştür. Komplo tezgahı malzemeleriyle tazedir. Meskene tecavüz ve ileri teknoloji yoluyla tezgahlanan bu komplonun iktidar gücü seferber edilmeden bir parti genel başkanına karşı bu kadar fütursuzca yapılması mümkün değildir. Bu kadar kaba bir komplo tezgahının iktidar bilgisi ve onayı olmadan son iki hafta içinde hazırlanıp piyasaya sürülmesi sözkonusu değildir.
Başka bir sorumlu arayışına çıkacak olanlara yardımcı olmak üzere ABD’den, Pensilvanya’dan aldığım üzündü ve destek mesajlarının samimiyetine inandığımı da söylemek isterim. Hukuksuz ve ahlaksız komploları temel alan, çok ayıp ama diye başlayan yorumlarla hesap sormaya, siyaset düzenlemeye çalışanlara da söyleyecek bir sözüm var. Ahlaksız ve hukuksuz komplolara itibar ederek, ne ahlakı, ne hukuku ne de siyaseti savunamazsınız. Komplo yapanlar zaten sizlere güvenerek işlerini yapıyorlar. Çok ayıp ama diyerek komplolara alan açanlar var. Bu durumun nasıl bir Türkiye oluşturduğunu er geç anlayacağız.
BUGÜN İSTİFA EDİYORUM
Kendinden menkul bir ahlak zabıtalığını bizzat deruhte edenlerin insanlık tarihi boyunca Hz. Peygamber’den başlayarak günümüze kadar ne mağduriyetlere yol açtıklarını çok iyi biliyoruz. Bu tablo karşısında bana da bir görev düşüyor. Bu kara kampanyaya teslim olmayacağım. Bu komplo nedeniyle kimsenin beni sorgulamasına izin vermeyeceğim. Eğer bunun bir bedeli varsa bunun bedeli de CHP Başkanlığından ayrılmaksa bunu da ödeyeceğim. Benim CHP Genel Başkanlığından istifa etmem hiçbir şekilde bu komploya teslim olmak ya da kaçmak anlamına gelmez, tam tersine meydan okumaktır etmektir. Bu anlayışla bugün CHP Genel Başkanlığından istifa ediyorum. Bu komplonun hedefi sadece ben değilim. Aynı zamada CHP’dir. CHP de bu kirli tezgahlar karşısında yolunu seçmek zorundadır. Benim istifa kararım hem Türkiye siyasetini ve CHP’yi yeniden tanzim etmek isteyenlere imkan tanıyacak hem de CHP’ye bu komployla hesaplaşma imkanı verecektir.
Kaynak : Anadolu Ajansı

Baykal’ın tarihinde iki istifa var

CHP’deki Genel Başkanlık görevinden istifasıyla gündemi sarsan Deniz Baykal, 9 Eylül 1992’de toplanan CHP Kurultayında ilk kez Genel Başkanlığa seçildi.

CHP’deki Genel Başkanlık görevinden istifasıyla gündemi sarsan Deniz Baykal, 9 Eylül 1992’de toplanan CHP Kurultayında ilk kez Genel Başkanlığa seçildi. Baykal, Atatürk ve İsmet İnönü gibi 54 yaşında genel başkan olmuştu. 22 Nisan 1999 tarihinde alınan seçim sonuçları nedeniyle istifa eden Baykal, 30 Eylül 2000 tarihinde Ankara'da toplanan CHP 11. Olağanüstü Kurultayında yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı olmuşdu. Baykal istifa ettiği bugüne kadar, CHP’de genel Başkanlık görevini yürüttü.
-60’LI YILLARDA SİYASETLE TANIŞTI-
ANKA’nın derlediği bilgilere göre Deniz Baykal, siyasetle 1960'lı yıllara doğru Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılmakla tanıştı. 14 Ekim 1973'te yapılan genel seçimlerde 185 milletvekili kazanarak birinci olan Cumhuriyet Halk Partisi'nden Antalya milletvekili seçildi.
Seçimlerden sonra 1974'te Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinden Maliye Bakanı oldu. 1978'de kurulan 3.Ecevit hükümetinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. Deniz Baykal bu dönemde CHP parti meclisi ve merkez yürütme kurulu, genel sekreter yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1979 Ekim ara seçimlerinden sonra toplanan olağanüstü CHP kurultayında parti yönetimini ağır bir şekilde eleştirdi. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara'da Ordu Dil Okulu'nda gözetim altında tutuldu.
1982 Anayasası'nın 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı. 1983 yılında siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra "yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü" gerekçesiyle bir grup önde gelen CHP'li ve AP'li politikacıyla birlikte Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri'nde 2. kez gözetim altına alındı. Eylül 1987'deki genel seçimlerde SHP'den Antalya milletvekili seçildi SHP'de önce grup başkanvekilliği ardında da genel sekreterlik görevlerinde bulunan Baykal, Haziran 1988'de göreve başladığı genel sekreterlikten 10 Eylül 1990'da istifa etti. Bu dönemde demokratikleşme çabalarına ilişkin bir rapor hazırlattı (Temmuz 1990). SHP'de bu dönemden başlayarak olağan ve olağanüstü kurultaylarda Genel Başkan Erdal İnönü'nün üç defa karşısına çıktı ancak başarılı olmadı. Genel Sekreterlikten istifasından sonra SHP parti içi muhalefetinin önderi oldu.
Deniz Baykal, Antalya milletvekili olarak Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamentolararası Komitesi eş başkanlığını yürüttü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliğine seçildi. TBMM Dışişleri Komisyon üyeliğinde bulundu.
Temmuz 1992'de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın sağladığı imkânla 9 Eylül 1992 tarihinde toplanan CHP Kurultayında Genel Başkanlığa seçildi. Atatürk ve İsmet İnönü'den sonra Deniz Baykal da tıpkı onlar gibi 54 yaşında genel başkan oldu.
1994 yerel seçimlerine üç parça halinde (SHP, DSP, CHP) katılan sol partiler birleşme arayışlarına başladılar. DSP baştan olumsuz yanıt verdi. SHP bu karara olumlu yaklaştı. SHP ve CHP 18 Şubat 1995'te toplanan kurultayda birleşti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bu kurultayda genel başkanlığa aday olmadı. 9 Eylül 1995 tarihinde birleşmeden sonra yapılan CHP Olağan Kurultayında genel başkanlığa seçildi. 30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üslendi. Deniz Baykal, bir tek şartla kerhen bu koalisyonu kurdu, o da hemen erken seçim olması idi. Türkiye 24 Aralık 1995'te erken seçimlere gitti.
24 Aralık 1995 milletvekili genel seçimlerinde yeniden Antalya milletvekili oldu. Seçimleri takiben 53. Hükümetin (ANAP-DYP koalisyonu) kurulmasıyla Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinden ayrıldı. 23 Mayıs 1998 tarihinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi 27. Olağan Kurultayında genel başkanlığa seçildi.
-1999 SEÇİM SONUÇLARI NEDENİYLE İSTİFA ETTİ-
18 Nisan 1999 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi ve Deniz Baykal ilk kez seçim sonuçlarıyla parlamento dışında kaldılar. 22 Nisan 1999 tarihinde alınan seçim sonuçları nedeniyle istifa eden Baykal, 30 Eylül 2000 tarihinde Ankara'da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi 11. Olağanüstü Kurultayında yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı oldu.
Anamuhalefet partisi lideri 3 Kasım 2002 Türkiye Cumhuriyeti Milletvekili Genel Seçimleri'nde CHP yüzde 19.4 oyla 177 milletvekili kazanarak TBMM'ye girdi. Deniz Baykal Antalya milletvekili seçilmişti. Baykal, 22. Dönem TBMM'de anamuhalefet partisi genel başkanı olarak görev yaptı. 2003 Ekim ayında 30.Kurultayda tekrar genel başkanlığa seçildi. 2004 Temmuz ayında muhaliflerden Mustafa Sarıgül'e karşı olağanüstü kurultayda güvenoyu aldı.
29 Ocak 2005'te yapılan CHP Olağanüstü Kurultayı'nda, rakibi Mustafa Sarıgül'ü yenerek genel başkanlık görevine devam etti. 19-20 Kasım'da toplanan 31.Olağan Kurultayda bin 158 oyun tamamını alarak tekrar genel başkanlığa seçildi. 2007 seçimlerinden önce CHP'nin de içinde bulunduğu sol ittifakı, 22 Temmuz 2007'de yapılan Genel Seçimleri'nde yüzde 20,8 oy aldı. Deniz Baykal 26 Nisan 2008'de yapılan CHP 32. Olağan Kurultayı'nda bin 231 delegeden bin 21'inin oyunu alarak tekrar genel başkan seçildi.
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Ankara milletvekili Nesrin Baytok ile gizli kamera kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından bugün istifa ettiğini açıkladı. (ANKA)

Baykal'ın istifasına ilk tepkiler
Baykal'ın 
istifasına ilk tepkiler
Deniz Baykal'ın 'kaset şokunun' ardından CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesinin yankıları sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Baykal'a yapılan haksızlık, Türkiye'de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız etmiştir” derken, istifa açıklamasını katıldığı televizyon programında öğrenen İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin canlı yayında gözyaşlarına hakim olamadı.
YAPILAN HAKSIZLIK HERKESİ RAHATSIZ ETTİ
Kemal Kılıçdaroğlu  - CHP Grup Başkanvekili:
CHP Grup Başkanvekili Kemal KılıçdaroğluDeniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı görevinden istifasıyla ilgili, "Sayın  Baykal'a yapılan haksızlık, Türkiye'de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız  etmiştir” dedi.
Kılıçdaroğlu Atatürk Havalimanıda gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı  açıklamada, Ankara'ya gitmek üzere havalimanına geldiğini belirterek,”Sayın  Baykal'a yapılan haksızlık, Türkiye'de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız  etmiştir”dedi.

SAYGI GÖSTERMEK LAZIM
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan:
Kendi kararıdır saygı göstermek lazım
YAKIN ÇEVRESİNE BAKSIN
Ak Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat:
Baykal birini suçlamak istiyorsa yakın çevresine baksın.
Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ
KOMPLOCULAR HESAP VERMELİ
Biz bugüne kadar CHP’yi eleştirdik. Politikaları söylemleri nedeniyle eleştirdik. Siyasette de politikalar üzerinden bunun yürütülmesinin doğru olduğunu, bel altı yöntemlerle mücadele edilmesinin en büyük ahlaksızlık olduğunu söyledik.
Sayın Baykal’ın bu tutumumuz farklı değerlendirdiğini gördük maalesef.  Sayın Baykal önemli bir siyasi, figürdür, önemli hizmetleri, vardır. Gönül siyasi hayatını böyle sonlanmamasını isterdi.
Bu komployu tezgahlayanların bir an önce yargı önünde hesap vermesi en büyük arzumuzdur.
Sayın Baykal siyaset yaparken genelde kutuplaştırıcı bir yaklaşımı ortaya koydu. Şimdi istifa ederken tekrar AK Partiyi adres göstererek başka bir siyaset mi güdüyor onu bilemiyorum.
Sayın Baykal’ın istifasına üzüldüm. Bu kadar hizmet veren bir kişinin böyle bir hadisenin sonunda istifa etmesi sevineceğimiz bir durum değildir.
Kendisi bu çirkin tablodan nasıl rahatsız olduysa başkaları ,çin de aynı hassasiyeti göstermesi lazım.
BAYKAL'IN KARARI SÜRPRİZ OLDU
CHP sözcüsü Mustafa Özyürek:
Biraz önce Genel Başkanımızı uğurladık. Bu karar bizim için sürpriz oldu. Kendisi istifa kararı aldığını söyledi.
Hepimizde bir şok etkisi yaptı beklemediğimiz yaptı.
Çirkin bir komploya hem Genel Başkanımız hem de CHP kurban edilmeye çalışılıyordu. Genel Başkanınız az önce anlattığı gerekçelerle istifa etti.
Bu bizim için zor birim durum çünkü CHP ile Deniz Baykal özdeşleşmiştir.
Kendisinin de ifade ettiği gibi kendisi ile ilgili kararı aldığı, bundan sonraki kararın CHP’ye ait olduğunu söyledi.
CHP’nin mücadelesi sıradan bir partinin mücadelesi değildir. Demokrasiyi yaşatma, Atatürk ilkelerini Türkiye’de hakim kılma mücadelesidir.
Partimiz enn ufak bir yara almadan devam edecektir. Genel Başkanımız Deniz Baykal da her türlü yardımı yapacağını söylemiştir.
Amacımız, Sayın Genel Başkanımızın bu sorumluluğu tekrar üstlenmesidir. Ama kendisi “Ben bu kurultaya katılmayacağım” dedi.
CHP’liler Sayın Deniz Baykal’ın çizdiği doğrultuda yürümeye devam edecektir.
CHP, 2. cumhuriyetçi liberal bir parti olmayacaktır. Bu CHP’nin temel çizgisidir.
Bütün arkadaşlarımız istifa etmemesi için ısrar etti. Özellikle benim gibi 1960’lı yıllardan beri beraber mücadele veriyorsanız bu zor bir ayrılıktır. Ama bu sürekli bir ayrılık değildir. Mücadelemizde yine birlikteyiz.
Sayın Baykal, bazılarının dediği gibi koltuğuna yapışan biri değil gereğini yapan biri olduğu ortaya çıktı.
BAYKAL GÖREVE ÇAĞRILIRSA GELMEME ŞANSI YOK
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen:
Örgütümüz daha güçlü bir şekilde mücadelesine devam edecektir. Ancak Baykal da göreve çağrılırsa gelmeme şansı yoktur. Hükümet bu üzerindeki kara lekeyi derhal temizlemek zorundadır.
BAYKAL BİZE ABİLİK YAPACAK
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin:
Böylesi kalleşçe bir komplonun içine sokulması sadece Sayın Baykal’a değil CHP’ye ev Türkiye’ye de yapılmıştır.
Daha bir hafta önce Sayın Başbakan elimde daha ne kasetler var dedi. Bir başbakan böyle konuşur mu?
86 yıllık CHP bugünden sonra 81 ildeki CHP’liler günde 5 saat çalışıyorsa 24 saat çalışacaktır. Bu iktidardan kurtulmak için bunu yapacağız.
Sayın Genel Başkanımız artık bize ağabeylik, babalık yapacak. İstifa edip gitmekle olmaz.
Bütün bunları atlatacağız. Türkiye’nin CHP iktidarına ihtiyacı vardır.
DURUMU İÇİME SİNDİREMİYORUM
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu:
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, “Deniz  Baykal gibi bir kimlik komplo sonrası Türk siyasetinden tasfiye ediliyormuş gibi  bir durumu içime sindiremiyorum” dedi.
Genel Başkan Topçu, yaptığı açıklamada, Deniz Baykal'ın  istifasından üzüntü duyduğunu bildirdi.
Kurucu genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünün ardından   Baykal'dan büyük destek gördüklerini ifade eden Topçu, “Bize akıl verdi, hukuk  yolu gösterdi. Genel başkan olarak geçirdiğim bu 13 aylık sürede Baykal'dan  siyasi parti genel başkanlığının ötesinde bir tutum ve davranış gördüm, o yüzden  çok üzgünüm” dedi.
Deniz Baykal'ın siyasi hayatı boyunca birçok badire atlattığını  hatırlatan Yalçın Topçu, “Deniz Baykal gibi bir kimlik bir komplo sonrası Türk  siyasetinden tasfiye ediliyormuş gibi bir durumu içime sindiremiyorum. Umut  ediyorum ki her iki olayın (suikast iddiaları ve video) arkasına ve önüne iyi  bakılır” diye konuştu.
Baykal'ın Kutlu Doğum Haftası'ndaki konuşmasının hala kulaklarında  olduğunu belirten Topçu, “Baykal gerçekten Türkiye için lazımdı. Solun tarihinde  ilk defa bir genel başkan her cümlesi ders olan bir konuşma yaptı” dedi.
Kaset konusunun gündeme gelmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan'ın tavrını çok doğru bulduğunu kaydeden Topçu, bu tür işlerin üzerinden  siyaset yapılmaması gerektiğini söyledi.
 İSTİFA EDEREK ONURLU İR POLİTİKACI OLDUĞUNU GÖSTERDİ
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk:
Baykal, eğer söylediği komployu ispat edebilirse siyasete tekrar dönebilir, görevlerine tekrar kavuşabilir. Sayın Baykal, istifa ederek onurlu bir politikacı olduğunu gösterdi. Bu olayın düğüm noktası; bu olayın komplo olup olmadığıdır. Bilgisayar ortamında ortaya çıkan bilgiler ve belgeler, zaman içerisinde eksik, yanlış veya sahte çıkabiliyor. Bu nedenle sonucu beklemekte fayda var. Sayın Baykal, değerli bir siyasetçi ve deneyimli bir devlet adamıdır. Siyasi ahlaka uygun bir karar verdiğini düşünüyorum.

ÇİRKİN OLAYIN GÜNDEME GETİRİLİŞ ZAMANI DİKKAT ÇEKİCİ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay:
Türkiye'yi demokratikleştirme iddiasında olan ve 7,5 yıldır iktidar olan AKP'nin, Türk toplumunu bir güvensizlik bunalıma soktuğu son derece açık. Bu çirkin olayın gündeme getiriliş zamanlaması çok dikkat çekici. Zira, Türkiye için dönüm noktası sayılabilecek bir referanduma gitme ihtimali var, CHP'nin, Anayasa Mahkemesine gitmek için organizasyonu yapma hazırlığı var ve CHP kurultayı ay sonunda yapılacak. Bu zamanlamayı çok masum olarak nitelendirmek pek mümkün değil.
BAYKAL ONURLU DAVRANDI
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş:
Sayın Baykal'ın kendi kişisel kararıdır. Tüm Türkiye'nin saygı duyması lazım. Sayın Baykal bu aşamada onurlu bi siyasetçiye yakışacak şekilde davranmıştır. Bu davranışı takdir ediyorum, bize de saygıyla karşılamak düşüyor. Tüm Türkiye'ye ve CHP'ye hayırlı olmasını diliyorum
BÖYLE NOKTALANMAMALIYDI
Hürriyet Gazetesi yazarı Tufan Türenç:
Türk siyaseti için büyük bir kayıptır. Ama şunu söylemeliyiz tüm isyasetçiler için örnek bir davranış sergilemiştir.
Çok üzgün olduğumu belirtmek istiyorum.
Kendisine saygı duymaktan başka bir şey yapamam. Son derece onurlu bir davranış gösterdi. Dilerim tüm siyasetçilere bu davranış örnek olsun. Bu davranışın partiyi de zor durumda bırakacağına inanmıyorum.
Böyle onurlu bir lidere sahip olan parti varlığını daha da güçlendirerek devam edecektir diye düşünüyorum.
Baykal için çok üzgünün. Böyle noktalamamaydı. Bu iğrenç komploculara en iyi dersin verilmesi ve gerekir.
BAŞBAKAN’IN OMUZLARINDAKİ YÜK ARTTI
Hüseyin Gülerce – Zaman Gazetesi yazarı:
Ortaya çıkan bu durumun CHP ile sınırlı kalacağını sanmıyorum. Uzun bir zamandır solda yeni bir yapılanmadan bahsediliyordu. İstifa kararı yeni gelişmeleri de beraberinde getirecektir.
Sayın Baykal’ın Sayın Başbakan’ı hedef göstermesi acaba kutuplaşmayı arttırır mı? Sayın Başbakan’ın omuzlarında çok büyük bir yük var. O yük şu anda daha da arttı.
ÇOK ÜZGÜNÜM 
Hikmet Çetin – CHP Eski Genel Başkanı:
Çok üzgünüm. Benim kendisiyle 54 yıllık dostluğum var.
Birlikte mücadelemiz oldu. Eşi benim sınıf arkadaşım. Böylesine bir yakınlığım dostluğum var. O bakımdan çok üzgünüm.
Bütün gençlik yıllarımda bütün emeğimi CHP’ye verdim. Şu veya bu nedenle ayrılmak zorunda kaldım. Ama Deniz Bey’le dostluğum hiç değişmedi.
BAYKAL'IN KENDİ KARARI
DSP Genel Başkanı Masum Türker:
Bu konuda bir şey söylemek mümkün değil. Baykal’ın kendi kararıdır. Bu konuda yapılan bir şantajı Sayın Baykal’ın siyaset hakkına engel hareketi olarak görüyorum. Olayın içyüzünü bilmiyorum. İstifayı kendisinin baskılara karşı mücadelesini sürdürmek için yaptığı bir davranış olarak görüyorum. 
TÜRK SOLU İÇİN FIRSAT OLSUN
BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız
BDP Grup Başkanvekili Yıldız, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasını değerlendirirken, “Umarız, Türk solunun toparlanması açısından yeni bir başlangıca vesile olur” dedi.
Yıldız yaptığı açıklamada, bir siyasi partinin genel başkanının, böyle bir olayın ardından, hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağını ifade etti. Yıldız, bu durumda Deniz Baykal'ın, demokratik bir ülkenin siyasetçisi olarak yapması gerekeni yaptığını kaydetti.

Görüntünün adresi Toronto çıktı

CHP Lideri Deniz Baykal'ın istifasına neden olan görüntülere ilişkin polisin yaptığı araştırmada, yayını yapan bir internet sitesinin sahibi Murat D. isimli kişinin ifadesi alındı. Murat D. ifadesinde görüntüleri tesadüfen bulduğunu ve yurtdışı kaynaklı Metacafe isimli internet sitesinden kopyaladığını söyledi.

Görüntüler Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın müdahalesiyle durdurulurken, Emniyet yetkilileri de görüntünün kaynağını araştırmaya başladı. Baykal'ı istifaya götüren görüntülerin kaynağı olarak belirlenen Haber Vaktim isimli sitenin kaynağını araştırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele biriminin yaptığı tespitle site sahibi Ankara'da geçtiğimiz Cumartesi günü Murat D. adlı kişi Ankara Emniyet Müdürlüğü'nce götürüldü.

Burada ifadesine başvurulan Murat D., sitenin sahibi olduğunu ancak görüntüleri internette dolaşırken tesadüfen Metacafe isimli bir sitede bulduğunu söyledi. Yurtdışı kaynaklı bu siteden haber niteliği taşıdığı için görüntüleri alıp yayınladığını söyleyen Murat D., daha sonra yayın yasağı nedeniyle kaldırdığını ifade etti.

Bu gelişmenin ardından Metacafe isimli siteye ilişkin kayıt arayan polis yetkilileri, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'na kaynak araştırması için başvurdu. Yapılan ilk tespit ise Baykal'ın görüntülerini yayınlayan sitenin Kanada Toronto'da merkezli bir adrese sahip olduğu yönündeydi. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgi veren emniyet yetkilileri, bilgi için Adalet Bakanlığı aracılığıyla "istinabe" yöntemiyle (başka bir ülkede işlenen suç için, diğer bir ülkede bulunan şahsın ifadesine başvurulması) internet sitesinin sahiplerinin ifadesinin alınması için resmi yazılması istendi.

--
Google Kazançları
Google'u Kullanarak Hergün Banka Hesabına Nakit Para Akışı Otomatikleştirelebilir mi?
---------------------------------
Zeka Küpü Hızlı Çözüm Yöntemi
Rubik Küp yada Zeka Küpü olarak tanınan zeka oyununun çözümünü sayıları kullanarak çok çabuk öğreten yeni ve müthiş bir yöntem.
-------------------------------------------------------------------
İlan Grubu

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali