03 Mayıs 2010

Nakit ödeme tarihe karışıyor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, 2025 yılında nakit ödemenin tarihe karışacağını ve geleceğin ödeme doğrulama sistemi olarak kabul edilen biometri ile yeni bir çığır açılacağını bildirdi.

BKM 20. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Londra'da düzenlediği basın toplantısında "kartlı ödeme sistemleri gelecek nesil teknolojilerini" tanıttı.

Son 20 yılda kredi kartları adetlerinde yüzde 6.000, banka kartlarında yüzde 1.000, ATM sayılarında yüzde 1.500, POS sayılarında yüzde 110.000 ve kart cirolarında yüzde 435.000 oranında büyüme olduğunu kaydeden Özinal, BKM'nin Avrupa'nın en büyük 3. servis sağlayıcısı olduğunu söyledi.

Türk Kartlı Ödeme Sistemleri sektörünün, Avrupa'da, POS adetlerinde 1. Banka kartı sayısında 2. Kredi kartı sayısında 3. ciroda 4. sırada olduğunu belirten Özinal, kartlı ödeme sistemlerinin yalnızca fiziki değil sanal ortamda da hızla büyüdüğünü açıkladı.

20 yıldaki rakamlara göre, alışveriş ve ATM'lerde kartlarımızı cüzdanımızdan 12.6 milyar kere çıkarttığımızı söyleyen Özinal, mevcut 110 milyon banka ve kredi kartının uç uca eklenmesiyle dünyanın çevresinin 22 kere dolaşılabileceğini ve sahip olduğumuz kartların toplam ağırlığının 550 tonu aştığını açıkladı.

Son 20 yılda sektör cirosunun yüzde 435 bin büyüdüğünü belirten Özinal, Türkiye'nin bugün geliştirdiği teknolojiler, ulaştığı kredi kartı, POS, ATM adetleri ve cirosu ile kartlı ödeme sistemlerinde Avrupa'nın en büyük pazarlarından biri olduğunun altını çizdi.

Parmak izi, retina ve göz bebeği taramaları gibi birçok uygulamaların artık ödeme sistemlerinde 2015'den itibaren başlaması ve yaygınlaşmasının beklendiğini belirten Özinal, burada tüm altyapının desteklenmesinin önemini vurguladı.

İnternet bankacılığında sanal ortama parmak izi kullanılarak girilmesi, göz taramasıyla ATM'den para çekilmesi, ses taramasıyla bankalara sesli talimat verilmesi gibi konuların ve birçok örneklerinin çok daha yaygın bir şekilde alışveriş dönemlerinde kullanılacağını anlatan Özinal, doğrulamaların artık biometri yöntemleriyle yapılacağını kaydetti.

BKM'nin Türkiye'de bu konuları yakından takip ettiğini söyleyen Özinal, ödeme sistemi kapsamında biometrik doğrulama yöntemiyle sipariş alabilen, ödeme kabul eden buzdolaplarını, ödeme kabul eden alışveriş arabalarını; seansları gösteren, bilet satın alınan sinema afişlerini yakında görebileceğimizi belirtti.

--
Google Kazançları
Google'u Kullanarak Hergün Banka Hesabına Nakit Para Akışı Otomatikleştirelebilir mi?
http://www.xticaret.com/xticaret/?12_1493
---------------------------------
Zeka Küpü Hızlı Çözüm Yöntemi
Rubik Küp yada Zeka Küpü olarak tanınan zeka oyununun çözümünü sayıları kullanarak çok çabuk öğreten yeni ve müthiş bir yöntem.
http://www.xticaret.com/xticaret/?571_1493
-------------------------------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali