03 Mayıs 2010

İkinci el araçlara KDV uygulaması

Gelir İdaresi Başkanlığı, kullanılmış araç satışında uygulanacak katma değer vergisi oranı uygulamasına açıklık getirdi.

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'nin imzasıyla yayımlanan Katma Değer Vergisi Sirkülerinde, Başkanlığa intikal eden olaylardan kullanılmış araç satışında uygulanacak KDV oranına ilişkin tereddüt bulunduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Bu konudaki yasal düzenlemelerin hatırlatıldığı Sirkülerde, "1 1, 1 3, 1 4 veya 1 7 koltuklu, şoför ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat, aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri, iki yan panel boyunca arka camları bulunan şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıtların" 87.03 pozisyonunda yeraldığı ve binek otomobiller kapsamında değerlendirildiği bildirildi.

Sirkülerde, kullanılmış araçların ticari mahiyetteki teslimi veya müzayede yoluyla satışının KDV'ye tabi tutulacağına dikkati çekildi. KDV'ye tabi olacak şekilde satışı yapılan araçların durumu ile ilgili şu değerlendirmelere yer verildi:

-Kullanılmış tekerlekli zirai traktörler ve ormancılıkta kullanılan tekerlekli traktörlerin (motokültörler hariç) 30 Mart 2009 tarihinden itibaren tesliminde yüzde 1 oranında KDV hesaplanacak.

-Aracın 87.03 pozisyonunda yer alan binek otomobili niteliğine haiz olması durumunda aracın satışı yüzde 1 oranında KDV'ye tabi olacak.

-Araç sahibinin KDV Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklendiği KDV'yi indirim hakkı bulunması halinde (araç kiralama, taksi işletmesi gibi) bu aracın satışında KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanacak. Ancak, binek otomobillerinin alımında yüklendiği KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslimi yüzde 1 oranında KDV'ye tabi tutulacak.

EŞYA TAŞIYAN KAMYONLARA YÜZDE 18 KDV
-Aracın 87.03 pozisyonunda yer almaması durumunda ise yüzde 18 oranında KDV uygulanacak. Örneğin; eşya taşımaya mahsus kamyonun satışında yüzde 18 oranında KDV hesaplanacak

Aynı şekilde 87.02 pozisyonunda yer alan otobüs, midibüs ve minibüs gibi araçların teslimi de yüzde 18 oranında KDV'ye tabi olacak.

-Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtların kullanılmış olanlarının tesliminde yüzde 18 oranında KDV uygulanacak.

--
Google Kazançları
Google'u Kullanarak Hergün Banka Hesabına Nakit Para Akışı Otomatikleştirelebilir mi?
http://www.xticaret.com/xticaret/?12_1493
---------------------------------
Zeka Küpü Hızlı Çözüm Yöntemi
Rubik Küp yada Zeka Küpü olarak tanınan zeka oyununun çözümünü sayıları kullanarak çok çabuk öğreten yeni ve müthiş bir yöntem.
http://www.xticaret.com/xticaret/?571_1493
-------------------------------------------------------------------
İlan Grubu
http://groups.google.com.tr/group/ilangrubu/subscribe?hl=tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali